6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanunu ve ilgili diğer kanunlar, yabancılar hukukunun temelini oluşturur. Tüm bu kanunlara göre verilen hükümler yabancılar hukukunda detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Ülkemize gelen yabancıların durumu yabancılar hukukunda detaylandırılmıştır.
Yabancıların hangi statü ile ülkemize geldikleri, oturum izinleri, çalışma durumları, evlilik, göç idaresine başvuru, kayıt altına alma, deport edilme işlemleri, ticaret yapma şartları, alım satım sözleşmelerinin düzenlenmesi, kovuşturma ve soruşturma işlemleri, İnterpol aramalarının iptal edilmesi, tenfiz, mal paylaşımı, velayet ve miras gibi konular yabancılar hukukunun kapsamındadır.
Yasa dışı yollardan ülkemize gelen yabancı uyruklu kişilere karşı neler yapılacağı ilgili kanunlarda detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca göçmen ve sığınmacı statüsünde olanların durumu da detaylandırılmıştır.
Ülkemize yatırım amaçlı gelen, yatırım yapan, istihdam sağlayan, ülkemizden konut almak isteyen yabancılar ilgili kanunlar nezdinde işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Yabancı ülkelerdeki mahkemelerin tanınması ve Türk Mahkemelerinin yabancı mahkemeler tarafından tanınması gibi konular da yabancılar hukukunda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.