Nişan Bozma Sebebiyle Tazminat Davası

Aile ve Boşanma Hukuku
Nişan Bozma Sebebiyle Tazminat Davası

Nişanlılık kural olarak evlenmeye zorlama hakkı vermez. Nişanlılar evlenmek zorunda değillerdir. Bu yüzden nişanlılar evlenmeye zorlama için dava açma hakları yoktur. Nişanlılık çeşitli hallerde sona erebilir. Nişanlılığın en doğal sona erme hali nişanlıların birbiri ile evlenmesi halindedir. Evlilik gerçekleşince nişanlılık sona erer. Bununla birlikte nişanlılar anlaşarak evlenmekten vazgeçebilir. Nişan bozma haklı sebebe dayanabileceği haksız sebebe dayanarak da nişan bozulabilir. Ancak nişanın haklı bir sebebe dayanmaksızın bozulması nişan bozan taraf için tazminat sorumluluğu doğurabilir. İstanbul En İyi Tazminat Avukatı’na danışarak nişan bozmadan kaynaklı haklarınızı öğrenebilirsiniz.

 

Nişanlılığı Sona Erdiren Haller

  • Evlilik
  • Anlaşarak vazgeçme
  • Ölüm
  • Cinsiyet değişikliği
  • Sürekli temyiz kudreti kaybı
  • Akıl hastalığı
  • Bozucu şartın gerçekleşmesi
  • Tek taraflı nişan bozma

Nişan Bozma Nedir ?

Nişan bozma nişanlılardan birinin tek taraflı olarak nişanlılık ilişkisini sona erdirmesidir. Nişanlılar evlenmek zorunda olmadığı için haklı ya da haksız herhangi bir nedenden ötürü nişan bozabilirler. Haklı nedenle nişan bozma hususunda hukuki ihtilaf yoktur. Ancak haksız nedenle nişanın bozulması nişan bozma sebebiyle tazminat davasını gündeme getirebilir. Bu bağlamda nişanlılığın bozulmasının haklı ya da haksız bir nedene dayanması gerekmez. Nişanlılar her daim nişanlılığı sona erdirebilir. Ancak bazı durumlarda bu davranışları nedeniyle tazminat sorumluluğu doğabilir.

 

Nişanı Kim Bozabilir ?

Nişan bozma kişiye sıkı suretle bağlı bir haktır. Dolayısıyla nişanlılardan birisi nişanı bozabilir yani, 3.kişiler nişan bozamaz. Örneğin nişanlılardan birinin annesi, babası, dostu vs bu nişanlılık ilişkisini sona erdiremez. 

Ayırt etme gücüne sahip olmak kaydıyla küçükler ve kısıtlılar da nişan bozabilir. Bu kişilerin nişan bozabilmesi için veli ya da vasi iznine gerek yoktur. 

 

Nişan Nasıl Bozulur ?

Nişan bozma, nişanın sona erdirilmesi iradesinin açıklanmasıyla gerçekleşir. Gerek açık gerekse örtülü şekilde nişan bozulabilir. Nişanın bozulması için nişan bozma iradesinin karşı tarafa ulaşması da şart değildir. Sözlü ya da yazılı şekilde iradeyi açıklayarak nişan bozulabilir. Örneğin, hiçbir şey söylemeden nişan yüzüğünü kargolamak nişanın bozulduğunu açıklayan bir irade olarak nişanlılığı tek taraflı olarak sona erdirir. Nişanlının başka biriyle nişanlanması da ilk nişanlılığı örtülü şekilde sona erdirir. Nişanın nasıl bozulduğu nişan bozma sebebiyle maddi veya manevi tazminat talep edebilmek için büyük önem arz etmektedir. İstanbul Aile Hukuku Avukatı ile somut olayın özelliklerini inceleyerek tazminat taleplerinizi belirleyebilirsiniz.

 

Nişan Bozma Sonuçları 

Nişan evlenme ile sona ermişse herhangi bir sonuç doğmaz. Ancak nişanın haklı bir nedene dayanmaksızın bozulursa 3 farklı sonuç doğar. 

Nişan bozma sonuçları:

  1. Maddi tazminat
  2. Manevi tazminat
  3. Hediyelerin iadesi

 

Nişan Bozma Sebebiyle Maddi Tazminat 

Maddi tazminat nişanlılardan birinin haklı bir sebep olmadan nişanı bozması halinde gündeme gelir. Bununla birlikte eğer nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulması halinde de maddi tazminat istenebilir. Yani nişanlılardan biri kusurlu bir davranışta bulunmuşsa diğer nişanlı nişanı bozup aynı zamanda maddi tazminat davası açabilir. Kusurlu olan nişanlı bir miktar maddi tazminat ödeyecektir. 

Maddi tazminat kalemleri;

  • Evlenme amacıyla yapılan harcamalar
  • Katlanılan maddi fedakarlıklar
  • Nişan giderleri

Kusurlu taraf dürüstlük kuralı çerçevesinde yukarıda yazılı maddi tazminat kalemleri karşılığında uygun bir tazminat vermekle mükelleftir. İstanbul En İyi Tazminat Avukatı ile nişan bozmadan kaynaklı olarak hak kaybına uğramayı önleyebilirsiniz.

 

Maddi Tazminat Hangi Durumlarda İstenir ?

Nişan bozulması sonucu maddi tazminat 2 halde istenebilir. Bunlar;

  1. Nişanın haklı bir neden olmadan bozulması
  2. Nişanın bozulmasına diğer tarafın kusurlu davranışı sebep olması

Bu bağlamda nişanı haklı nedenle bozan kişiden maddi tazminat talep edilemez. Eğer nişanlı kusuru olmadan nişanı bozmuşsa ondan da maddi tazminat istenemeyecektir. 

Nişanın bozan kişi bu nişanı bozmakta haklı ise nişan bozduğu için maddi tazminata hükmedilmez. Örneğin, nişanlılardan birinin diğerini aldatması, bir suç işlemesi, tedavisi imkânsız bir hastalığa yakalanması halinde nişan bozduğu için bu kişi nişanı bozup karşı taraftan maddi tazminat talep edebilir. İstanbul Tazminat Avukatı tazminat taleplerinizi görevli ve yetkili mahkemeye sunacaktır.

 

Nişan Bozma Sebebiyle Manevi Tazminat

Kusurlu olan nişanlı, nişanın bozulması yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan diğer nişanlıya manevi tazminat ödemekle yükümlüdür. Bu bağlamda manevi tazminat nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan tarafa verilir. Manevi tazminat için nişan bozulması sebebiyle nişanlılığın sona ermesi şarttır. Yani ölüm, anlaşmalı nişan bozma gibi durumlarda manevi tazminat istenemez. 

Kişilik haklarına saldırı olup olmadığı her somut olayın özellikleri dikkate alınarak belirlenir. Belli bir seviyede acı ve elem duyulması manevi tazminatı haklı kılacaktır. Örneğin, nişanın düğüne çok az vakit kala bozulması gibi haller kişilik haklarına saldırı teşkil eder. Manevi tazminat talebi dava yoluyla ileri sürülebileceği gibi dava yoluna başvurmaksızın sözlü ya da yazılı bildirim ile talep edilebilir. İstanbul Aile Hukuku Avukatı ile nişan bozma sebebiyle manevi tazminat davası açabilirsiniz.

 

Manevi Tazminat ve Zamanaşımı

Manevi tazminat olarak kural olarak sadece belli bir miktarda para istenebilir. Para dışında başka bir şeye hükmedilemez. Manevi tazminat miktarına hakim karar verecektir. Hakim kural olarak nişanın bozulması nedeniyle kişilik hakları saldırıya uğrayan kişinin duyduğu elem ve acıyı kısmen de olsa telafi edebilecek ya da bu acıyı hafifletebilecek bir miktar takdir edecektir.

Maddi ve manevi tazminat talepleri zamanaşımı süresine tabidir. Bu yüzden tazminat talebinizi 1 yıllık süre zarfında ileri sürmeniz gerekir. 1 yıllık süre somut olayın özelliğine göre işlemeye başlar. İstanbul Aile Hukuku Avukatı Tavsiyeleri ile tazminat alacaklarınızı elde edebilirsiniz.

 

Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

“Somut olayda; davacı, nişanın bozulması nedeniyle maddi zarara uğradığını iddia ederek maddi tazminat isteminde bulunmuş, mahkemece tarafların nişan nedeni ile birbirlerine hediyeler verdikleri ,nişanın bozulmasından sonra karşılıklı olarak hediyeleri iade ettikleri gerekçesi ile davacının maddi tazminat isteminin reddine karar verilmiş ise de, dosya kapsamına göre davacı tarafın, nişanın davalının kusurlu davranışları sonucu bozulduğu hususunu ispat edemediği gerekçesi ile maddi tazminat isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.” 3. Hukuk Dairesi         2015/14953 E.  ,  2016/12329 K.

“Nişanın bozulması, doğal olarak taraflarda değişik şiddet ve ölçülerde de olsa üzüntü yaratır ve menfaat ihlaline neden olur. Ancak sırf, nişanın bozulmasından dolayı duyulan üzüntü ve hayal kırıklığına uğranılmış olması manevi tazminata hükmedilmesi için yeterli değildir. Doğal olan üzüntü ve menfaat ihlali manevi tazminata esas alınmaz. Zira, manevi tazminata karar verilebilmesi için istemde bulunan nişanlının kişisel haklarının fahiş olarak zarara uğramış olması gerekir. Bu fahiş zararın somut olay ve nedenlere dayanılarak ispat edilmesi gerekir.” 3. Hukuk Dairesi         2019/2076 E.  ,  2019/9756 K.

“nişanın haksız bozulması nedeniyle maddi tazminatın talep edilebilmesi için, nişan tarihinden sonraki olaylardan kaynaklanan bir zarar bulunmalıdır. Mahkemece de belirtildiği gibi, karşı davacının tazminat istemine dayanak gösterilen olay (gitmekte olduğu meslek edinme kursunu bırakması) nişan tarihinden öncesine ait bulunmaktadır. Mahkemece tanık beyanına dayanılarak, davacının kendi isteğiyle nişan öncesinde bırakmış olduğu kursla nişanın yapılmasını ilişkilendirerek, maddi tazminata hükmedilmiş olması doğru görülmemiştir. Öte yandan, manevi tazminata hükmedilebilmesi için, nişanın haksız bozulmasının yanında, davacının kişilik haklarının da ihlal edilmiş olması gerekir. Sırf, nişanın bozulmasından dolayı duyulan üzüntü ve hayal kırıklığına uğranılmış olması manevi tazminata hükmedilmesi için yeterli değildir. Mahkemece, davacının kişilik haklarına ne gibi bir saldırı olduğu açıklanıp, tartışılmadan, manevi tazminata hükmedilmiş olması da doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.” 3. Hukuk Dairesi         2011/10149 E.  ,  2011/16955 K.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Nişanlım benimle evlenmiyor, dava açabilir miyim ?

Hayır, nişanlılık evliliğe zorlamak için dava hakkı vermez. Ancak nişanlılığın kasten uzun sürdürülmesi gibi sebeplerden ötürü haklı nedenle nişanlılığı sona erdirerek maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz. İstanbul Tazminat Avukatı sizler için gerekli hukuki prosedürü işletecektir.

Nişanlım haklı nedenle nişanı bozdu ama bu süreçte psikolojim bozuldu. Manevi tazminat davası açabilir miyim ?

Hayır, nişan haklı nedenle bozulmuşsa nişanı haklı sebeple bozan kişiden tazminat istenemez çünkü tazminat bir tür kusur sorumluluğu olup bu kişinin kusuru yoktur.

Maddi ve manevi tazminat davası birlikte açılabilir mi ?

Evet, tek davada hem maddi hem de manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz. İstanbul En İyi Tazminat Avukatı tazminat alacaklarınızı korumak için dava yoluna başvuracaktır.

Nişanlım için başka bir şehre taşındım, nişan bozulduğu için tazminat istenebilir mi ?

Eğer nişanlınız haklı bir neden olmadan nişanı bozmuşsa bu durumda maddi tazminat kalemlerinden olan “katlanılan maddi fedakarlıklar” bağlamında başka bir şehre taşınırken katlandığınız fedakarlığı tazmin etmek için maddi tazminat davası açabilirsiniz.

Nişan bozma sebebiyle maddi veya manevi tazminat davası nerede açılır ?

Nişan bozma sebebiyle maddi veya manevi tazminat davasında görevli ve yetkili mahkeme davalının oturduğu yerin Aile mahkemesidir.

Leave a Reply

Call Now Button