Tanıma ve Tenfiz Davası
Tanıma ve tenfiz yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının ülkemizde hukuki sonuç doğurabilmesi için gerekli hukuki müesseselerdir. Özellikle yabancı ülkede boşanan eşlerden birinin Türkiye’de yeniden evlenmek istemesi halinde yabancı ülkede verilmiş olan boşanma kararının ülkemizce tanınması gerekmektedir. Tanına yabancı mahkeme ilamının daha sonra tenfiz edilmesiyle bu yabancı ilam ülkemizde hukuki sonuç doğurabilecektir. Tanıma ve tenfiz işlemlerinin ardından yabancı ülkede boşanmış insanlar Türkiye’de yeniden evlenebilecektir. Bu hususun hukuki dayanağı ise 5718 sayılı kanundur. Kanunun ilgili maddesine göre yabancı mahkemelerin verdiği ve kesinleşen ilamlar yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz edilmedikçe bu ilamlar Türkiye’de icra edilmez. Belirtmek gerekir ki, tanıma ve tenfiz işlemlerini Türkiye’de bulunmanıza gerek olmaksızın İstanbul Aile Hukuku Avukatı ile tamamlayabilirsiniz.
Boşanma Hukukunda Tanıma Nedir ?
Yabancı mahkemelerde verilen boşanma kararları Türk mahkemeleri tarafından tanınması işlemine tanıma denir. Bu yabancı kararlar tanınarak ülkemizde hukuki sonuç doğurmaya elverişli hale gelirler. Yabancı mahkemece verilen boşanma kararının tanınması için başvuru yapmanız gerekmektedir. Ancak bir yabancı boşanma ilamının ülkemizce tanınabilmesi için bazı koşullar aranmaktadır. Bu bağlamda her yabancı boşanma kararı ülkemizde tanınamaz.
Yabancı Boşanma Kararının Tanınma Şartları
Belirtmek gerekir ki, yabancı boşanma kararının tanınabilmesi için öncelikle bu kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Kesinleşmemiş bir yabancı boşanma ilamı bizim ülkemizde tanınamaz. Bu nedenle yabancı karar kesinleşmemiş ise tanıma ve tenfiz edilebilmesi için öncelikle kararın kesinleşmesini beklemek gerekmektedir.
Diğer şartlar;
- Yabancı boşanma kararını veren ülke ile Türkiye arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut kanun hükmü veya fiili uygulama bulunmalıdır.
Karşılıklılık şartı uyarınca yabancı mahkemenin ait olduğu ülke ile Türkiye arasında tanıma ve tenfize ilişkin bir anlaşma olmalıdır. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ülkemizin hangi ülkelerle bu hususta anlaşmış olduğuna dair bilgileri paylaşmaktadır. İstanbul En İyi boşanma Avukatı sizler için gerekli araştırmaları yapacaktır.
- Tanıma ve avalı tarafın savunma hakları ihlal edilmemelidir.
- Tanınması ve tenfizi istenen yabancı mahkeme ilamları anayasada yer alan temel hak ve özgürlüklere, milletler arası hukukta kabul edilen temel prensiplere, adil yargılanma ve savunma hakkına, genel ahlak ve adaba toplumun sosyal, siyasal ve ekonomik düzenine aykırı olmamalı.
Tenfiz Nedir ?
Yabancı boşanma ilamlarının tanınması yeterli değildir. Aynı zamanda tanınan bu kararların tenfiz edilmesi gerekmektedir. Tenfiz davası açarak yabancı boşanma kararı hakkında yetkili mahkemenin Türkiye’de icra olunabileceğine ilişkin karar alabilirsiniz. Yabancı boşanma ilamında sadece boşanmaya ilişkin hükümler varsa tenfiz edilmeksizin direkt tanınabilir ve tescil edebilir. Ancak yabancı boşanma ilamında nafaka, velayet, tazminat gibi hususlar yer alıyorsa bu durumda tenfiz işlemi şarttır. Tanıma ve tenfiz işlemleri birbirinden farklı olup tanıma işlemi için tenfize gerek olmamasına rağmen tenfiz edilmesi için tanınması gerekmektedir.
Tenfiz Edilebilir Hükümler Nelerdir ?
Her hükmün tenfizine gerek yoktur. Tenfiz edilmesi önem arz eden hükümler başlıca;
1. Nafaka
Yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası tenfiz edilmesi gereken hükümlerdir. Yardım ve tedbir nafakası kural olarak tenfiz edilemez. Yabancı boşanma ilamında yoksulluk veya iştirak nafakasıyla ilgili hükümler de bulunuyorsa bu durumda bunların ülkemizde geçerli olup icra edilebilmesi için tenfiz edilmesi gerekir. İstanbul Nafaka Avukatına danışarak nafaka alacaklarınızı tenfiz ederek elde edebilirsiniz.
2. Velayet
Eşlerin ortak çocukları varsa boşanma davasında bu çocuklara ilişkin hükümler de yer alabilir. Böyle bir durumda yabancı boşanma ilamındaki velayetle ilgili düzenlemenin ülkemizde geçerli olabilmesi için tenfizi sağlanmalıdır.
3. Mal Paylaşımı
Mal rejimi tasfiyesiyle ilgili düzenlemeler bulunan yabancı boşanma ilamı tenfiz edilmelidir. Aksi takdirde yabancı ilamdaki mal paylaşımı hükümleri ülkemizde hukuki sonuç doğurmayacaktır.
4. Tazminat
Yabancı boşanma kararında maddi veya manevi tazminata ilişkin hükümler varsa bu hükümler kural olarak tenfiz edilerek ülkemizde icra edilebilir. İstanbul Tazminat Avukatı sizler yerine tenfiz için gerekli işlemleri yapacaktır.
5. Çocukla Kişisel İlişki Kurulması
Velayeti kendisinde olmayan eş ile çocuk arasında kurulacak kişisel ilişkiye ilişkin hükümler de tenfiz edilmelidir.
Tenfiz Davası
Tenfiz işlemleri için dava yolu şarttır. Tenfiz davası açarak yabancı boşanma ilamlarını tenfiz ettirebilirsiniz. tenfiz davası açarak yabancı boşanma ilamını tenfiz ettirmeniz halinde bu karar sanki Türk mahkemelerinde verilmiş gibi ülkemizde geçerli olacaktır. Dava sonunda tenfiz edilen boşanma ilamı icra edilebilir hale gelir. Karar tenfiz edildiğinde kural olarak ülkemizin herhangi bir yerindeki icra dairesine başvuru yaparak bu ilamla ilgili icra takibi başlatılabilir. İstanbul Aile Hukuku Avukatı Tavsiyeleri ile tenfiz davası sürecini sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Tenfiz Davasında Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Tenfiz davası açmaya hazırlanırken birtakım belgelere ihtiyacınız bulunmaktadır. bu belgelerin varlığı dava süreci için oldukça önem arz etmektedir. Tenfiz davaında gereklibelgeler;
- Yabancı boşanma ilamının aslı veya sureti (noter tasdikli)
- Apostil şerhi ve çevirisi (konsolosluk tasdikli)
- Yabancı boşanma ilamının kesinleşmiş olduğuna ilişkin belge
- Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi
- Avukat vekaletnamesi (noter tasdikli)
Tanıma ve Tenfiz Davası Örnek Yargıtay Kararları
“Tanıma ve tenfizi talep edilen yabancı mahkeme kararı münhasıran velâyetin düzenlenmesine yöneliktir. Bölge adliye mahkemesince münhasıran velâyete yönelik verilen kararlar kesin nitelikte olup bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulmaz (HMK m. 362/1-ç). Bu sebeple davalının temyiz dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2021/9284 E. , 2022/736 K.
“…toplanan delillerden ve dosya arasında bulunan Almanya/Hamburg Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 30/04/2004 kesinleşme tarihli ve 280 F 28/03 esas nolu kararının noter onaylı tercümesinin incelenmesinde; 280 F 28/03 esas nolu dosyada 30.04.2004 tarihli kamuya kapalı oturumda, taraflarca portokol sunulduğu, bu protokolün kasede kaydedildiği, protokolde belirtilen aylık 373 Euro nafakanın yıllık 4.476 Euro nafaka olarak tutanağa geçildiği, mahkeme tarafından tasdik edildiği, bu tutanağın tarafların anlaşma metnine atıfta bulunularak düzenlendiği, diğer hususlara ilişkin feragat beyanın da tutanağa bağlandığı, bu kararın boşanma kararının eki niteliğinde olduğu, anlaşılmaktadır. Bu hale göre mahkemece tenfiz şartları bir bütün halinde değerlendirilerek davanın esası hakkında karar verilmesi gerekirken bu protokolün boşanma kararının eki niteliğinde olmadığı ve ilam niteliğinde olmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2021/779 E. , 2021/6093 K.
“Somut olayda dosyanın incelenmesinden; dosyaya davacı tarafından 21.12.2020 düzenleme tarihli taraflar ve vekillerince imzalanmış ‘uzlaşma ile düzenlenmiş boşanma sözleşmesi’ nin aslı ve tercümesinin sunulduğu, yabancı mahkeme kararının ibraz edilmediği, mahkemece de bu sözleşmeye dayalı olarak davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, mahkemece yabancı mahkeme kararı bulunmayan tanıma ve tenfiz talebinin anılan kanunda gösterilen şartları taşımadığı göz önüne alınarak, davacıya usulüne uygun süre verilerek boşanma kararına ilişkin yabancı mahkeme ilamının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı veya ilamı veren yargı organı tarafından onanmış örneğini ve bu kararın onanmış tercümesini ibraz etmesi için uygun süre verilmesi, eksiklik tamamlandığı takdirde, tanıma ve tenfiz talebinin 5718 sayılı Kanunun 58`inci maddesinin birinci fıkrasında gösterilen şartları incelenip, hasıl olacak sonucu uyarınca karar verilmesi, verilen süre içinde eksiklik tamamlanmaz ise, davanın usulden reddine karar verilmesi gerekirken, dosyaya sunulan uzlaşma ile düzenlenen boşanma sözleşmesine göre davanın kabulüne karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2022/1967 E. , 2022/2613 K.
“…yabancı mahkemeye ait ilamın kesin hüküm veya kesin delil etkisinin yabancı mahkeme kararının tanınmasından itibaren değil, somut olayda tanımaya konu yabancı mahkemeye ait boşanma kararının kesinleştiği andan itibaren etkisini göstereceği kabul edilmiştir.
Bir başka deyişle, tanıma kararları nitelikleri gereği, verildikleri andan geriye etkili olarak yabancı mahkeme kararının kesinleştiği tarih itibariyle hüküm ifade edecektir. Bunun sonucu olarak da; boşanma kararının tanınması halinde taraflar, yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren boşanmış kabul edilecek; boşanmanın kesinleşmesine bağlı hukuki sonuçlar da, yine bu tarihten itibaren hüküm ifade edecektir.
Açıklanan bu yasal düzenlemeye paralel bir başka düzenleme de, 23.11.2006 gün 26355 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 58. maddesinde yer almaktadır. Sözü edilen düzenlemede; yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararları için Türk mahkemelerince tenfiz veya tanıma kararı verilip, tanıma ve tenfiz kararının kesinleşmesi halinde; boşanma tarihinin tanıma ve tenfiz kararının kesinleşme tarihi değil; yabancı mahkemece verilmiş olan kararın kesinleşme tarihi olacağı kabul edilmiştir.” 8. Hukuk Dairesi 2013/13153 E. , 2014/11554 K.
Sıkça Sorulan Sorular
Tenfiz davası ne kadar sürer ?
Tanıma ve tenfiz işlemleri İstanbul En İyi Boşanma Avukatı temsiliyle 1 hafta ila 1 ay arasında sonuçlanabilmektedir.
Tenfiz davası avukat ücreti ne kadar ?
Tenfiz davası ücreti somut olayın özelliğine göre İstanbul Aile Hukuku Avukatı tarafından belirlenmektedir.
Tenfiz kararına itiraz edilebilir mi ?
Bölge Adliye Mahkemesine tenfiz kararı için itiraz edebilirsiniz.
Tenfiz davası nerede açılır ?
Tenfiz davası için görevli ve yetkili mahkeme ise davalının Türkiye’deki yerleşim yerinin aile mahkemesidir.
Boşanma gerçekleşir gerçekleşmez tanıma ve tenfiz işlemleri yapılabilir mi?
Hayır, yabancı boşanma ilamının kesinleşmesini beklemeniz gerekmektedir.