Ziynet Eşyaları ve Düğün Takıları Kime Aittir ?

Aile ve Boşanma Hukuku
Ziynet Eşyaları ve Düğün Takıları Kime Aittir ?

Ülkemizde düğün merasimleri düzenlemek oldukça yaygın bir uygulamadır. Bu merasimlerde evlenen kişilerin birbirlerine hediye ettikleri ziynet eşyaları kimi zaman uyuşmazlık konusu haline gelebilir. Şöyle ki, takı takma olarak bilinen düğün merasiminde merasime katılan aile üyeleri, yakınları, dostları ve akrabaları da ziynet eşyalarının kime ait olduğu sorunu gündeme gelebilir. Hukukumuzda düğünde takılan ziynet eşyaları kadına aittir. Detaylı bilgi için İstanbul Aile Hukuku Avukatından hukuki danışmanlık alabilirsiniz.

 

Ziynet Eşyası ve Düğün Takısı Nedir ?

Ziynet eşyaları kural olarak kıymetli madenlerden yapılan takılardır. Gerek altın gerek gümüş gibi kıymetli madenlerden ziynet eşyaları yapılmakta ve düğün merasimlerinde evlenen kişilere hediye edilmektedir. Düğünlerde takılan bilezikler, küpeler, gerdanlıklar, künyeler ziynet eşyalarıdır. Yargıtaya göre ise bunların yanı sıra düğünde takılan paralar, gram, çeyrek ve tam altınlar da ziynet eşyasıdır. Hemen hemen her düğünde düğün takıları evlenen kimselere verilir. 

 

Düğün Takısının Hukuki Özelliği

Düğünde takılan ziynet eşyaları kural olarak kişisel mal niteliğine haizdir. Bunun sonucu olarak ise boşanma davası sürecinde bu kişisel mal sayılan ziynet eşyaları mal paylaşımına dahil edilmez. Hukukumuzda düğün takıları kadın eşe aittir ve onun şahsi malıdır. Söz konusu ziynet eşyaları damada takılsa dahi bunlar kural olarak geline aittir. belirtmek gerekir ki, evlenmeden önce verilen düğün takıları da bu kapsamdadır. Evlilik maksadıyla hediye edilen bu ziynet eşyaları kadının güvencesi olarak yorumlanmaktadır.

 

Ziynet Eşyası Davası

Tarafların birbirlerine hediye ettikleri ziynet eşyaları bazı durumlarda geri istenebilir. Bu uyuşmazlık mahkemeye taşınabilir ve buna ziynet davası denir. Gerek eşlerin birbirlerine verdikleri düğün takıları gerekse akraba, dost gibi 3.kişilerin evlenen kişilere hediye ettikleri ziynet eşyaları geri istenebilir. Ziynet eşyası davası ile verilen düğün takılarının iadesi sağlanabilir. Bunun için dava yoluna başvurmak gerekir. Ziynet eşyası davası açmanın şartları bulunmaktadır. İstanbul Boşanma Avukatı yardımıyla hukuki sürecinizi süratle başlatabilirsiniz. 

 

Ziynet Davası Şartları

Ziynet davası açarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Kanun koyucu ziynet davası için birtakım şartlar öngörmüştür. Bunlar;

  1. Ziynet eşyasının iadesi talebinde bulunmak
  2. Ziynet eşyalarının varlığını ispat etmek
  3. Ziynet eşyalarının kendisinde kalmadığını ispat etmek

Belirtmek gerekir ki, ziynet eşyası davasını kazanabilmek için ispat külfetini yerine getirmek gerekir. İspat külfeti davacıda yani davayı açan eştedir. Davacı, hem mahkemeden talepte bulunacak hem de ziynet eşyalarının varlığını ispat edecektir. Ziynet eşyalarının varlığını ispat etmekle kalmayıp aynı zamanda ziynet eşyalarının kendisinde kalmadığını ispat etmekle yükümlüdür. 

 

Ziynet Eşyası Davasında İspat Güçlüğü

Düğün takılarınızı geri alabilmek için açtığınız ziynet davasının kabulü için ispat külfetini yerine getirmeniz gerekmektedir. B bağlamda sağlamanız gereken iki farklı ispat klfeti vardır. Bunlar;

  1. Ziynet eşyalarının varlığını ispatı 
  2. Ziynet eşyalarının sizde kalmadığını ispatı

Bu ispat külfetini yerine getirirken dayanabileceğiniz çeşitli deliller vardır. Bunlara örnek olarak;

  • Düğün fotoğrafları
  • Çeyiz senedi
  • Mehir senedi
  • Videolar
  • Tanıklar
  • İkrar
  • Yemin

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Eşim düğün takılarını bozdurdu nasıl geri alabilirim ?

Ziynet eşyasını bozduran erkek eş bu takıların maddi karşılığını davacı eşe iade etmelidir. Yani erkek eş borçlu olmaya devam edecektir. Ziynet eşyaları elden çıkarılmışsa yani bozdurulmuşsa bu durumda da söz konusu eşyaların parasal değerleri hesaplanır ve bunu ödemekle yükümlü kılınır.

 

Ziynet davası süresi nedir ?

Bu dava süreye bağlı olmadan açılabilir ancak takılar bozdurulmuş ise 10 yıllık süre içinde dava açılmalıdır.

 

Ziynet eşyalarının erkek eşte kalacağı kararlaştırılabilir mi ?

Evet, taraflar kendi iradeleriyle buna karar kılabilir.

 

Eşe karşı ziynet davası nerede açılır ?

Davalının yerleşim yerinin mahkemesinde hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.

 

Boşandığım eşime karşı ziynet davası nerede açılır ?

Eski eşinizin yerleşim yerinin asliye hukuk mahkemesi davaya bakmaya görevli ve yetkilidir.

 

Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

Davalı-davacı koca dilekçesinde altınların bozdurulup evin ihtiyaçları için harcandığını belirtmiştir. Düğün takısı niteliğinde olan ziynetler kadına ait sayılır. Koca bunların bozdurulup harcandığını kabul ettiğine göre; geri istenmemek üzere kendisine verildiğini ispat etmedikçe ziynetleri aynen veya bedelleriyle kadına iade etmekle yükümlüdür. Ne var ki, talepte bulunan davalı-davacı kadın ziynetlerinin cins, nitelik ve sayısını açıklamamıştır. Bu nedenle kendisinden, hakimin davayı aydınlatma ödevi (HMK.m.31) çerçevesinde bu konuda açıklama istenilmesi, tarafların ziynetlerin miktarı konusunda anlaşmaları halinde bu miktara göre, anlaşamamaları halinde ise taraflardan bu konuda delillerinin sorulup toplanan delillere göre miktarının saptanması ve saptanan miktara göre dava tarihindeki bedelleri konusunda bilirkişi incelemesi de yapılıp sonucuna göre talebin kabulüne karar verilmesi gerekir.” 2. Hukuk Dairesi         2011/9022 E.  ,  2012/6894 K.

“ziynet eşyası rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen türden eşyalardan olduğu için evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürmesi, gizlemesi her zaman mümkün olduğu gibi evden ayrılırken üzerinde götürmesi de
mümkündür. Bunun sonucu olarak normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir. Bunların davalı tarafın zilyetlik ve korumasına terk edilmesi olağan durumla bağdaşmaz.
Diğer taraftan, düğün sırasında takılan ziynet eşyaları kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. Bu eşyaların iade edilmemek üzere kocaya verildiği, kadının isteği ve onayı ile bozdurulup müşterek ihtiyaçlar için harcandığı hususu davalı tarafça kanıtlandığı takdirde, koca bunları iadeden kurtulur.” 3. Hukuk Dairesi         2016/7679 E.  ,  2017/16421 K.

“Davacı, dava dilekçesinde düğünde takılan 6 adet bileziğin evlilik sırasında bozdurularak tarla alındığını tarlanın ise satılıp davalının Bağ- Kur borcu kapatılarak emekli olması için harcandığını iddia etmiş, davalı ise cevap dilekçesinde, dava konusu ziynetlerin bozdurularak elde edilen para ile davacının geçirdiği ameliyat giderlerinin karşılandığını beyan etmiş, yeminli beyanında ise müşterek çocukların evlilik masrafları için kullanıldığını belirtmiştir. Buna göre davalı yazılı ve sözlü beyanı ile ziynetlerin varlığını ve evlilik birliği içinde bozdurulduğunu kabul etmiştir.
O halde; mahkemece, davalının düğünde takılan dava konusu ziynetlerin bozdurularak harcandığını ikrar ettiği, bunların kadının isteği ve onayı ile iade edilmemek üzere bozdurulduğu hususunda ispat yükünün davalıda olduğu dikkate alınarak; evlilik birliği
içinde bozdurulduğu anlaşılan ziynet eşyaları (ayar, gram ve bedeli) yönünden, davacının rızasını ispat için davalıya imkan tanınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ve eksik incelemeyle ispat yükünün davacıda olduğu ve davacının iddiasını ispat edemediği gerekçesiyle yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.” 3. Hukuk Dairesi         2019/553 E.  ,  2019/3501 K.

Leave a Reply

Call Now Button