Muğla Vergi Avukatı

Genel Hukuk
Muğla Vergi Avukatı

3475 sayılı Vergi Usul Kanunu, 799 sayılı Damga Vergisi Kanunu, 1009 sayılı Gider Vergileri Kanunu ve diğer vergi kanunları, vergi davalarının temel dayanağıdır. Muğla vergi avukatı ise bu kanunlar çerçevesinde vergi davalarına müdahil olur ve müvekkillerinin haklarını savunur. 

 

Muğla Vergi Avukatı Nedir ve Ne İş Yapar?

Muğla en iyi vergi avukatı, ilgili vergi kanunlarında uzman ve vergi davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Muğla vergi avukatı; mesleği, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

 

Gümrük Vergilerine İtiraz ve Gümrük Vergilerinin İptali Davaları

4458 sayılı gümrük kanununun 242. Maddesi gereğince, vergi ödemekle yükümlü olan mükellefler, ödedikleri vergiler ile ilgili her türlü itiraz hakkına sahiplerdir. 

Gümrük vergileriyle ilgili kural olarak dava açılmadan önce, vergi dairelerine itiraz edilmesi gerekir. Gümrük kanununda yer alan prosedürler tamamlandıktan sonra sorun çözülmezse, dava açma yoluna gidilebilir. 

Gümrük Kanununun 242/1 maddesi gereğinde, kendilerine ceza tebliğ edilen mükellefler, en geç 15 gün içerisinde bir üst makama itiraz etme hakkına sahiptirler. Eğer müracaat edilen makamdan herhangi bir olumlu cevap alınmazsa, bir üst makama şikayet konusu taşınır. Yine sonuç alınamazsa dava açma yoluna gidilebilir. Tüm şikayet süreleri tamamlandıktan sonra, en son şikayetten 30 gün sonrasında dava süreci başlatılabilir. 

 

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz Davaları

Vergi usul kanununa aykırı olarak düzenlenen ihbarnamelere karşı öncelikle tebligatı yapan vergi dairesine itirazda bulunulur. Eğer buradan sonuç alınmazsa dava açma yoluna gidilebilir.

Uygulamada, mükelleflere hatalı olarak gönderilen ihbarnamelerle ilgili 3 farklı şekilde dava açılabilir. 

 

Doğrudan İptal Davası

Vergi dairesi tarafından mükellefe ihbar gönderilmesinden ve mükellefin ihbarnameyi almasından 30 son içerisinde doğrudan iptal davası açılabilir. İptal davası dilekçeleri vergi mahkemelerine verilir.

 

İdari İtirazdan Sonra İptal Davası Açma

Vergi daireleri tarafından yapılan hataların giderilmesi süresi 5 yıldır. Yani vergi mükellefi ile ilgili bir hata yapılmışsa, vergi mükellefi olayı öğrenmesinden 5 yıl sonrasına kadar itiraz hakkını kullanabilir. 

 

Uzlaşma Başvurusundan Sonra Açılan İptal Davası

Ceza ihbarnamesi mükellefe ulaştıktan sonra 30 gün içerisinde vergi dairesi müdürlüğüne başvuruda bulunur ve uzlaşmak istediğini söyleyebilir. Uzlaşma sonunda herhangi bir anlaşma sağlanamazsa, mükellef kendisine verilen cezanın iptali için dava açabilir. 

 

Genel ve Özel Usulsüzlük Cezasına Karşı İtiraz ve İptal Davası

Vergi Usul Kanunu madde 351’e göre vergi usulsüzlüğü iki kısımdır. Birinci kısımda genel usulsüzlükler yer alır. İkinci kısımda ise özel usulsüzlükler vardır. 

Vergi dairesine teslim edilmek üzere verilmesi gereken defterler üzerinde yapılan usulsüzlükler, genel usulsüzlük kapsamında değerlendirilir. 

Veraset ve intikal beyannamesinin zamanında verilmemesi ikinci derece genel usulsüzlük olarak adlandırılır. 

Vergi usul kanunu 353 ve 355. Maddelerinde özel usulsüzlük halleri: 

“1. (Değişik: 21/3/2018-7103/12 md.) Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun 227, 231 ve 234 üncü maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 (2.200) Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.(2)

Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 120.000 (1.100.000) Türk lirasını geçemez.

2. (Değişik: 21/3/2018-7103/12 md.) Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu 

getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin, gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin veya elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlendiğinin tespiti ya da bu belgelerin bu Kanunun 227 nci maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde, her bir belge için 240 (2.200) Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir.

Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 12.000 (110.000) Türk lirasını, bir takvim yılı içinde ise 120.000 (1.100.000) Türk lirasını geçemez.”

Olarak tanımlanmıştır.

Vergi usul kanunu madde 355’te ise: 

“Damga Vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kâğıtları, vergi ve cezası tahsil edilmeden tasdik eden veya örneklerini çıkarıp veren noterler adına her kâğıt için tahsil edilmeyen Damga Vergisi üzerinden maktu vergilerde % 50, nispî vergilerde % 10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, bu madde kapsamında kesilecek özel usulsüzlük cezaları her bir kâğıt için 1 (9 TL.) Yeni Türk Lirasından az olamaz.

Bilgi vermekten çekinenler ile 107/A, mükerrer 242, 256, 257, mükerrer 257 nci madde ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi hükmüne uymayanlar için ceza:(1)(2)(3)(4)(5)

Mükerrer Madde 355 – (Ek: 30/12/1980-2365/80 md; Değişik: 22/7/1998-4369/13 md.)

Bu Kanunun 86,148,149,150, mükerrer 242, 256 ve 257 nci maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257 nci maddesi ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi verme görevini yerine getirmeyen yöneticiler dahil);(3)(5)

1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.000 (7.500 TL)Türk Lirası, 2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basıt usulde tespit edilenler hakkında 500 (3.700 TL) Türk Lirası,

3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 250 (1.900 TL) Türk Lirası, Özel usulsüzlük cezası kesilir. (Ek cümle: 21/3/2018-7103/13 md.) Bu Kanunun 107/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlardan, bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alanlara 1.000 (4.400) Türk lirası, (2) numaralı bendinde yer alanlara 500 (2.200) Türk lirası, (3) numaralı bendinde yer alanlara 250 (1.180) Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir. (Ek cümle:1/7/2022-7417/28 md.) Mükerrer 257 nci maddenin birinci fıkrasının (7) numaralı bendi ile getirilen zorunluluklara uymayanlara, (1) ve (2) numaralı bentlerde yer alan özel usulsüzlük cezasının 5 katı, (3) numaralı bentte yer alan özel usulsüzlük cezasının 2 katı uygulanır. (Ek cümle:29/4/2021-7318/3 md.) Mükerrer 257 nci maddenin birinci fıkrasının (8) ve (10) numaralı bentleri uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlara, (1) numaralı bentte yer alan tutarın 10 katından az ve 1 milyon (2.800.000) Türk lirasından fazla olmamak üzere, bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3’ü tutarında özel usulsüzlük cezası kesilir. (6) (Ek cümle:1/7/2022-7417/28 md.) Mükerrer 257 nci maddenin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi ile getirilen zorunluluklara uymayanlara (1) numaralı bentte yer alan özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanır.”

Denilerek özel usulsüzlükle ilgili bilgi verilmiş ve bu usulsüzlüklere verilecek olan cezalar detaylı olarak anlatılmıştır.

Yukarıda sayılan usulsüzlüklerden birisini mükellef işlemişse, vergi dairesine başvuru yaparak indirim talebinde bulunabilir. Ceza tebliğ edildikten 30 gün sonrasına kadar vergi dairesine başvuruda bulunup ya uzlaşma talep edilmeli, ya da itiraz edilmelidir. 

Vergi mükellefi 6183 sayılı kanunda belirtilen türde teminat göstererek, kendisine verilen cezayı ödeyeceğini yazılı olarak taahhüt edebilir. Eğer vergi mükellefi bu şekilde bir davranış sergilerse cezası yarı oranında indirilir.

Eğer vergi mükellefi, kendisine iletilen ceza tebligatını aldıktan sonra vergi dairesine başvuruda bulunur ve uzlaşmak istediğini söylerse, kendisine verilen ceza vergi dairesi tarafından %75 oranında indirilir. 

Tüm yukarıda saydıklarımıza rağmen, vergi mükellefi ile vergi dairesi anlaşamazsa aşağıdaki çözüm yollarına başvurulabilir: 

  • Doğrudan iptal davası açma,
  • İdari itirazdan sonra iptal davası açma ve 
  • Uzlaşma sonrası iptal davası açma

 

Yürütmenin Durdurulması Davaları

Mükellef kendisine verilen cezayı ödemezse, hakkında idari işlem başlatılır. Tabi ki bu bahsettiğimiz idari işlem, mükellefin hiçbir şey yapmaması durumunda uygulanır. Yoksa vergi mükellefi itiraz ederse ya da uzlaşmak isterse, hakkında idari işlem başlatılmaz. 

Hakkında idari işlem başlatılan mükellef, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açabilir. Bu durumda hakkındaki idari işlem, mahkeme sonuçlanıncaya kadar durur. 

Vergi mükellefi, kendisine yönelik olarak başlatılan idari işlem ve kesilen cezalarla ilgili aşağıdaki mahkemelere başvuruda bulunabilir: 

  • İlk derece mahkemesine (İdare mahkemesi),
  • Vergi mahkemesine,
  • Bölge idare mahkemesine (İstinaf Mahkemesi) ve
  • Danıştay kurumuna (Temyiz mahkemesi)

 

Vergi Ziyaı Cezası Davaları

Vergi mükelleflerinin vergilerini zamanında ödememesi ya da diğer yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumu vergi ziyaı olarak adlandırılır. VUK madde 341’de bu suç idari para cezası ile cezalandırılır.

Mükellef bu durumda iptal ya da itiraz davası açabilir.

 

Muğla’da Vergi Avukatı Hizmetini Altın Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Muğla hukuk bürosu olarak, vergi dairelerinin hukuksuz uygulamalarına karşı sizlere yardımcı oluyoruz. 

Başta Muğla adliyesi olmak üzere birçok adliyede, vergi cezalarına karşı itiraz ve iptal davaları açıyoruz. 

Muğla avukat personelimizle vergi hukuku konusunda müvekkillerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz.

 

Muğla Vergi Avukatı ile Vergi Davası Nasıl Açılır?

Müvekkillerimizden vekalet aldıktan sonra ilgili delil niteliğindeki belgelerle ilgili mahkemelere dilekçe vererek dava sürecini başlatırız. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlara itiraz ederek, bir üst mahkemeye dava dosyasının taşınmasını sağlarız ve süreci sonuna kadar takip ederiz.

 

Vergi Davaları Ne Kadar Sürer?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. Maddesinin 5. Fıkrasında vergi davaları süreleri şu şekilde belirtilmiştir: “Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde dosyalar, bu kanun ve diğer kanunlarda belirtilen öncelik veya ivedilik durumları ile Danıştay için Başkanlar Kurulunca; diğer mahkemelerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca konu itibariyle tespit edilip Resmi Gazetede ilan edilecek öncelikli işler göz önünde bulundurulmak suretiyle geliş tarihlerine göre incelenir ve tekemmül ettikleri sıra dahilinde bir karara bağlanır. Bunların dışında kalan dosyalar ise tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.”

Denilerek vergi davalarının ne kadar süreceği ile ilgili net cevap verilmiştir. 

Dava dosyaları bazı durumlarda HSK tarafından sıralanır. Bu durumda diğer davaların öncelik durumuna göre dava uzayabilir. 

Vergi davalarının dayanağı olan Vergi Usul Kanununu detaylı olarak incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=213&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=4 bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

 

Muğla Vergi Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Müvekkillerimize Muğla vergi avukatı olarak aşağıdaki hizmetleri sunarız: 

  • Müvekkillerimiz adına itiraz süreçlerini başlatıyoruz. 
  • Vergi daireleri ile mükellefleri bir araya getiriyoruz ve uzlaşmalarına çalışıyoruz. 
  • Müvekkilimiz adına dava dilekçesi hazırlıyoruz. 
  • İptal ve tam yargı davalarını açarak müdahil oluyoruz. 
  • Vergilendirme hatalarının düzeltilmesini sağlıyoruz. 
  • Sahte fatura düzenleme ya da kullanma suçlarıyla ilgili ceza davalarını takip ediyoruz. 
  • Vergi cezalarından dolayı yapılan icra ve haciz işlemlerine itiraz ediyoruz. 
  • Vergi tarhı ya da cezalarına karşı iptal davaları açıyoruz. 

 

Muğla Vergi Avukatı Tavsiye

İdari yaptırımlarla ve cezalarla karşılaştığınızda, hakkınızı koruyabilmeniz için deneyimli bir avukattan yardım almanız gerekir. Deneyimli bir avukat bulabilmek için de internet üzerinde biraz araştırma yapmanız gerekir. 

 

Muğla En İyi Vergi Avukatı

Alanında en iyisi olan Muğla vergi avukatı hizmeti almak için bizleri hemen arayabilirsiniz. 

 

Muğla Vergi Avukatı Ücretleri

2023 yılında barolar birliği tarafından belirlenen avukatlık ücretleri tarifesine göre, vergi avukatı ücretleri aşağıda sıralanmıştır: 

  • Avukatlık bürosunda sözlü danışma ilk 1 saate kadar 1.200 TL
  • Takip eden her saat için 700 TL
  • Çağrı üzere avukatın müvekkilin yanına gitmesi ve sözlü danışma hizmeti vermesi 1 saate kadar 2.500 TL
  • Takip eden her saat için 1.300 TL
  • İdare ve vergi mahkemelerindeki davalar için 6.000 TL, duruşmasız ise 5.500 TL, duruşmalı ise 11.000 TL

Sıraladığımız bu ücretler taban ücretlerdir. Avukatların bu ücretleri artırmaya yetkileri vardır.

Vergi davaları ile ilgili vekalet ve iş takip ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz. 

 

Muğla Vergi Avukatı Nasıl Seçilir?

İyi bir vergi avukatı seçebilmek için, avukat hakkında detaylı araştırma yapmanız gerekir. Bazı avukatlık sitelerinden avukatla ilgili araştırma yapabilirsiniz. 

 

Muğla Uzman Vergi Avukatı

Muğla ili bünyesinde hizmet veren uzman vergi avukatlarımızdan hizmet almak için bizleri arayabilirsiniz.

 

Muğla Vergi Hukuku Uzmanı Avukatlarımızla Tanışın!

Muğla barosu üyesi avukatlarımızla tanışmak için bizleri arayabilir randevu alabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

 

Muğla Vergi Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Vergi davaları ve danışmanlık hizmetleriyle ilgili vekalet ücretleri hakkında bilgi almak için bizleri hemen arayın. 

 

Muğla barosuna bağlı Vergi Avukatlarını Nasıl Bulabilirim?

İletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak, en iyi avukatlık hizmetini alabilirsiniz. 

 

Muğla vergi davası sürecinde müvekkillerine hangi hizmetleri sunar?

Vergiyle ilgili davaları açar. Vergi cezalarıyla ilgili davalarla ilgilenir. Müvekkillerine danışmanlık hizmeti sağlar. Ayrıca arabuluculuk hizmeti verir. 

 

Vergi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Vergi davalarının görülmesinde yetkili ve görevli mahkeme, vergi mahkemeleridir. 

 

Muğla vergi avukatı olarak müvekkilin haklarını nasıl korur?

Müvekkiline haksız yere ya da yanlışlıkla kesilen idari para cezalarının iptali için dava açar. Dava açmadan önce ceza kesen kuruma ihtar gönderir. Müvekkili adına vergi davalarını takip eder. 

 

Muğla vergi avukatı ile nasıl iletişim kurabilirim?

Web sayfamızdaki iletişim kanallarından bizlere ulaşabilir, avukatlarımızla görüşebilirsiniz.

Call Now Button