Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Aile ve Boşanma Hukuku
Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Evlilik gibi boşanmak da bir haktır. Bu bağlamda evlilik pek çok nedenden ötürü sona erebilir. Türk hukuku uyarınca boşanma davası birtakım sınırlamalara tabi tutulmuştur. İlgili kanunda yer almayan bir boşanma sebebine dayanmaksızın boşanma davası açılamaz. Kanunda sayılan boşanma sebeplerinden biri de “terk nedeniyle boşanma”dır. Terk, taraflara boşanma hakkı veren bir boşanma sebebidir. Bu yazımızda terke dayalı boşanma davaları hakkında genel bilgiler vereceğiz. Detaylı bilgi için İstanbul Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık alabilirsiniz.

 

Terk Nedir ?

Terk, ayrılma bırakma anlamlarına gelmektedir. Terk kavramına özellikle aile hukuku bağlamında sıklıkla rastlanılmaktadır. Eşler arasında terk durumunun yaşanması oldukça öngörülebilir olduğu için kanun koyucu terke özel bir önem atfederek onu Türk Medeni Kanunu uyarınca titizlikle düzenlemiştir. Eşlerden birinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğer eşle birlikte yaşadığı ortak konutu bilerek ve isteyerek terk etmesi veya bu ortak konuta haklı sebep olmaksızın dönmemesi boşanma hukuku uyarınca terki gündeme getirir.

 

Terk Nedeniyle Boşanma Nedir ?

Ortak hayat evliliğin bir gerekliliğidir. Eşler kural olarak ortak hayatı paylaşmak durumundadır. Bu bir yükümlülüktür. Eşlerden birinin bu ortak hayatı paylaşma yükümlülüğünü yerine getirmemesi boşanma davası açmayı haklı kılar. Bu bağlamda eşlerden biri ortak hayattan bu yükümlülüğünü yerine getirmemek için uzaklaşırsa eşini terk etmiş kabul edilir ve ona karşı boşanma davası açılabilir. Belirtmek gerekir ki, terk, özel ve mutlak bir boşanma sebebidir. Bunun en pratik sonucu ise, davacının somut davada terkin varlığını ispatlaması halinde hakim başka bir hususu incelemeksizin boşanmaya karar verir. Yani hakim bu aşamada evlilik birliğinin sarsılıp sarsılmadığını ayrıyeten araştırmaz. Davalının kusurlu olması halinde terk nedneiyle boşanma sağlanabilir.

 

Terk Nedeniyle Boşanma Davası şartları

Her somut olayda terk nedeniyle boşanma davası açılamaz. Terk nedeniyle boşanma oldukça sıkı şekil şartlarına tabi kılınmıştır. Terk nedeniyle boşanma davaları oldukça teknik davalar olduğu için bu süreci Aile Hukuku Avukatı öncülüğüyle yönetmeniz daha lehinize olacaktır. Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için ;

  1. Eşlerden biri ortak hayata son vermesi yani eşini terk etmesi
  2. Terk eden eşin bunu bilerek ve isteyerek yapması yani kusurlu olması
  3. Terk eden eşin terk etme amacının evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirmeme olması veya ortak konuta dönmeme olması
  4. Terkin en az 6 ay sürmesi
  5. Dava açıldığı sürede terkin hala devam ediyor olması
  6. Terke ilişkin ihtarların sonuçsuz kalması

Yukarıda sayılan koşullar sağlandığı takdirde terke dayalı boşanma davası açabilirsiniz. Bu koşullardan birinin dahi mevcut olmaması halinde terke dayalı boşanma sağlanamaz. Terk oldukça sıkı şartlara bağlanmıştır. Detaylı bilgi için İstanbul En İyi Boşanma Avukatına danışabilirsiniz.

 

Terke Dayalı Boşanma Davası Açılabilecek Durumlar

Uygulamada hangi hallerde terke dayalı boşanma davası açıldığı sizler için örnek teşkil edebilir. Bu bağlamda terke dayalı boşanma davası açmaya örnek haller başlıca;

  • Eşin haklı bir sebep olmadan evi terk etmesi 
  • Haklı sebeple evi terk eden eşin bu haklı sebep ortadan kalmasına rağmen eve geri dönmemesi
  • Eşlerden birinin diğerini evi terk etmeye zorlaması
  • Eşlerden birinin diğer eşin eve dönmesini haklı bir sebep olmadan engellemesi

Bu durumlarda terke dayalı boşanma davası açılabilir.

 

Terk Ne Kadar Sürmeli ?

Terke dayalı boşanma davası açabilmek için terkin en az 6 ay sürmesi gerekmektedir. bu terk davasının koşullarından biridir. Eşlerden biri en az 6 aydır ortak konuta dönmüyor veya haklı sebep olmadan diğer eşin eve gelmesini engelliyor olmalıdır. eşler bu süreçte tekrar ortak hayatı devam ettirmek için bir araya gelmişlerse bu 6 aylık süre kesilecek ve yeniden başlayacaktır. 6 aylık süre kural olarak kesintisiz işlemelidir. 

 

Terk Davasında İhtar

Terke dayalı boşanma davası açmadan önce muhakkak ihtar çekmeniz gerekmektedir. ihtar yoksa dava şartları sağlanmaz. İhtarla ilgili dikkat etmeniz çok önemli hususlar vardır. Bunlar;

  • Terkin üzerinden 4 ay geçmedikçe ihtar çekilemez.
  • İhtar, aile mahkemesi hakimi veya noter tarafından çekilmelidir.
  • İhtar samimi olmalıdır.
  • İhtar çekildikten sonra en az 2 ay ihtar sonucu beklenmelidir.

Bu bağlamda ihtar çektikten sonra 2 ay beklemeniz ve arından terke dayalı boşanma davası açmanız gerekmektedir. İhtar ise terk olayından 4 ay geçtikten sonra çekilebilir. 

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Eşim hapiste olduğu için ona karşı terk davası açabilir miyim ?

Hayır, eşinizin hapiste olması nedeniyle ortak konuttan ayrılması ona karşı terke dayalı boşanma davası açma hakkı tanımaz.

 

Eşim iş için şehir dışına çıktı işten ayrıldı ama yine de eve gelmiyor, ne yapabilirim ?

Eşinizin iş için ortak konuttan ayrılması haklı bir sebeptir ancak işin sona ermesine rağmen geri dönmemesi halinde terke dayalı boşanma davası açılabilir.

 

Eşim ona terk davası açmamam için 6 aylık süre dolmadan eve uğrayıp sonra yine gidiyor, ne yapabilirim ?

Eşinizin yaptığı bu davranış hakkın kötüye kullanımı teşkil etmekte olup bu durumda hakim süre koşuşunu sağlamış kabul ederek davanın diğer şartları da mevcutsa boşanmaya karar verebilir. 

 

Terk davası nerede açılır ?

Eşlerden birinin yerleşim yeri veya dâvadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerin aile mahkemesi terk davası için görevli ve yetkilidir.

 

Terk Nedeniyle Boşanma Davası Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

“Davacı kocanın ihtar isteminin kabulü ile ihtar kararının davalı kadına tebliğine, ihtar kararının tebliğ tarihinden itibaren “60 gün” içinde karşı tarafın ihtar isteyenin göstermiş olduğu adreste ikamet eden Nuray’dan müşterek konutun anahtarını alarak, ihtarda gösterilen müşterek haneye dönmesinin ihtarına, dönmediği takdirde ihtar isteyen tarafın ihtar istenilen aleyhine terk nedeniyle boşanma davası açmakta muhtariyetine, ihtar isteyen tarafından ihtar edilenin adresine evine dönmesi bakımından 60.00 YTL’nin gönderilmesine, PTT alındı makbuzunun dosyaya ibrazına, karar verilmiştir. Az yukarıda açıklandığı üzere, kanunun amir hükmü ile eve dönüş için ortaya konulan “iki aylık sürenin hakim veya taraflarca değiştirilmesi olanağı bulunmamaktadır. İhtar kararında, bu amir hükme aykırı biçimde “60 gün” süre verilmesi ihtar kararını geçersiz hale getirdiğinden, diğer koşulların varlığını araştırmaksızın davanın öncelikle “dava şartı yokluğundan” reddi gerekmektedir.” Hukuk Genel Kurulu 2008/2-136 E., 2008/117 K.

Terke dayalı davanın reddedilebilmesi için terkte haklılığın değil, eve dönmemekte haklılığın kanıtlanması gerekmektedir. Koca terke dayalı dava açtıktan sonra, karşılık dava olarak kadın evlilik birliğinin sarsılmasına dayalı boşanma isteğinde bulunmuştur. Kadının fiili ayrılığın üzerinden onbir ay geçtikten sonra terke dayalı dava dilekçesinin kendisine ulaşması üzerine bu davayı açması dürüstlük kuralı ile bağdaşmaz. Mahkemece terke dayalı davanın kabulü kadının Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesine dayalı karşılık davasının reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi         2011/15128 E.  ,  2012/11739 K.

Mahkemenin de kabulünde olduğu gibi davalı-davacı koca, davacı-davalı eşine şiddet uygulayarak küçük kız çocuğuyla birlikte müşterek evden kovmuştur. Bu olgu ile yukarıda açıklanan “diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.” şeklindeki yasal düzenleme birlikte ele alındığında davalı-davacı kocanın gerçekte iddia ettiği gibi “terk edilen” değil, “terk eden” eş olduğunun kabulü gerekir.” 2. Hukuk Dairesi         2012/1201 E.  ,  2012/20936 K.

Leave a Reply

Call Now Button