Param Yok Nasıl Boşanma Davası Açabilirim ?
Boşanma davalarında adli yardım talep edilebilir. Belirtmek gerekir ki, boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Avukat yardımı almaksızın da boşanma davası açabilirsiniz. Ancak İstanbul boşanma Avukatı yardımıyla hukuki sürecinizi ilerletmeniz daha sağlıklı olacaktır. param yok nasıl boşanma davası açabilirim diye soruyorsunuz ister avukat tutmadan boşanma davası açabilirsiniz ister adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Boşanma Davası Avukatı Zorunluluğu
Türk hukuku uyarınca avukat tutma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Bu bağlamda boşanma davanızı boşanma avukatı tutmadan kendiniz açabilirdiniz. Bunun için dava dilekçenizi görevli ve yetkili mahkemeye sunmanız gerekmektedir. Ancak boşanma davaları teknik davalar olup bu sürecin uzamaması açısından boşanma avukatı ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra param yok nasıl boşanma davası açabilirim diyorsanız avukat tutmadan sadece gerekli harç bedellerini ödeyerek hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. Davanızın somut özelliklerine göre muhakkak avukat ile temsil olunmanız gerekebilir. Bu durumda param yok nasıl avukat tutup boşanma davası açabilirim diye düşünüyorsanız adli yardım talebinde bulunulabilirsiniz.
Adli Yardım Nedir ?
Adli yardım, maddi gücü yetersiz kişilerin hukuki süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla getirilmiş bir imkandır. Böylece mali gücü yetersiz insanların dava açma hakkından mahrum bırakılmaları önlenmiş olmaktadır. Adli yardım ile bu imkandan yararlanacak kişiler dava harç ve masraflarından muaf tutulmaktadır. Bunun yanı sıra adli yardım müessesesi ile bu kişilere baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilmektedir.
Boşanma Davasında Adli Yardım
Boşanma davaları bakımından adli yardımdan yararlanmak mümkündür. Adli yardımın amacı mali gücü yetersiz kimselerin dava hakkının korunmasıdır. Boşanma davalarında adli yardım 2 farklı şekilde söz konusu olabilir. Bunlar;
- Ücretsiz avukat tayini
- Dava harç ve masraflarından muaf tutulmak
Boşanma Davası Ücretsiz Avukat
Boşanma davalarında adli yardım çerçevesinde mali gücü yetersiz olan kişiye barodan ücretsiz olarak bir avukat atanabilir. Barodan ücretsiz avukat atanması için bu imkandan yararlanmak isteyen kişilerin yaşadıkları ilin barosu çatısı altında yer alan Adli Yardım Merkezi’nden kendilerine avukat atanmasını talep edebilirler. Talebiniz daha sonra ilgili merci tarafından incelenecektir. Bu süreçte özellikle mali gücünüzün yetersizliği titizlikle incelenecektir. Bu bağlamda üzerinize kayıtlı menkul ve gayrimenkuller başta olmak üzere güncel çalışma hayatınız ve buna ilişkin belgeler sizden talep edilecektir. Sürecinizin olumlu bir şekilde baro tarafından ücretsiz avukat imkanından yaralanabilirsiniz.
Ücretsiz Avukat Yardımından Kimler Yararlanabilir ?
Adli yardımdan her vatandaş yararlanamaz. Adli yardım müessesesi mali gücü yetersiz insanlar için öngörülmüştür. Ücretsiz avukat yardımından yararlanabilecek kişiler gerek yargılama gerekse takip giderlerini kısmen ya da tamamen ödeme gücü olmayan kişilerdir. Bu kişilere gerek iddia ve savunmalarında gerekse geçici hukuki koruma taleplerinde ve icra takiplerinde adli yardımdan yararlanma hakkı verilir. Bu kişilerin taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması gerekmektedir.
Ücretsiz Boşanma Avukatı Nasıl Talep Edilir ?
Ücretsiz boşanma avukatını barodan talep edebilirsiniz. Dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Dava açıldıktan sonra adli yardımdan yararlanmak için ise aynı şekilde barolara, karar vermeye yetkili mahkemeye ve icra iflas mahkemelerine adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Talebiniz adli yardım bürosuna iletilir. Daha sonra talebiniz incelenir. Talebiniz incelenirken dikkate alınacak hususlar;
- Üzerinize kayıtlı taşınmazlar
- Aylık kazancınız
- Bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı
- Ailevi durum
- Güncel iş hayatı
Adli Yardım Talebi Reddedilirse Ne Yapılır ?
Adli yardım talebiniz birtakım hususlardan ötürü reddedilebilir. Adli yardım talebinizin reddine itiraz edebilirsiniz. red kararının size tebliğinden itibaren 1 hafta içinde itiraz hakkınız vardır. İtiraz hakkınızı red kararını veren mahkemeye karşı dilekçe vererek kullanabilirsiniz. İtiraz etmeniz halinde tekrar bir inceleme yapılır ve bu inceleme sonunda verilen karar kesin bir karar olup daha sonra buna tekrar itiraz edilemez.
Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Davalı kadının adli yardım talebini içeren dilekçesi ve dosya kapsamındaki belge ve bilgiler birlikte değerlendirildiğinde, kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin gereken kanun yoluna başvuru giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olduğu kanaatine varıldığından, davalının adli yardım talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir. 2. Hukuk Dairesi 2022/2809 E. , 2022/5043 K.
Davalı karşı davacı kadın boşanma, ziynet ve çeyiz eşyası alacağını içeren karşı dava dilekçesinde, ekonomik koşullarının yetersizliği nedeniyle Hukuk Muhakemeleri Kanununun 334-340. maddeleri gereğince adli yardım kararı verilmesini talep etmiş, yerel mahkeme tarafından adli yardım talebi hakkında bir karar verilmeden, kadının boşanma davasının reddine, ziynet ve çeyiz eşyası alacağı hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” karar verilmiş ise de, davalı karşı davacı kadının adli yardım talebi hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi, adli yardım talebinin kabulüne karar verilmesi halinde yargılamaya kadının boşanma, çeyiz ve ziynet eşyası alacağı davaları yönünden harç alınmadan devam edilmesi, talebin reddine karar verilmesi halinde davalı karşı davacı kadına harcın tamamlanması için Harçlar Kanununun 30. maddesine göre süre verilmesi, harcın tamamlanması halinde yargılamaya devam edilmesi ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek hasıl olacak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi 2015/26688 E. , 2016/2755 K.
“O halde davalı-karşı davacı kadının adli yardım talebi hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi, adli yardım talebinin kabulüne karar verilmesi halinde karşı dava yönünden yargılamaya harç alınmadan devam edilmesi, talebin reddine karar verilmesi halinde davalı-karşı davacıya harcın tamamlanması için Harçlar Kanununun 30. maddesine göre süre verilmesi, harcın tamamlanması halinde, delillerin değerlendirilip hasıl olacak sonucuna göre karar verilmesi, harcın yatırılmaması halinde ise karşı davanın açılmamış sayılmasına, karar verilmesi gerekirken, bu yönün nazara alınmaması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2015/2288 E. , 2015/16178 K.
“Davalı- karşı davacı kadın dava dilekçesinde “adli yardım” talebinde bulunmuş, ancak bu talep hakkında mahkemece olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemiştir. Adli yardım kararı kapsamı sınırlandırılmamışsa bundan yararlanana, karar ve ilam harçları da dahil yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet sağlar (HMK m. 335/1). Dolayısıyla adli yardımdan yararlanan taraf, karar ve ilam harcının peşin bölümünü yatırmakla yükümlü değildir. Öyleyse mahkemece davalı-karşı davacı kadının adli yardım talebi hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi, sonucuna göre, adli yardım talebinin kabulüne karar verilmesi halinde esas dava yönünden yargılamaya harç alınmadan devam edilmesi, talebin reddine karar verilmesi halinde davalı- karşı davacı kadına harcın tamamlanması için süre verilmesi, harcın tamamlanması halinde, delillerin değerlendirilip hasıl olacak sonucuna göre karar verilmesi, harcın yatırılmaması halinde ise Harçlar Kanununun 30-32 maddeleri gereğince işlem yapılması gerekirken, bu yönün nazara alınmaması doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2016/17410 E. , 2018/5385 K.
Sıkça Sorulan Sorular
Baronun ücretsiz olarak atayacağı avukatı kendim seçebilir miyim ?
Hayır, ilgili baronun ücretsiz olarak atayacağı avukatı seçme hakkınız bulunmamaktadır.
İtirazım reddedildi, yeniden adli yardım başvurusunda bulunabilir miyim ?
İtirazın reddi kesin bir karardır. Ancak daha sonra ödeme gücünüzde gerçekleşen ciddi bir azalma olması durumunda tekrar adli yardım başvurusunda bulunmanız mümkündür.
Adli yardım kararıyla atanan avukatın parasını kim öder ?
Size ücretsiz olarak atanmış avukatın ücreti devlet hazinesinde karşılanmaktadır.
Adli yardım avukatı davayı ihmal eder mi ?
Adli yardımla atanan avukatlar ücretsiz çalışmamaktadır ve barodan ücret almaktadır. Dolayısıyla davalarını gereği gibi takip edeceklerdir.
Adli yardım talepli anlaşmalı boşanma davası açabilir miyim ?
Evet, dava dilekçenize “adli yardım taleplidir” ibaresini ekleyerek açabilirsiniz.