Nafakanın İndirilmesi / Azaltılması Davası

Nafakanın İndirilmesi / Azaltılması Davası

Nafaka, boşanmanın en önemli mali sonuçlarından biridir. Hukukumuzda çeşitli nafakalar bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni yoksulluk nafakasıdır. Uygulamada çekişmeli boşanma davalarının uzun vakitler almasının en çok rastlanılan sebeplerinden birisi nafaka konusunda yaşanan uyuşmazlıklardır. Nafaka genel hatlarıyla pratik yaşamda sık sık adından söz ettirmekte ve birtakım tartışmalara konu edilmektedir. Nafakanın daha sonra indirilmesi veya azaltılması mümkündür. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Detaylı bilgi için Boşanma Avukatına danışabilirsiniz.

 

Yoksulluk Nafakası Nedir ?

Yoksulluk nafakası boşanma davalarında sıklıkla talep edilen bir ödemedir. Yoksulluk nafakası Türk Medeni Kanunu uyarınca düzenlenmiştir. Yoksulluk nafakası boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafa verilmektedir. Nafaka diğer eşe oranla daha az kusurlu ya da kusursuz eş tarafından talep edilebilir. Pratik yaşamda her ne kadar çoğunlukla kadınların nafaka talebinde bulunduğu gözlemlense de erkekler de nafaka talep edebilir. Detaylı bilgi için İstanbul Nafaka Avukatından hukuki danışmanlık alarak haklarınızı öğrenebilirsiniz.

 

Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir ?

Yoksulluk nafakası talep edebilmek için aranan birtakım koşullar vardır. Bunlar;

  1. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşmek
  2. Diğer eşten daha az kusurlu olmak 
  3. Diğer eşin mali gücüyle orantılı bir miktar talep etmek

Yukarıda bahsedilen koşulların sağlanması ile İstanbul Nafaka Avukatı yardımıyla nafaka talebinde bulunabilirsiniz. 

 

Nafakanın İndirilmesi

Nafaka miktarının daha sonradan artırılması ya da azaltılması mümkündür. Gelişen ve değişen hayat koşulları hakimin hükmettiği nafaka miktarını yetersiz ya da fazla kılabilir. Bu gibi durumlarda nafaka bedelinde değişiklik talep edilebilir. Bunun için dava yoluna başvurmak gerekmektedir. Nafakanın indirilmesi davası açarak nafaka miktarının azaltılmasını sağlayabilirsiniz. Bu davayı İstanbul Nafaka Avukatı ile yürütmeniz daha sağlıklı olacaktır.

 

Nafakanın İndirilmesi Davası Nasıl Açılır ?

Nafakanın indirilmesi veya azaltılması davası nafaka hukukunun önemli konularından biridir. Nafaka alan kişinin ve nafaka yükümlüsü bakımından değişen ekonomik ve sosyal şartları hakim tarafından belirlenmiş olan nafaka bedelinin indirilmesini gerektirebilir. Bu durumda nafakanın indirilmesi davası söz konusu olacaktır. belirtmek gerekir ki, nafakanın indirilmesi davası her zaman söz konusu değildir. 

 

Nafakanın İndirilmesi Davası Şartları

  • Nafaka kararı kesinleşmelidir.
  • İndirilmesi talep edilen nafaka taksitle ödeniyor olmalıdır.
  • Değişen ekonomik ve sosyal durumlar söz konusu olmalı.
  • Hakkaniyet gereğince nafakanın indirilebilir olması gerekli.

Belirtmek gerekir ki, hükmedilen nafaka toptan şekilde ödenmişse bu durumda nafakanın azaltılması söz konusu değildir çünkü nafaka ödenerek kapanmıştır. Nafakanın indirilmesi davası taksit şeklinde yani irat biçiminde ödenen nafakalar için geçerlidir. Nafakanın azaltılması herhangi bir süreye bağlı olmadan her daim talep edilebilir.

 

Nafaka Ne Kadar İndirilir ?

Nafaka miktarının indirilmesi davasında hâkimin dikkat ettiği pek çok unsur bulunmaktadır. hakim kural olarak nafakanın azaltılması talebi doğrultusunda tarafların ekonomik ve sosyal durumları araştıracaktır. Nafakanın ne kadar indirileceğini hakim yaptığı araştırmalar neticesinde takdir edecektir. Nafakanın azaltılmasını haklı kılan sebeplerle bağlantılı olarak belirlenecektir. Örneğin, nafaka yükümlüsünün evlenmesi ve bir çocuğunun olması halinde nafakanın belli oranda azaltılması haklı görülebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Nafakanın indirilmesi davası nerede açılır ?

Nafaka alan kişinin oturduğu yerdeki aile mahkemesine başvurularak nafakanın azaltılması talep edebilir. 

 

Nafakanın indirilmesi davası ne zaman açılmalıdır ?

Nafaka taksiti devam ettiği müddetçe bu dava açılabilir.

 

Anlaşmalı boşanma davası sonrası nafakanın indirilmesi davası açılabilir mi ?

Koşulların değişmesi halinde açılması mümkündür.

 

Nafakanın indirilmesi davası ne kadar sürer ?

Nafakanın indirilmesi davası dosya üzerinden görülmekte olup takribi 1 yıl içinde davanız sonuçlanacaktır.

 

Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

“Yapılan yargılama ve toplanan delillerden davacı erkeğin nafaka davası sırasında bir takım taşınmazları olduğu ve bunlardan kira geliri bulunduğu, daha sonra mevcut olan bu taşınmazlarını sattığı anlaşılmaktadır. Davacı erkeğin mevcut olan taşınmazlarını satması ve kira gelirinin ortadan kalkması tedbir nafakasının indirilmesi koşullarının oluştuğu anlamına gelmez. Bu nedenle davacı erkeğin tedbir nafakasının indirilmesine yönelik davasının reddi gerekir.” 2. Hukuk Dairesi         2016/23828 E.  ,  2018/10210 K.

TMK nun 176. maddesine göre; yoksulluğun ortadan kalkması halinde mahkemece nafaka kaldırılabileceği gibi, tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına da karar verilebilir. Somut olayda; davacının boşanma davası sırasında emekli olduğu, 620 TL maaş aldığı, ek gelir olarak da ara sıra taksi şoförlüğü yaptığı anlaşılmaktadır. İş bu dava dosyasında ise, davacının halen emekli olup ek gelir getirecek bir işte çalıştığına dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanılamamıştır. O halde mahkemece yapılacak iş, davacının ek gelirinin olup olmadığı yönünde taraf delillerini toplayarak, varılacak sonuca göre bir karar vermek olmalıdır.” 3. Hukuk Dairesi         2014/4534 E.  ,  2014/6143 K.

Günümüz ekonomik koşullarına göre davalının aldığı nafaka ile geçinmesi mümkün değildir, elde ettiği yetim aylığı onu yoksulluktan kurtaracak seviyede olmasa da mali durumunu olumlu yönde değiştirdiği de açıktır. Bu durumda asgari ücret seviyesindeki gelirin yoksulluğu tümden kaldırmadığı, ancak, dava tarihindeki şartlara göre; davacı kadının zorunlu ihtiyaçları, ülkedeki ekonomik yapı ve enflasyon nedeniyle paranın satın alma gücünün düşmesi ile TMK.nun 4.maddesindeki hakkaniyet ilkesi de nazara alınarak nafakada uygun miktarda indirim yapılması gerekirken, yoksulluk nafakasının tamamen kaldırılması doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.” 3. Hukuk Dairesi         2015/376 E.  ,  2015/3057 K.

Leave a Reply

Call Now Button