Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Davası

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Davası

Yabancı uyruklu eşten boşanmak da normal boşanma sürecine sahiptir. Yabancı uyruklu eşe karşı boşanma davası açıldığında da normal hukuk kuralları uygulanmaktadır. Yabancı uyruklu eşten boşanma davası yurtdışında açılmış ise bu durumda daha sonra kararın tanıma ve tenfiz edilmesi gerekmektedir. Yabancı mahkemeler verilen boşanma kararlarının ülkemizde hukuki sonuç doğurabilmesi için tanınması ve tenfizi lazımdır. Bunun dışında ülkemizde gerçekleşen yabancı uyruklu eşten boşanma davaları için tanıma ve tenfize gerek yoktur, normal bir hukuki süreç işlemektedir. Detaylı bilgi için Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık alabilirsiniz. 

 

Yabancı Uyruklu Eş ile Anlaşmalı Boşanma

Yabancı uyruklu eş ile anlaşmalı olarak boşanmanız da mümkündür. Bunun için yabancı uyruklu eşe karşı anlaşmalı boşanma davası açmanız gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolünün ortaklaşa hazırlanması ile bu süreci hızlıca başlatabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma protokolünde velayete, nafakaya, tazminat gibi hususlara da yer verilir. Anlaşmalı boşanma davası daha az stresli bir hukuki sürece sahiptir.

 

Yabancı Uyruklu Eş ile Çekişmeli Boşanma

Eşler anlaşmalı olarak boşanamıyor ise bu durumda çekişmeli boşanma davası açabilirler. Yabancı uyruklu eşle çekişmeli olarak boşanmak da mümkündür. Eşler boşanma hususunda veya boşanmanın sonuçları hakkında uzlaşamıyorsa çekişmeli boşanma davası gündeme gelecektir. Uygulamada genellikle nafaka miktarı hususundaki anlaşmazlıklar çekişmeli boşanma davasında yer almaktadır. Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanmaya nazaran daha uzun sürmektedir. 

 

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanırken Hangi Ülkenin Hukuku Uygulanır ?

Yabancı eş ile boşanma süreciyle ilgili en çok merak edilen soruların başında boşanma davasında hangi ülkenin hukukunun uygulanacağıdır. Öncelikle eşlerin müşterek milli hukuku boşanma sürecine hakim olacaktır. ancak eşlerden biri yabancı uyruklu ise müşterek mutad mesken hukuku söz konusu olacaktır. yani eşlerin birlikte oturdukları ülkenin hukuku uygulanır. Yabancı uyruklu eş ile Türkiye’de oturuluyor ise bu durumda açılan boşanma davasında Türk Hukuku hakim olacaktır. 

 

Yabancı Uyruklu Eş ile Boşanma Sebepleri

Yabancı uyruklu eşten boşanma sebepleri kanunda ayrıca sayılmamıştır. Yabancı uyruklu eşten boşanırken de Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde kanun koyucu tarafından sayılmış boşanma sebepleri var olmalıdır. Bunlar;

  • Zina
  • Hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
  • Eşlerin anlaşması
  • Ortak hayatın tekrar kurulamaması

 

Yabancı Uyruklu Eşle Boşanma Sonuçları

1. Tazminat 

Tazminat, boşanmanın mali sonuçlarındadır. Hukukumuzda maddi ve manevi tazminat boşanma sürecinde talep edilebilir. Yabancı uyruklu eşten tazminat talep edebileceğiniz gibi aynı şekilde yabancı uyruklu eşin de sizden tazminat talep etmesi hukuken mümkündür. maddi ve manevi tazminatın talep edilmesi için aranan şartlar vardır. Bu şartların varlığı halinde yabancı uyruklu eşten tazminat alınabilir. 

 

2.Nafaka

Yabancı uyruklu eş boşanma davasında nafaka talep edebilir. Yabancı uyruklu eş yoksulluk nafakası, tedbir nafakası ve iştirak nafakaları için gerekli unsurları taşıması halinde nafaka isteminde bulunabilir. 

 

3.Velayet

Yabancı uyruklu eş ile ortak çocukların olması halinde velayete ilişkin Türk hukuku hükümleri uygulanır. Velayet iki taraftan birine verilir. Bu belirlenirken çocuğun üstün yararı esas alınır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Yabancı uyruklu eşe karşı nerede dava açabilirim ?

Yabancı uyruklu eşe karşı boşanma davası ülkemizde aile mahkemeleri tarafından görülmektedir.

 

Yabancı uyruklu eşim boşanmak istemiyor, ne yapabilirim ?

Bu durumda eşinize karşı çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz.

 

Yabancı eşime karşı çocuğumuzu yurt dışına çıkarmama kararı alabilir miyim ?

Hayır, bununla ilgili herhangi bir mahkeme kararı alınamaz. Velayet yabancı uyruklu eşe verilmişse çocuğu istediği ülkede yetiştirmekte serbesttir.

 

Yabancı uyruklu eşle mal paylaşımı nasıl olur ?

Yabancı uyruklu eşiniz ile tabi olduğunuz mal rejimi tasfiyesine göre mal paylaşımı yapılacaktır. 

 

Boşandıktan sonra yabancı uyruklu eşimin vatandaşlığı düşer mi ?

Böyle bir durum söz konusu değildir. Evlilik üzerinden 3 yıl geçmekle vatandaşlık kazanılmış hak teşkil edecektir.

 

Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

Buna göre dava, tarafları bakımından “yabancılık” unsuru taşımaktadır. Bu durumda davada uygulanacak hukuk, 5718 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilecektir (5718 s. MÖHUK m. 1). Bu Kanuna göre, boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta bulunmaları halinde müşterek mutat mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır (m. 14/1). Hakim, Türk Kanunlar ihtilafı kurallarını ve bu kurallara göre yetkili olan yabancı hukuku re’sen uygular. Bu hususta yetkili yabancı hukukun muhtevasının tespitinde tarafların yardımını isteyebilir. Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerin tüm araştırmalara rağmen tespit edilememesi halinde Türk hukuku uygulanır. Uygulanacak yabancı hukukun kanunlar ihtilafı kurallarının başka bir hukuku yetkili kılması, sadece kişinin hukuku ve aile hukukuna ilişkin ihtilaflarda dikkate alınır ve bu hukukun maddi hukuk hükümleri uygulanır.” 2. Hukuk Dairesi         2014/16187 E.  ,  2015/523 K.

Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de kesin hüküm ve delil etkisini kazanması yabancı mahkeme kararının tanınma ve tenfizine ilişkin hükmün kesinleşmesi halinde mümkündür. Boşanmaya dair yabancı mahkeme kararının tanıma ve tenfizine hükmedilmedikçe evlilik birliği devam eder. Taraflar, evlilik birliği sürdüğü sürece de aile hukukundan kaynaklanan görevlerini yerine getirmek zorundadır. Bu dönemde eşlerden kaynaklanan kusurlu eylemler de boşanma davasında hükme esas olur. Olayımızda tenfiz kararı kesinleşenyabancı mahkemenin boşanma ilamında “evi terk ederek birlik görevlerini yerine getirmeyen” kadının tespit edilen bu kusurları yanında, tenfiz kararına kadar olan ayrılık süresinde kocanın da eşine şiddet uygulayarak eve kilitleyip hürriyetinden yoksun bıraktığı anlaşılmaktadır. Toplanan delil durumuna göre, boşanmaya neden olan olaylarda davalı koca, kadına oranla daha ağır kusurludur. Davalı kocanın ağır kusurlu olduğu nazara alınarak, davacı kadın lehine maddi ve manevi tazminata (TMK.d.174/1-2) hükmedilmesi gerekirken, tarafların eşit kusurlu oldukları gerekçesiyle tazminat isteklerinin reddi doğru olmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi         2014/14175 E.  ,  2014/24247 K.

Leave a Reply

Call Now Button