Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir mi?

Aile ve Boşanma Hukuku
Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir mi?

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında çeşitli tedbirler uygulanabilmektedir. Günümüzde toplum içinde çeşitli şiddet olayları ile karşılaşıldığı görülür.

İnsan ilişkilerinin gittikçe zorlayıcı bir hal alması toplumda istenmeyen davranışlarla karşılaşılmasına sebep olmaktadır. Şiddet olaylarında ortaya çıkan artışa bağlı olarak da bazı önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması bir zorunluluk haline gelmektedir.

Bu tedbirler yalnızca kadınları ilgilendirmezken toplumun her bireyi şiddet içeren olaylara maruz kaldığında kanundan yararlanabilir. Şiddet içeren davranışlardan kasıt ise fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik olabilmektedir.

Şiddetin önlenmesi için koruyucu ve önleyici tedbirlerden yararlanılması söz konusudur. Bu tür tedbirler aşağıdaki gibi olurken toplumun her bireyi bu tarz bir durumla karşılaştığında ilgili mercilerden bu tedbirleri talep edebilir.

 

Şiddete Karşı Bazı Önleyici ve Koruyucu Tedbirler

Şiddet karşısında çeşitli önleyici ve koruyucu tedbirler alınması söz konusudur. Devlet bunu kurumları aracılığı ile uygular. Şiddet çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilen ve kişiye fiziksel-psikolojik olarak acı veren bir davranış biçimidir. Şiddetin önlenmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması toplum sağlığı açısından da zorunludur.

  • Evden uzaklaştırma kararı,
  • Adrese yaklaşmama kararı,
  • Çocukla görüşmenin sınırlandırılması kararı,
  • İletişim kurmanın yasaklanması kararı,
  • Çocuklara yaklaşma yasağı kararı,
  • Silah tesliminin kolluk kuvvetlerine yapılması kararı,
  • Eşyaya zarar verme yasağı,
  • Tehdit ve hakaret yasağı kararı,
  • Sağlık kuruluşuna başvuru ve tedavi kararı.

 

Uzaklaştırma Kararı Verilen Haller

Uzaklaştırma kararı verilen haller kapsamında şiddetin uygulanıp uygulanmadığına bakılmamaktadır. Bu kararın verilebilmesi için şiddetin ortaya çıkmış olması gerekmez. Şiddet ihtimalinin söz konusu olması halinde de uzaklaştırma kararı verilebilir.

Kişi şiddet tehdidi altında olduğunda ya da şiddet ihtimalinin varlığı söz konusu ise bu kararın alınması için başvuru yapabilir. Uzaklaştırma kararı çeşitli durumlarda verilebilir. Bu hallerin sınırlandırılması zor olurken genel hatları ile aşağıdaki durumlarda uzaklaştırma kararı alınabilir:

  • Kişiye hakaret edilmesi,
  • Kişinin şiddet tehdidi altında olması,
  • Kişinin aşağılanması,
  • Kişiye karşı küçük düşürücü sözler söyleme,
  • Kişinin psikolojik şiddete maruz kalması,
  • Her türlü fiziksel şiddetin uygulanması,
  • Cinsel şiddetin varlığı,
  • Ortak konutta eşyalara zarar verilmesi,
  • Kişinin aşağılanması.

 

Uzaklaştırma Kararı Alma

Uzaklaştırma kararı somut olayın durumuna göre verilir. Kişinin maruz kaldığı olaya istinaden karakola başvurusunun ardından bu karar alınabileceği gibi mahkemeye dilekçe vermek sureti ile de uzaklaştırma kararı çıkartılabilir.

Karakolda ifade verilmek sureti ile ya da mahkemeye dilekçe sunularak uzaklaştırma kararı alınabilmektedir. Koruyucu tedbirler alınırken herhangi bir belge ya da delile gerek duyulmaz. Kişinin talebi bu tedbirler için yeterli olur. Bu noktada şu hususu özellikle vurgulamakta fayda var; sürecin müspet seyri bakımından, aile hukuku avukatı yardımına başvurmak son derece yararlı olacaktır.

Failin cezalandırılmasından önce zararın ortaya çıkmasını engellemek hukuk devletinin görevlerinden biridir. Bu sebeplerle de koruyucu tedbirlerin önemi oldukça fazladır. Kolluk kuvvetlerine yapılan başvurunun ardından ya da mahkemeye dilekçe verildikten sonra yetkili kişiler bu talebi değerlendirmektedir.

Kolluk amiri de bu kararı verebilir. Bu durum bir istisna teşkil ederken somut olayın durumu burada önemli olur. Mahkemeye dilekçe sunulması ve hâkimin bu kararı alması bazı durumlar söz konusu olduğunda geç olabilir. Gecikmesinde sakınca olan haller olarak değerlendirilen bu durum karşısında kolluk amiri istisna olarak karar verebilmektedir.

Olayın boyutu ve ciddiyetine bağlı olarak kolluk amirine istisnai olarak bu kararı verme yetkisi tanınmıştır. Gecikmesinde sakınca olan hallerde kolluk amiri uzaklaştırma kararı vermiş ise kararı takip eden ilk iş gününde hâkime bunu bildirmekle yükümlü olur. Bu karar hâkim tarafından onaylanır. Hâkimin kararı onaylamaması kararın hiç alınmamış gibi sonuç doğurması demektir.

 

Uzaklaştırma Kararı Kime Verilir Kaç Gün Sürer?

Uzaklaştırma kararını kolluk amiri de gecikmesinde sakınca görülen hallerde verebilir. Uzaklaştırma kararı ile aile bireyleri, çocuklar veya kadınlar korunmak istenir. Uzaklaştırma kararı herkese karşı verilebilir.

Bu kararın verilebilmesi için kişiye yönelik bir şiddet tehlikesinin varlığı yeterlidir. Toplumda her bireyin şiddet tehlikesine maruz kalması halinde uzaklaştırma kararı talep edebilme hakkı bulunur.

Uzaklaştırma kararı verilirken bir üst sınırdan söz etmek zordur. Bu karar en fazla 6 aylık süre için verilir. Şiddet mağduru talep ettiği takdirde ise bu süre uzatılabilmektedir. Mağdur için talepte bulunma sınırlaması bulunmamaktadır. Tehlikenin geçmesine kadar mağdur uzaklaştırma talebi yapabilir.

Uzaklaştırma kararı alındığında karar ilgili kişiye tebliğ edilir. Tebligatın yapıldığı tarih başlangıç olarak kabul edilir. Karar verildiğinde kapsamı hakkında da bilgiler yer alır. Bu kararda hangi hallere ilişkin kısıtlamanın olduğu yer almaktadır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Uzaklaştırma Kararı Almak İçin Ne Yapmam Gerekir?

Uzaklaştırma kararı almak için aile mahkemesi, kolluk, savcılık veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na müracaat etmek gerekir.

 

Uzaklaştırma Kararına Aykırı Davranılırsa Ne Olur?

Uzaklaştırma kararının gereklerine aykırı davranan kişi hakkında 3 – 10 gün süre ile tazyik hapsi söze konu olur.

 

Evden Uzaklaştırılan Erken Ne Yapmalı?

Hakkında uzaklaştırma kararı verilen erken aile mahkemesine başvurmak suretiyle işbu karara itiraz edebilir.

Leave a Reply

Call Now Button