Özel Boşanma Sebepleri

Aile ve Boşanma Hukuku
Özel Boşanma Sebepleri

Boşanma davası ancak boşanma sebeplerinin varlığı halinde açılabilir. Bu boşanma sebepleri ise kanun koyucu tarafından tek tek sınırlı sayıda belirlenmiştir. Kanunda yer almayan bir sebebe dayanarak boşanma davası açılamaz. Hukukumuzda genel boşanma sebebi ve özel boşanma sebepleri düzenlenmiştir. Bu yazımızda özel boşanma sebeplerine değineceğiz. Belirtmek gerekir ki, davanızı dayandırdığınız boşanma sebebi çok önemlidir. Her boşanma sebebinin kendine has özellikleri vardır. Boşanma Avukatı İstanbul’dan hukuki danışmanlık alarak boşanma davanızda hangi boşanma sebep veya sebeplerine dayanmanız gerektiğini tespit ettirebilirsiniz. 

 

Özel Boşanma Sebebi Nedir ?

Kanunlarımızda düzenlenen boşanma sebeplerinden bazıları özel boşanma sebebi olarak anılmaktadır. Özel boşanma sebepleri sınırlı sayıdadır. Kanun koyucu 5 adet özel boşanma sebebini ayrı ayrı kanun maddelerinde ele almıştır.

 

Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir ?

Türk medeni kanunumuzun çeşitli maddelerinde düzenlenen özel boşanma sebepleri 5 adet olarak sınırlı sayıdadır. Bunlar;

  • Zina
  • Hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı

Bu özel boşanma sebeplerinin bazıları mutlak boşanma sebebi iken bazıları nispi boşanma sebebidir. Bu durumun en önemli hukuki sonucu hakimin boşanmaya karar vermesi aşamasında ortaya çıkar. Örneğin, zina özel boşanma sebebi olmakla birlikte aynı zamanda mutlak bir boşanma sebebi teşkil ederek davada zina edildiği kanıtlandığında hakim başka hiçbir hususu dikkate almadan boşanma kararı vermekle mükelleftir. Bir diğer boşanma sebebi olan suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme halinde bu durumun kanıtlanmasının yanı sıra evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığı da incelenecektir. Somut durumunuza en uygun boşanma sebebi üzerinden hukuki sürecinizi Aile Hukuku Avukatı İstanbul ile başlatabilirsiniz.

 

Zina Özel Boşanma Sebebi Nedir ?

Zina, eşlerden birinin sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesiyle gündeme gelir. Eşler birbirlerine sadakatli olmakla yükümlüdürler. Eşlerden birinin evlilik birliği devam ederken karşı bir cinsle kendi isteğiyle cinsel ilişki yaşaması zina teşkil eder. Zina mutlak bir boşanma sebebi olup davada eşinizin zina yaptığını kanıtladığınızda hâkim direkt boşanmaya karar verir, davanız uzamaz. Bunun yanı sıra zinanın ispatı oldukça zordur. Boşanma Avukatı İstanbul’dan zinanın ispatı için gerekli bilgiyi alabilirsiniz. 

Zinanın koşulları;

  • Cinsel birliktelik
  • Cinsel birlikteliğin karşı cinsle yaşanması
  • Cinsel birlikteliğin rıza doğrultusunda yaşanması

Zina oluşması için cinsel birliktelik yaşanmalıdır. Cinsel birliktelik yoksa zina da yoktur. Örneğin, flörtleşme gibi durumlar zina teşkil etmez. Bu durumda zina sebebiyle değil evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası açmalısınız. 

Yukarıdaki koşullar sağlanmışsa zinayı öğrendiğiniz tarihten itibaren eşinize karşı 6 ay ve her halde zina fiilinin işlenmesinden itibaren 5 yıl içinde boşanma davası açmanız gerekir. Bu sürelere riayet etmeniz şarttır. Bu süreleri geçirirseniz zina sebebiyle boşanma davası açma hakkını kaybedersiniz. Bunun yanı sıra başkaca sebeplere dayanarak boşanma davası açmanız gerekecektir. Zina Avukatı İstanbul ile hukuki sürecinizi hızlı bir şekilde başlatmanızı öneririz.

 

Hayata Kast, Pek Kötü Muamele Ve Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma Davası

Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açılabilir. Bu özel bir boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Hayata kasta eşini yaralamak fiili örnek verilebilir. Eşini toplum içinde küçük düşürmek de onur kırıcı bir davranış olarak dava hakkı verir. Bu boşanma sebebi kural olarak kusura dayanır. Yani hayatınıza kasteden, siz epek kötü muamelede bulunan veya onur kırıcı davranışlar sergileyen eşinizin bu hareketleri yaparken ayırt etme gücüne sahip olması gerekir. Bu bağlamda eşin akıl hastası olması halinde bu sebepten ötürü değil akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılmalıdır. 

Aynı zamanda hayata kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış mahkemede kanıtlandığında hakim boşanmaya karar verecektir. Bunun nedeni ise bu sebbein mutlak bir boşanma sebebi teşkil etmesidir. Önem arz eden husus, davanızı 6 aylık ve 5 yıllık süre koşulu dahilinde açmanızdır. Boşanma Avukatı İstanbul ile iletişime geçerek sağlıklı bir şekilde davanızı yönetebilirsiniz.

 

Küçük Düşürücü Suç İşleme Veya Haysiyetsiz Hayat Sürme

Eşinizin küçük düşürücü suç işlemesi veya haysiyetsiz hayat sürmesi size ondan boşanma hakkı tanır. Küçük düşürücü suçların neler olduğu kanun koyucu tarafından sayılmamıştır. Hırsızlık, cinsel saldırı gibi suçlar küçük düşürücü suç olarak görülmektedir. Eşinizin bu gibi suçları işlemesi halinde boşanma davası açabilirsiniz. Haysiyetsiz hayat sürme ise eşinizin uygunsuz yerlerde ve işlerde çalışması, genelev işletmesi gibi hallerde söz konusu olur. bu haller haysiyetsiz hayat sürmeye karine olarak kabul edilse de aksini ispatlamak mümkündür. 

Ancak bu sebepler size mutlak olarak boşanma hakkı tanımaz. Bir baka deyişle, davada kanıtlamanız gereken ikinci bir husus daha vardır. Bu nedenlerden dolayı eşinizle artık birlikte yaşamanız sizin için katlanamaz hale gelmelidir. Aksi halde boşanmaya karar verilmez. Bu sebepten ötürü boşanma davasını her daim açabilirsiniz. Hak düşürücü süre yoktur. Olası hak kayıplarından korunmak için Aile Hukuku Avukatı İstanbul’dan hukuki bilgi talep edebilirsiniz.

 

Terk Nedeniyle Özel Boşanma Sebebi

Terk de özel bir boşanma sebebi olarak kanunda sayılmıştır. Kural olarak eşler birlikte yaşamakla yükümlüdür. İş, sağlık, eğitim gibi nedenlerden ötürü ayrı yaşamak zorunlu veya haklı değilse eşlerin ayrı yaşaması boşanma hakkı verir. Bir başka deyişle, Haklı bir sebep olmaksızın eşinizden ayrı yaşıyorsanız, haklı sebep olmaksızın onu evi terk etmeye zorlarsanız veya kendiniz konutu terk ederseniz terk nedeniyle boşanma davası şartları oluşur. Dava açmadan önce 2 adet ihtar çekme şartı vardır. Bu ihtarlar samimi ve gerçek olmalıdır. terk nedeniyle boşanma davası uygulamada oldukça uzun bir sürede sonuçlanmaktadır. Avukatsız şekilde davaya devam etmeniz dava sürecinizi daha da uzatabilir.

 

Akıl Hastalığı Özel Boşanma Sebebi

Eşinizin akıl hastası olması halinde ona karşı akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. Öncelikle eşinizin akıl hastası olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporu mevcut olmalıdır. İkincil olarak ise eşinizin bu hastalığının sizin için onunla yaşamayı çekilmez bir hale getirmesi gerekir. Hâkim bu iki şartı birlikte değerlendirecektir. Belirtmek gerekir ki, eşinizin geçici olarak akıl hastası olması dava hakkı vermeyecektir. Akıl hastalığı sebebiyle boşanabilmeniz için eşinizin bu rahatsızlığının hiç iyileşemeyecek derecede olmasıdır. Boşanma Avukatı İstanbul’dan bu hususla ilgili diğer detayları öğrenebilirsiniz.

 

Özel Boşanma Sebepleri Örnek Yargıtay Kararları

“Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme fiilleri özel boşanma sebebi yanında genel boşanma (TMK m. 166/1) sebebi de oluşturur. Böyle bir durum karşısında kalan eş dilerse bu özel sebeplerin yanında genel sebebe, dilerse birine veya birkaçına birlikte dayanarak boşanma talep edebilir. Davacı öncelikle özel boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açmış olduğundan, öncelikle özel boşanma sebeplerinin bulunup bulunmadığı belirlenmeli, özel sebep varsa, bu sebebe dayanılarak özel boşanma sebeplerinin gerçekleşmemesi halinde, deliller genel boşanma sebebi (TMK m. 166/1-2) çerçevesinde değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Toplanan deliller öncelikle özel boşanma sebepleri bakımından değerlendirilip, sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, bu husus gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamış ve bozmayı gerektirmiştir.”  2. Hukuk Dairesi         2016/10328 E.  ,  2018/2053 K.

“…davacı kadının zina eyleminden haberdar olduğu ve zina eylemini bilmesine rağmen evlilik birliğini devam ettirdiği, davacı kadının, davalı erkeğin eylemini affettiği ya da hoşgörü ile karşıladığı, bu nedenle erkeğe kusur yüklenemeyeceği, zina eyleminin temadi ettiğine dair bir delilin bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine, TMK 166/1 maddesi kapsamında yapılan değerlendirmede ise davacı kadının iddiasını ispatlar delil bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Davalı erkeğin uzun süreden beri bir başka kadınla birlikte yaşadığı, aynı kadınla ilişkisinin halen devam ettiği, sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği yapılan soruşturma ve dinlenen tanık beyanlarından anlaşılmaktadır. Zina eylemi devam ettiğine göre, hak düşürücü süre de geçmiş sayılmaz. Toplanan delillerden, davalı erkeğin zinasının temadi ettiği anlaşılmaktadır. O halde, davacı kadının özel boşanma sebeplerinden zina hukuki sebebine (TMK m. 161) ve evlilik birliğinin sarsılması (TMK m. 166/1) hukuki sebebine dayanılarak açmış olduğu her iki davanın kabulü yerine, yazılı gerekçe ile reddi doğru görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2019/1357 E.  ,  2019/6263 K.

“…eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. Terk sebebiyle boşanma davası açma hakkı, her iki eşe de tanınmış bir haktır; eşlerden birisi terk edilmişse terk edene karşı boşanma davası açabilir. Başlangıçta evi terk etmekte haklı olan eşin bu haklılığı ona süresiz olarak konuta dönmeme hakkını vermez.” Hukuk Genel Kurulu 2008/2-136 E., 2008/117 K.

“Akıl hastalığı sebebiyle ( TMK m. 165) boşanmaya karar verilebilmesi için, akıl hastalığının ortak hayatı diğer eş için çekilmez hale getirmesi ve hastalığın geçmesine olanak bulunmadığının resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi şarttır (TMK. m. 165). Mahkemece akıl hastalığı hukuki sebebi ile boşanmaya ( TMK m. 165) karar verilmiş ise de; …Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Bilirkişi Kurulundan alınan 23.10.2014 tarihli sağlık kurulu raporunda, davalının akıl hastalığının geçmesine olanak bulunmadığı yönünde herhangi bir açıklama bulunmamaktadır Bu durumda alınan rapor Türk Medeni Kanununun 165. maddesi kapsamı karşısında yetersiz olup hüküm vermeye elverişli değildir. O halde davalı erkek hakkında tam teşekküllü devlet hastanesi veya üniversite hastanesinden Türk Medeni Kanununun 165. maddesi gereğince, davalı erkeğin akıl hastası olup olmadığı, mevcut bir hastalık varsa bu hastalığın diğer eş yönünden çekilmezlik unsuru taşıyıp taşımadığı ve hastalığın geçmesine olanak bulunup bulunmadığı konusunda sağlık kurulundan rapor alınarak, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik incelemeyle karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2018/3075 E.  ,  2018/7120 K.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Özel boşanma sebeplerinden birkaç tanesine aynı anda dayanabilir miyim ?

Evet, boşanma sebepleriniz birden fazla olabilir ve dilekçenizde bunlara yer verebilirsiniz. 

Özel boşanma sebepleri varsa anlaşmalı boşanabilir miyim ?

Özel boşanma sebeplerinin varlığı halinde çekişmeli dava açabileceğiniz gibi eşinizle anlaşarak anlaşmalı boşanma davası da açabilirsiniz. 

Özel boşanma sebepleri için dava nerede açılır ?

Kural olarak eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri eşlerin birlikte oturdukları yerin aile mahkemesi görevli ve yetkilidir.

Zina nasıl kanıtlanır ?

Zina özel boşanma sebebinin ispatı oldukça zordur. Hukuka uygun delillerle iddianızı ispat etmeniz gerekir. Örneğin, eşinizin zinasını kayıt altına almışsanız bu hukuka aykırı bir delildir ve mahkemeye sunulamaz. Eşinizin zinayı otelde gerçekleştirmesi varsayımında ise otele giriş kayıtlarını mahkemeye sunmanız mümkündür. 

Hem özel hem genel boşanma sebebin aynı anda dayanabilir miyim ?

Evet, ancak bu durumda öncelikle özel boşanma sebepleri bakımından değerlendirme yapılır. 

Leave a Reply

Call Now Button