Tedbir Nafakası

Aile ve Boşanma Hukuku
Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası, Aile Hukuku bağlamında düzenlenmiş nafakalardan biridir. Yoksulluk nafakasının yanı sıra hukukumuzda iştirak nafakası, yardım nafakası ve tedbir nafakası da düzenlenmiştir. Eşler evlilikleri devam ettiği müddetçe tedbir nafakası talebinde bulunabilirler. Tedbir nafakasının özelliği evlilik devam ettiği sürece istenebilecek olmasıdır. Bunlun akabinde tedbir nafakası bağımsız olarak talep edilebileceği gibi boşanma davası sürecinde hakim tarafından kendiliğinden geçici olarak hükmedilebilir. Ayrıntılı bilgi için İstanbul Nafaka Avukatından hukuki danışmanlık talep edebilirsiniz.

 

Tedbir Nafakasının Özellikleri

  • Tedbir nafakası için talep şarttır.

Hakim tarafından kendiliğinden tedbir nafakası hükmedilemez. Tedbir nafakası için mutlakla eşlerden birinin talebi gerekir. Tedbir nafakası talep eden kişi mahkemeye başvurmalıdır. Tedbir nafakası için dava açmak şarttır. 

  • Tedbir nafakasında kusur önem arz etmez.

Hakim tedbir nafakasına hükmetmek için kusur araştırması yapmaz. Kusur, yoksulluk nafakası ve tazminat taleplerinde önem arz etmektedir. 

 

Bağımsız Tedbir Nafakası Hangi Hallerde Verilir ?

Eşler kural olarak evlilik devam ederken tedbir nafakası talep edebilirler. Eşler ister ayrı ister birlikte yaşasın evlilik devam ederken tedbir nafakası talep edilebilir. Tedbir nafakasına hükmedilebilecek haller;

1. Evlilik devam ederken ve eşler birlikte yaşarken hakim önlem olarak tedbir nafakasına hükmedebilir.

Evlilik süresince eşler evlilik birliği içinde birbirlerine destek ve yardımcı olmakla mükelleftir. Bu bağlamda eşler evlilik birliğinin giderlerine ve harcamalarına güçleri ile orantılı şekilde destek olmalıdır. Bu destek emekleri ile olabileceği gibi malvarlıkları ile de olabilir. Erkek eş çalışıp maddi olarak evliliğe destek sağlaması malvarlığı ile destek iken diğer eşin evde çocuklarla ilgilenip ev işleriyle meşgul olması da emek yoluyla destektir. Eşler bu desteğin nasıl sağlanacağına kendi aralarında karar verebilirler. Ancak katkı paylarının oranıyla ilgili anlaşmazlık yaşarlar ise hakimden bu hususta destek talep edebilirler.

Hakim eşlerin durumlarını göz önüne alarak katılım payını hesaplayacaktır. Eşler hakimden talep edecekleri tedbir nafakasını talep tarihinden geriye dönük 1 yıl için ve talep tarihinden sonraki zaman için isteyebilirler. İstanbul Nafaka Avukatı Tavsiyeleri ile hukuki sürecinizi sağlıklı bir şekilde idame ettirebilirsiniz.

2. Evlilik devam ederken eşlerin ayrı yaşamaları halinde hakim önlem olarak tedbir nafakasına hükmedebilir.

Eşler şiddetli geçimsizlik, anlaşmazlık, müşterek evin olmaması gibi sebeplerden ötürü ayrı yaşıyor olabilirler. Eşler ayrı yaşasa da evlilikten doğan yükümlülükleri devam eder. Bu yükümlülük ancak boşanma ile sona erer. Ayrı yaşamak için ortada ciddi bir tehlike varsa ayrı yaşayan eşler için tedbir nafakasına hükmedilebilir. için İstanbul En İyi Nafaka Avukatından ayrıntılı bilgi talep edebilirsiniz.

 

Tedbir Nafakası Miktarı Nasıl Belirlenir ?

Hakim tedbir nafakasının miktarını belirlerken eşlerin evlilik birliği giderlerine yapacakları katkıyı belirler. Nafaka miktarı hesaplanırken eşlerin bir arada yaşarken var olan hayat seviyelerini üst sınır olarak belirlemekte olup eşlerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için asgari düzeydeki ihtiyaçlarını ise alt sınır olarak baz almaktadır. Bu miktar belirlenirken hakim kural olarak tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını gözetir. Bu bilgilere ulaşmak için gerek bankalardan gerek tapu müdürlüğü ve belediyelerden yardım alabilir. Davalı kişi işsiz olsa dahi tedbir nafakasına hükmedilebilir. Ama davalının sağlık problemleri varsa ve bu yüzden çalışamıyorsa aleyhine tedbir nafakasına hükmedilmez. 

Hukukumuzda taleple bağlılık ilkesi geçerlidir. Dolayısıyla tedbir nafakası için dava açtığınızda talep miktarınız önem arz etmektedir. Dilekçenizdeki talep miktarından daha fazlasına nafaka olarak hükmedilemez. İstanbul Nafaka Avukatından konu ile ilgili detaylı bilgi talep edebilirsiniz.

 

Tedbir Nafakası Ne Zaman Başlar ?

Tedbir nafakası için açtığınız davayı kazanmanız halinde davanın açıldığı tarihten itibaren nafakaya hükmedilecektir. Bu bağlamda nafaka başlangıcı olarak nafaka davasının kazanılması değil nafaka davanın açılması kabul edilmektedir.

Tedbir Nafakası Süresi

Tedbir nafakası süre ile sınırlandırılmamışsa süresiz olarak hükmedilir. Ancak davacı dava açarken tedbir nafakasını belli bir süreyle örneğin 6 ay süreyle nafaka talep ederek sınırlaması da mümkündür. 

Ancak TMK 196 uyarınca eşler birlikte yaşarken tedbir nafakası talebinde bulunmuşlar ise geçmişe dönük 1 yıl için nafaka talep edebilirler. Bu düzenleme haricinde herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. 

 

Tedbir Nafakası Nasıl Ödenir ?

Tedbir nafakası toptan şekilde ödenebileceği gibi taksitle yani irat biçiminde de ödenebilir. Tedbir nafakasının irat ya da toptan ödeneceği tamamen hakimin takdirine bağlıdır. Uygulamada ise genellikle taksit şeklinde ödenmektedir. Davacı dilekçesinde nafakanın ödeniş biçimiyle ilgili de talepte bulunabilir. Bu durumda hakim tarafların ekonomik durumlarını araştırmak suretiyle bir karar verecektir. Anlaşmalı boşanma davalarında hakimin de onay vermesi halinde taraflar kendi aralarında nafakanın ödenmesine ilişkin karar alabilirler.

Kural olarak nafaka Türk lirası olarak ödenmektedir. Ancak davalı kabul ederse nafakanın yabancı para cinsinden ödenmesi de mümkündür. örneğin davalı kabul ederse euro ya da dolar üzerinden de tedbir nafakası ödenebilir.

Taraflar talep ederse hakim bu tedbir nafakası miktarının gelecek yıllarda ne oranda artacağına ilişkin bir düzenleme yapabilir. Haklarınızı detaylı bir şekilde öğrenmek için İstanbul En İyi Nafaka Avukatından danışmanlık alabilirsiniz.

 

Tedbir Nafakası Miktarının Arttırılması Ya Da Azaltılması

Tedbir nafakası miktarına hükmedildiğinde daha sonradan bu miktarın azaltılması ya da arttırılması hukuken mümkündür. Ancak tedbir nafakası toptan şekilde ödenmişse kural olarak sonradan bu miktar değiştirilemez. Tedbir nafakası miktarının sonradan değiştirilebilmesi taksitle yani irat şeklinde ödenen tedbir nafakası için geçerlidir.

Hakim kendiliğinden tedbir nafakası miktarını değiştiremez, bu bağlamda değişikliği isteyen kişi dava yoluyla bu talepte bulunmalıdır. 

Eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarında meydana gelen değişim ve gelişmeler tedbir nafakasının miktarının değiştirilmesini gerektirebilir. Hakkaniyet ilkesi uyarınca hakim orantılı bir şekilde gerekli değişikliği yapacaktır. Davacı eş daha sonradan nafakanın arttırılması talebinde bulunabilirken davalı eş ise nafakanın azaltılması talebinde bulunmaktadır. hakim her iki tarafın da gelir seviyelerini dikkate alarak bu hususta karar verecektir. 

Örneğin, davalının gelirinde yüksek bir artış olduğu gerekçesiyle davacı tedbir nafakası miktarının arttırılmasını hakimden talep edebilir. Bunun yanı sıra hayat pahalılığının artması, müşterek çocuğun ihtiyaçlarının artması gibi sebepler de tedbir nafakası miktarının arttırılmasını haklı kılabilir. İstanbul Nafaka Avukatı ile hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.

 

Çocuk İçin Tedbir Nafakası

Eşler birbirleri için tedbir nafakası talebinde bulunabilecekler gibi çocuklar için de tedbir nafakası hükmedilebilir. Çocuklar için tedbir nafakası alabilmek için mahkemeye başvurmak gerekmektedir. Mahkemeye başvuran eş ister kendi için ister hem kendi hem de çocuk için tedbir nafakası talep edebilir. Eş kendi için tedbir nafakası istediğinde haklılığını ispatla mükellef iken çocuklar için talep edilen tedbir nafakasında haklılık olgusunun ispatı aranmaz. çocuk kimin yanında kalıyorsa diğer eş çocuğun bakım ve giderlerine belli bir oranda katkıda bulunması bir yükümlülüktür. Çocuk ergin oluncaya kadar bu yükümlülük devam eder. 

 

Boşanma Davasında Geçici Tedbir Nafakası

Hakim boşanma davası esnasında tarafların mağdur olmaması için kendiliğinden önlemler alabilir. Bu bağlamda eşlerin talebi olmaksızın geçici olarak tedbir nafakasına kendiliğinden hükmedebilir. Evin geçimini sağlamak, çocukların bakımını üstlenmek gibi hallerde hakim geçici olarak tedbir nafakasına hükmedebilir. Hakim somut davanın özelliğine göre tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını göz önünde bulundurarak re’sen bu önlemi alabilir. Örneğin, eşler boşanma aşamasında iken müşterek çocuklar anne de kalmış ise kendiliğinden erkek eş aleyhine geçici olarak tedbir nafakasına hükmedebilir. Bunun için taleple bağlı değildir. 

Eşler ayrı yaşıyorsa ve maddi imkanları kısıtlı ise diğer eşten barınma ve gereksinimleri için yeterli miktarda tedbir nafakası talep edebilir. Bu nafaka geçici olarak verilecektir. İstanbul En İyi Nafaka Avukatından destek alarak haklarınızı etkili şekilde güvence altına alabilirsiniz.

 

Tedbir Nafakası Örnek Yargıtay Kararları

“…tedbir nafakası miktarı tayin edilirken, birliğin giderlerine katılmada eşlerin “ekonomik güçleri” ile müşterek yaşam sırasında davalının eşine sağlamış olduğu yaşam düzeyi dikkate alınmalı, hakim; eşlerin birlikte yaşarken sürdürdükleri hayat seviyelerinin ayrı yaşamaları halinde de korumaları gerektiğini gözetmelidir.
Yargılama sürecinde, davalının sosyo ekonomik durumunun tespiti amacıyla, yalnızca zabıta araştırması yaptırılmış, bu araştırmada ise davalının, Malatya ili .. ilçesi .. Köyünde ikamet ettiği, köyde bir adet evinin bulunduğu, işsiz olduğu, .. marka bir aracının bulunduğu belirtilmiştir. Ne var ki; davacı, davalının kravat imalathanesinin bulunduğunu, varlıklı bir kişi olduğunu iddia etmiş, mahkemece davalının sosyal ekonomik durumu yeterince araştırılmadan, hüküm tesisi yoluna gidilmiştir.
Bu durumda mahkemece; davalının kravat imalat satış işiyle uğraşıp uğraşmadığı, davalıya ait mülk ayrıntılarını havi tapu kayıtları, maaş bordrosu ve banka mevduat hesap kayıtları dosyaya celbolunmak suretiyle davalının tespit olunan sosyo ekonomik durumu dahilinde, TMK md. 4’de vurgulanan hakkaniyet ilkesi uyarınca hüküm tesisi gerekirken, eksik incelemeye dayalı hüküm tesisi isabetsiz olup…” 3. Hukuk Dairesi         2014/12546 E.  ,  2015/593 K.

“Mahalli mahkemece, her ne kadar davalı erkeğe ait dükkanın kira bedelinin davacı kadın tarafından alındığı, davacı kadının, davalı erkeğe bakmadığı, ayrı yaşamakta haklı olduğunu ispat edemediğinden davanın reddine karar verilmişse de; toplanan delillerden, davacı kadının, davalı erkeğe baktığı, davalı erkeğin bacağının kırılmasından sonra önceki evliliğinden olan kızının gelerek babasını yanına aldığı, davacı kadının, davalıya ait dükkanın kira bedelini aldığı yönündeki tanık beyanlarının duyumdan ibaret olduğu anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında, Türk Medeni Kanunu’nun 197. maddesine dayalı bağımsız tedbir nafakası davası yönünden davacı kadının ayrı yaşamakta haklılığı kanıtlanmıştır. Bununla birlikte yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasından, kadının çalışmadığı, geliri ve malvarlığının bulunmadığı belirtildiğine göre, bağımsız tedbir nafakası davasının kabulü ile davacı kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakası takdir edilmesi gerekirken, yazılı şekilde reddi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2019/7327 E.  ,  2019/11692 K.

“Dava dilekçesinde boşanma davası sırasında hükmedilen tedbir nafakasının artırılmasına karar verilmesi istenilmiş ise de ; boşanma davasının fer’i niteliğinde olan tedbir nafakası boşanma kararının kesinleşmesi ile sona erdiğinden davadaki istem boşanmanın kesinleşmesinden sonraki yoksulluk ve iştirak nafakası talebi olarak kabul edilmesi gerekmektedir.” 3. Hukuk Dairesi         2011/15602 E.  ,  2011/20299 K.

“Davacı yararına ara kararı ile tedbir nafakası tayin edilmiştir. Tayin edilen bu nafaka Türk Medeni Kanununun 169’ncu maddesi gereğince dava süresince geçerli olacaktır. Boşanma kararıyla birlikte hükmedilen yoksulluk nafakası, boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren geçerli olur. Bu husus nazara alınmadan davacı yararına hükmedilen yoksulluk nafakasının “hükmün kesinleşmesi” yerine hüküm tarihinden itibaren tayini doğru bulunmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi         2014/17902 E.  ,  2015/2898 K.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Tedbir nafakası davası nerede açılır ?

Tedbir nafakası davasında görevli ve yetkili mahkeme kural olarak eşlerden herhangi birinin yerleşim yerinin Aile Mahkemesidir.

Çocuk tedbir nafakası davası açabilir mi ?

Çocuk tedbir nafakası davasını kendi açabileceği gibi anne veya babası da onun adına açabilir. Çocuğun kendisi icra takibi de yaptırabilir.

Tedbir nafakasından feragat edilebilir mi ?

Nafaka davasında hüküm verilmeden önce tedbir nafakasından feragat edilebilir. Davadan feragat ile dava sona erecektir.

Tedbir nafakası kararına karşı kanun yoluna başvurulabilir mi ?

Evet, tedbir nafakası kararına karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır.

Tedbir nafakasında zamanaşımı var mı ?

Evet, birikmiş nafaka alacakları 10 yıllık genel zamanaşımına tabi olup bu süre içinde tahsil edilebilir. 

Leave a Reply

Call Now Button