Tek Celsede Boşanma Sebepleri

Aile ve Boşanma Hukuku
Tek Celsede Boşanma Sebepleri

Hukukumuzda tek celsede boşanmak mümkündür. Kanunda yazılı boşanma sebep veya sebeplerine dayanarak tek celsede boşanabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hakkında mutabık oldukları için hâkimin de boşanma protokolünü uygun bulması üzerine tek celsede boşanmanız mümkündür. Uygulamada anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede bitmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında da tek celsede boşanmak hukuken mümkün olsa da pratikte genellikle tek celsede boşanmaya çok sık rastlanmamaktadır. Yazımızda tek celsede boşanmaya ilişkin olarak genel bilgiler vereceğiz. Ayrıntılı bilgi için İstanbul Boşanma Avukatından hukuki destek talep edebilirsiniz. 

 

Boşanma Sebepleri Nelerdir ?

Türk Medeni Kanunumuz uyarınca boşanmak isteyen eşler kanunda yazılı boşanma sebeplerine dayalı olarak boşanma davası açabilir. Bu bağlamda kanunda yer almayan bir sebebe dayanarak boşanma davası açılamaz. Mevzuatımızda genel ve özel boşanma sebepleri mevcuttur. Bu boşanma sebepleri;

  • Zina
  • Hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
  • Eşlerin anlaşması
  • Ortak hayatın tekrar kurulamaması

Belirtmek gerekir ki, evlilikte özel boşanma sebepleri mevcut değilse genellikle evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesiyle dava açılmaktadır. Bu durum uygulamada şiddetli geçimsizlik olarak bilinir. 

 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Tek Celsede Boşanma

Tek celsede boşanma kavramı genellikle anlaşmalı boşanma davaları için söz konusudur. Çekişmeli boşanma davalarında ortada bir ihtilaf olduğu için hakimin tek celsede boşanma kararı vermesi pek olası değildir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar boşanma hususunda ortak karar aldıkları için ve boşanmanın sonuçlarıyla ilgili düzenlemeler yaptıkları için tek celsede boşanmak mümkündür. Anlaşmalı boşanma davalarının çoğu tek celsede sonuçlanmaktadır. İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatı sizler için anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak tek celsede boşanmanızı mümkün kılabilir. Anlaşmalı boşanma davasıyla tek celsede boşanmak için hazırladığınız anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından uygun bulunması yeterlidir. Ancak protokolünüz hakim tarafından uygun bulunmazsa ve hakimin istediği değişiklikler yapılmazsa tek celsede boşanmanız mümkün olmayacaktır. 

 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Tek Celsede Boşanma Şartları

Yukarıda belirttiğimiz üzere anlaşmalı boşanma davalarında genellikle tek celsede boşanmak mümkündür. Ancak anlaşmalı boşanma davası açarak tek celsede boşanabilmeniz için aranan birtakım şartlar vardır. Bunlar;

  • Eşler en az 1 yıldır evli olmalı.
  • Eşler birlikte başvurmalı ya da birinin açtığı dava diğer eş tarafından kabul edilmeli.
  • Eşlerin hakim huzurunda iradelerini açıklamaları
  • Hakimin anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulması

Bu koşulların varlığı halinde tek celsede süratle boşanabilirsiniz. İstanbul Aile Hukuku Avukatı sizler adına hukuki süreci başlatacaktır.

 

Çekişmeli Boşanma Davalarında Tek Celsede Boşanma

Çekişmeli boşanma davaları için tek celsede boşanmak hukuken mümkün olsa da pratik yaşamda pek olası değildir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların uyuşmazlık yaşadığı konuların çözüme kavuşturulması tek celsede olmamaktadır. Hakimin tanıkları dinlemesi, delilleri incelemesi, gerekli prosedürü işletmesi birkaç celse gerektirmektedir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davalarında tek celsede boşanmaya pek rastlanılmaz. Ama tek celsede uyuşmazlığın çözümü sağlanırsa mümkün olabilir.

 

Zina Sebebiyle Tek Celsede Boşanma

Zina, eşlere boşanma hakkı tanıyan özel bir boşanma sebebidir. Zinanın kanıtlanmasıyla hakim boşanmaya karar vermek durumundadır. Zina kanıtlanınca hâkim başka herhangi bir prosedür işletmeden boşanmaya karar vereceği için zina mutlak bir boşanma sebebidir. Zina sebebiyle tek celsede boşanmak hukuken mümkün olsa da pratikte oldukça zordur. Zinanın kanıtlanması oldukça zordur. Bu bağlamda zinanın ispat külfeti davacıda olup zinatyı kanıtlaması gerekir. Zinanın ispat edilmesi ise genellikle birkaç celseyi gerektirir. Tek celsede zinanın ispat edilmesi ve davalının zinayı kabulüyle tek celsede boşanmanız mümkündür. ancak uygulamada zina sebebiyle boşanmak uzun zaman alabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Tek celsede boşanmak ne kadar sürer ?

Duruşma gününde tarafların hazır olup duruşmaya katılmaları ile duruşma günü boşanma gerçekleşebilir. Ortalama 2-3 ay içinde boşanma gerçekleşmiş olacaktır. 

 

Şiddetli geçimsizlik sebebiyle tek celsede boşanabilir miyim ?

Bu hukuken mümkündür ancak somut olayın özelliklerine göre sorunun cevabı değişebilir. İstanbul Boşanma Avukatına danışabilirsiniz.

 

Yeni evliyim, anlaşmalı boşanma ile tek celsede boşanabilir miyim ?

Hayır, 1 yıl ve daha fazla süredir evli olmanız gerekir.

 

Eşim beni aldattı kanıtlarım var tek celsede boşanabilir miyim ?

Zinayı ispat etmeniz halinde boşanabilirsiniz.

 

Tek Celsede Boşanma Hakkında Örnek Kararlar

 

“Taraflar, 29.06.2009 tarihli protokolü duruşmada tekrar etmişler ve bu protokol uyarınca boşanmaya karar verilmesini talep etmişlerdir. Protokolün mahkemece de uygun görüldüğü ve tasdik edildiği verilen ara kararla zapta geçirilmiştir. Anlaşmalı boşanmaya karar verilirken, protokolün (anlaşma) tasdiki hükmü yanında, protokol hükümlerinin de hüküm fıkrasına geçirilmesi gerekir. Ne var ki, velayeti anneye verilen çocukla baba arasında kurulan kişisel ilişki protokole uygun olarak düzenlenmediği gibi; protokolün 4.maddesine de hükümde hiç yer verilmemiştir. Mahkemece kendiliğinden yapılan kişisel ilişki değişikliğini kabul edip etmediklerinin taraflardan sorulması, değişikliği kabul ettikleri takdirde; protokolün 4.maddesine de yer verilerek Türk medeni Kanununun 166/3.maddesi gereğince anlaşmalı boşanmaya karar verilmesi; anlaşamamaları halinde ise, Türk Medeni Kanununun166/1-2.maddesi gereğince taraflardan delilleri sorulup, gösterildiği takdirde delillerin toplanması ve sonucu uyarınca karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2009/17648 E., 2010/19842 K.,

“Davalı erkeğin uzun süreden beri bir başka kadınla birlikte yaşadığı, aynı kadınla ilişkisinin halen devam ettiği, sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği yapılan soruşturma ve dinlenen tanık beyanlarından anlaşılmaktadır. Zina eylemi devam ettiğine göre, hak düşürücü süre de geçmiş sayılmaz. Toplanan delillerden, davalı erkeğin zinasının temadi ettiği anlaşılmaktadır. O halde, davacı kadının özel boşanma sebeplerinden zina hukuki sebebine (TMK m. 161) ve evlilik birliğinin sarsılması (TMK m. 166/1) hukuki sebebine dayanılarak açmış olduğu her iki davanın kabulü yerine…” 2. Hukuk Dairesi         2019/1357 E.  ,  2019/6263 K.

“Dava, Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesine dayalı anlaşmalı boşanmaya ilişkindir. Dosyaya sunulan anlaşmalı boşanma protokolü ve ek protokolde taraflar, mal paylaşımı ve ev eşyaları ile ilgili düzenlemeler yapmışlardır. Tarafların anlaşmalı olarak (TMK m. 166/3) boşanmaları halinde, tarafların anlaşmalarına ilişkin protokol ya da tarafların duruşmadaki karşılıklı anlaşmaya dair beyanları hükme aynen geçirilir. Somut olayda ise taraflar mahkemece dinlenmiş ancak, protokol ve ek protokol hükümleri konusunda anlaşıp anlaşmadıklarına ilişkin tarafların beyanları alınmadığı gibi anlaşmalı boşanma protokolü ve ek protokol hükme geçirilmemiş, bu protokol ve ek protokolün uygun bulunduğuna dair bir belirleme de hükümde yer almamıştır. O halde, mahkemece yapılacak iş, tarafların boşanma ve ek protokole ilişkin beyanlarını alarak protokole uygun infazda şüphe ve tereddüte yer vermeyecek şekilde ayrı ayrı hüküm vermekten ibarettir. Bu yön gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2016/40 E.  ,  2016/5055 K.

Leave a Reply

Call Now Button