Tensip Zaptı Nedir ? Tensip Zaptı Hazırlandı Ne Demektir ?
Tensip zaptı bir tür tutanaktır. Tensip zaptı davanın açılmasıyla hazırlanır. Mahkeme dava ile ilgili gerçekleştirilecek duruşmaya kadar yapılması gereken işlemler amacıyla hazırlanır. Duruşma günü de tensip zaptında yer alır. tensip tutanağında davaya ön hazırlık işlemleri yer alır. Bu yazımızda tensip zaptına ve tensip zaptının hazırlanmasına ilişkin bilgilere yer vereceğiz. Ayrıntılı bilgi için avukatınıza danışınız.
Tensip Zaptı Nedir ?
Bir diğer adıyla tensip tutanağı, yargılamanın gidişatına yönelik ön hazırlıkları içeren bir belgedir. Tensip zaptıyla taraflara kanuni yükümlülükleri hatırlatılır. İlk duruşma günü de genellikle tensip zaptı ile karara bağlanır ve araflara tebliğ edilir. Bu bağlamda tensip zaptı büyük önem arz etmektedir. Tensip zaptı duruşmaya hazırlık işlemlerini içermektedir. Hukuk davalarında tensip zaptı birkaç günde hazırlanabilir iken ceza davalarında iddianamenin mahkemeye verilmesiyle 15-20 iş günü içinde tensip tutanağı hazırlanır.
Tensip Zaptı Ne İşe Yarar ?
Tensip tutanağı tarafları ve mahkeme personelini yargılama hakkında bilgilendiren bir belgedir. Tensip zaptı bünyesinde yargılamaya ilişkin önemli bilgiler barındırır. Bu bağlamda yargılamanın ne şekilde ilerleyeceği, hangi sürede hangi işlemlerin yapılması gerektiği bu zaptta belirtilir. Bunun yanı sıra mahkemeye sunulması gereken delillere de ilişkin bilgiler yer aldığı için tensip zaptına uygun davranmak hak ihlallerinden koruyacaktır. Tensip zaptını dikkatlice okumak ve titizlikle incelemek gerekmektedir. Zaptta cevap dilekçesi süresi gibi hususları yer verilmişse buna riayet edilmelidir. Aksi takdirde hak kaybına uğramanız muhtemeldir. Detaylı bilgi için avukatınızdan hukuki destek alabilirsiniz.
Tensip Zaptı Ne Zaman Tebliğ Edilir ?
Tensip zaptının tebliğ süresi çeşitli olasılıklara göre değişecektir. Özellikle tarafların avukatlarının olup olmaması, dava dilekçesinde yer alan yerleşim yerlerinin doğruluğu, tebligat esnasında evde olmama gibi durumlar tebliği geciktirebilir. Tarafların avukatı varsa durum daha basittir. UETS olarak bilinen ulusal elektronik tebligat sistemi ile tarafların avukatlarına tensip zaptı tebliğ edilecektir. Avukatlara sistemden gönderilecek olan tensip zaptları genellikle 1-2 iş günü içerisinde tebliğ edilmektedir. Tarafların avukatları olmaması halinde ise bu süre. 1 hafta ila 1 ay arasında değişkenlik gösterebilir.
Tensip Zaptı Hazırlandı Ne Demektir ?
Tensip zaptı hazırlandı ibaresi kimi zaman aklınızı kurcalayabilir. Tensip zaptı hazırlandı demek ilk duruşma gününün belirlendiği anlamına gelmektedir. Tensip zaptının hazırlanması sizlere bir duruşma günü tayin edildiği anlamına geldiği için bu süreçte bir avukattan hukuki destek alıp sürecinizi devam ettirmeniz daha sağlıklı olacaktır. tensip zaptı hazırlandı ama duruşma verilmedi ise bu durumda duruşmaya hazırlık işlemleri devam ediyor anlamı çıkarılabilir. Bu durum genellikle Aile mahkemeleri, Asliye Ticaret mahkemesi gibi yazılı yargılama usulünün uygulandığı mahkemelerde söz konusu olmaktadır.
Tensip Zaptı Kaç Günde Hazırlanır ?
Tensip zaptını yetkili ve görevli mahkemenin hakimi düzenler. Tensip zaptının hazırlanma süresi mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişmektedir. Bu süre iddianamenin mahkemeye sunulmasından ardından 15 gün içinde muhtemelen tamamlanacaktır. Tensip zaptının hazırlanması bakımından davanın türü de önem arz etmektedir. Hukuk davalarına ilişkin tensip zaptının hazırlanması ceza davalarına ilişkin tensip zaptı hazırlanma süresine oranla daha kısadır.
Tensip Zaptı Hazırlanan Hukuk Davaları
Aşağıda yer alan hukuk davalarında tensip zaptı hazırlanmaktadır. Bunlar;
- Boşanma davaları
- Velayet davaları
- Tazminat davaları
- Tapu iptal davaları
- Ortaklığın giderilmesi davaları
- Miras davaları
- Tapu kadastro davaları
- Tüketici hukuku davaları
- İş hukuku davaları
- Kat mülkiyeti davaları
- Vergi hukuku davaları
Sıkça Sorulan Sorular
Tensip zaptı geldikten sonra duruşma ne zaman olur ?
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra taraflara duruşmanın gün ve saati bildirilir. Mahkemenin yoğunluğuna göre duruşmalar genellikle 2 ay ila 6 ay arasında duruşma günü verebilir.
Tensip zaptına itiraz veya cevap verilmeli mi ?
Tensip zaptı dava sürecine ilişkin bir yol haritası mahiyetinde olduğu için buna karşı itiraz veya cevap dilekçesi sunmaya gerek yoktur.
Tensip zaptını kim getirir ?
Avukatınız yoksa tensip tutanağı PTT aracılığıyla ulaştırılır.
Tensip zaptında dava günü yazmazsa ne olur ?
Bu durumda duruşma gününüz henüz belli olmamıştır, beklemeniz gerekmektedir.
Tensip Zaptı Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Tensip zaptındaki duruşma günü ile davetiyedeki duruşma günün farklı olması nedeniyle, bu durumu fark etmeyerek tensip zaptındaki duruşma gününe göre hareket eden davacı vekilinin mazeretsiz olarak duruşmaya gelemediğinden söz edilemez. Mahkemece maddi hata sonucu oluşan bu duruma göre davanın açılmamış sayılması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.” 13. Hukuk Dairesi 2013/7604 E. , 2013/11066 K.
“Dava konusu olayda tensip zabtı ekli ve duruşma gününü bildirir tebigatın tebliğ edildiği sabit olup, davacının avukatının azledildiğine dair dosyada bilgi ve belge bulunmadığı için tüm tebligatların davacı başvuran vekiline tebliği gerekir. Bu itibarla tensip zabtı ekli ve duruşma gününü bildirir tebligatın davacı asile tebliği geçersiz olup, davacı aleyhine sonuç doğurmaz. Mahkemece değinilen bu yön gözetilerek mahkemece duruşma gününün vekile tebliği ile tarafların delil ve karşı delilleri toplanarak sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken, yetkisiz kişiye yapılan tebligat esas alınarak davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.” 13. Hukuk Dairesi 2015/14645 E. , 2015/12890 K.
“tebliğe elverişli bir mernis adresi varken, Tebligat Kanunu’nun 35/2. maddesine göre tebligat çıkarılması mümkün değildir. Bu sebeple davacıya tensip zaptı ve duruşma gününün tebliği usulsüzdür. Mahkemece davacı kadının mevcut mernis adresine Tebligat Kanunu’nun 10/2 ve 21/2. maddelerine uygun olarak tensip zaptı, ön inceleme duruşması ve tahkikat duruşma günü tebliğ edilerek taraf teşkili sağlandıktan sonra yargılamaya devam edilip hüküm kurulması gerekirken, bu işlemler yapılmaksızın şartları oluşmadan Tebligat Kanunu’nun 35/2. maddesi uyarınca tebligat yapılması ve davacıya usulüne uygun tebligat yapılmadan, göstermesi halinde savunma ve delilleri toplanmadan yokluğunda hüküm tesisi, hukuki dinlenilme hâkkının (HMK md. 27) ihlali niteliğinde olup, bozma sebebidir. Açıklanan sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2017/2728 E. , 2018/13316 K.