Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Davası
Türk hukuku uyarınca boşanma davası açmak için kanunda düzenlenmiş boşanma sebep veya sebeplerine dayanmanız gerekmektedir. Önceki yazılarımızda da değindiğimiz üzere kanunda yer almayan bir sebebe dayanılarak boşanma davası açılamaz. Şiddetli geçimsizlik de kanun koyucu tarafından TMK’da düzenlenmiş boşanma sebeplerinden biridir. Halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak bilinen boşanma sebebi aslında evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak hüküm altına alınmıştır.
Şiddetli Geçimsizlik Nedir ?
Şiddetli geçimsizlik olarak bilinen evlilik birliğinin temelinden sarsılması olgusu boşanma davalarında en çok dayanılan boşanma sebebidir. Şiddetli geçimsizlik genel bir boşanma sebebi olduğundan hemen hemen her boşanma davasında adından sıklıkla söz ettirmektedir. Zina, terk gibi özel boşanma sebepleri bulunmadığında boşanmak isteyen eşler şiddetli geçimsizliğe dayanarak boşanma davası açabilir. Bunun yanı sıra 1 yıldan daha kısa süreli evli olup anlaşmalı olarak boşanamayan çiftler de 1 yıllık süreyi tamamlamayı beklemeden şiddetli geçimsizliğe dayanarak boşanma davası açabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü şiddetli geçimsizlik pratik hayatta en çok dayanılan boşanma sebebidir.
Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Nasıl Olur ?
Eşler herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açabilir. Süre sınırı olmadığı için evlendikten ertesi gün şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak isteyen çiftlerin sayısı da oldukça fazladır. Bu husus uygulamada kötü niyetli kişilerce muvazaalı evliliklerde kullanıldığı için hakim şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma hükmü verirken somnut olayı detaylıca ele almaktadır. Şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası açmak çok kolay ve süratli bir işlem olsa da bu sebepten ötürü boşanma davanızın kabul edilmesi o kadar da kolay değildir. Bu davalar pratik yaşamda genellikle uzatılmakta ve çoğu zaman çekişmeli hale gelmektedir. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak için İstanbul Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Şartları
Şiddetli geçimsizliğe dayanarak boşanmak çok kolay değildir. Hakimlerin bu sebebe dayanılarak açılan davalarda oldukça titiz ve özenlice davaya yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunlar;
- Evlilik birliği temelinden sarsılması
- Ortak hayatın sürdürülmesinin eşlerden beklenemeyecek olması
Hakim bu koşulların sağlanması halinde boşanma davanızı kabul edebilir. Aksi halde davanız reddedilebilir veya uzun sürelere yayılabilir.
1. Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedir ?
Eşler arasında şiddetli bir geçimsizliğin olması halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilir. Eşlerin kusurları bu bahiste önem arz etmez. Kim kusurlu olursa olsun şiddetli geçimsizlik tespit edilmişse boşanma kararı alınabilir. Eşlerin fiziki veya manevi olarak birbirlerinden uzaklaşması, büyük tartışmalar yaşaması, önemli fikir ayrılıklarına düşmesi şiddetli geçimsizlik sayılabilir. Belirtmek gerekir ki, şiddetli geçimsizliğin net bir tanımı olmayıp hakim iddia ettiğiniz hususların şiddetli geçimsizlik teşkil edip etmediğini kendisi takdir edecektir.
2. Ortak Hayatın Sürdürülmesinin Eşlerden Beklenemeyecek Olması Nedir ?
Her geçimsizlik boşanma hakkı vermez. Söz konusu geçimsizliğin şiddetli olması gerekir. Yaşanan olay veya durumlardan ötürü eşler bir arada yaşayamaz hale gelmişse şiddetli geçimsizlik kabul edilecektir. Özellikle tarafların ellerinden gelen her çabayı göstermesine rağmen yine de ortak hayat yeniden kurulamamışsa bu durumda boşanmaya karar verilir. Ancak eşlerin ergin olmayan müşterek çocukları varsa hakim onların da üstün yararını gözeterek kanaatini oluşturacaktır. Detaylı bilgi için İstanbul En İyi Boşanma Avukatına danışabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Eşimin kusuru yok, ona karşı şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası açabilir miyim ?
Evet, şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılacak boşanma davalarında kusur önem arz etmez. Eşinizin kusuru olmasa dahi şiddetli geçimsizliğe dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Kusur, tazminat hukukunda önemlidir.
Şiddetli geçimsizlik davası nerede açılır ?
Eşinizin veya sizin yerinizin aile mahkemesi veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesinde hukuki sürecinizi İstanbul Aile Hukuku Avukatı yardımıyla başlatabilirsiniz.
Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istiyorum, nafaka alabilir miyim ?
Yoksulluk nafakası veya iştirak nafakasının gerekli şartları oluşması halinde nafaka alabilirsiniz.
Çocuğumuz olmadığı için şiddetli geçimsizlik nedeniyle dava açabilir miyim ?
Çocuğunuzun olmaması evlilik birliğinizi temelinden sarsmışsa dava açabilirsiniz ancak bunun içim somut olayın özellikleri değerlendirilmelidir.
Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma Davası Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Mahkemece davalı kadın akıl hastalığı nedeniyle kısıtlanıp kendisine vasi tayin edildiğine göre, davacı kocanın şiddetli geçimsizlik nedenine dayalı boşanma davasında kadının hareketleri iradi olmadığından kusurlu kabul edilemez. Gerçekleşen bu durum karşısında davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde boşanmaya karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.” 2. Hukuk Dairesi 2007/5312 E. , 2008/3245 K.
“Toplanan delillerden, kocasının sadakatsizliğini öğrenen davacının, müşterek konutu terk ettiği ve ailesi ile yaşamaya başladığı, daha sonra davalıyı affederek veya en azından hoş görerek ortak konuta döndüğü, tarafların 1-2 ay kadar ortak konutta birlikte yaşadıkları ve evlilik birliğini sürdürdükleri, davacının yeniden ortak yaşama son vererek zina ve şiddetli geçimsizlik sebebi ile boşanma davası açtığı anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacının boşanma sebebi olarak gösterdiği zina olayının affedildiği gerekçesi ile zinaya dayanan boşanma davasının reddi ile aynı eylem nedeni ile tarafların şiddetli geçimsizlik sebebi ile boşanmalarına karar verilmesi çelişkilidir. Affedilen veya en azından hoşgörü ile karşılanan olaylar taraflara kusur olarak yüklenemez. Tarafların biraraya gelmelerinden sonra davalının kusurundan kaynaklanan ve şiddetli geçimsizliğe yol açan yeni bir olayın varlığı da kanıtlanamamıştır. Öyleyse davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.” 2. Hukuk Dairesi 2012/4651 E. , 2012/24156 K.
“Dava şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılmıştır. Akıl hastalığına dayalı bir dava bulunmamaktadır.
Davalı kadının akıl hastası olduğu sabittir. Davranışları iradi değildir. Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi koşulları oluşmamıştır. Davacı kocanın şiddetli geçimsizlikten kaynaklanan davasının reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2006/3215 E. , 2006/9350 K.
“Davacı kadın, şiddetli geçimsizlik sebebine dayalı olarak açtığı önceki davasından 7.4.2003 günü feragat etmiştir.
7.4.2003 ile 18.04.2003 tarihleri arasında gerçekleşen maddi bir olayın varlığı kanıtlanamadığı gibi Türk Medeni Kanununun 162/2. maddesinde yazılı altı aylık hak düşürücü süre de geçirilmiştir.Davanın reddi gerekirken boşanmaya karar verilmesi doğru görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2007/10688 E. , 2007/11346 K.
“Davacı kadın tarafından, münhasıran pek kötü veya onur kırıcı davranış hukuki sebebine dayalı olarak (TMK md.l62) boşanma talep edilmiş, mahkemece tarafların şiddetli geçimsizlik hukuki sebebine dayalı olarak boşanmalarına karar verilmiştir. Mahkemece, toplanan delillerin Türk Medeni Kanununun 162. maddesi çerçevesinde değerlendirilerek sonucu itibariyle bir karar verilmesi gerekirken, talep olmadığı halde şiddetli geçimsizlik sebebiyle tarafların boşanmalarına karar verilmesi doğru görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2014/12507 E. , 2014/22800 K.