Karakoldan Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Aile ve Boşanma Hukuku
Karakoldan Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma kararı verilirken somut olarak şiddetin uygulanıp uygulanmadığına bakılmaz. Şiddet tehlikesinin varlığı bu kararın verilebilmesi için yeterlidir. Şiddet toplum içinde her an karşılaşılabilecek bir durum olurken herkese karşı uygulanabilir.

Şiddet fiziksel, psikolojik, cinsel ya da ekonomik olarak uygulanabilen bir davranış olurken kanun şiddeti suç olarak kabul eder. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca önleyici ve koruyucu tedbirler alınır.

 

Uzaklaştırma Kararı Nedir?

Şiddet ihtimalinin varlığı dahi uzaklaştırma kararı alınacağı zaman yeterli olur. Kişinin şiddete maruz kalması durumunda alınabilen tedbirlerden biri de uzaklaştırma kararıdır. Uzaklaştırma kararı çeşitli durumlarda alınabilir.

Şiddet tehdidi altında olmak, hakaret içeren davranışlara maruz kalmak, aşağılama ya da küçük düşürücü ifadelerle karşılaşmak, fiziksel-cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet tehdidi altında bulunmak uzaklaştırma kararı alınırken dayanak olarak gösterilebilecek sebeplerdir.

 

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma kararı alınacağı zaman yaşanan somut olayın durumu dikkate alınır. Kişi şiddet içeren davranışlara maruz kaldığında uzaklaştırma kararı talep edebilir. Öncelikle en yakın kolluk kuvvetlerine başvurmak ve somut olayın elvermesi durumunda da buradan bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek darp raporu almak en sağlıklı yoldur.

Bunun yanı sıra şiddetin uygulanıp uygulanmadığı önemli olmazken kişinin şiddet tehdidi altında olması uzaklaştırma kararı talep edilebilmesi için yeterlidir. Bu karar alınacağı zaman mahkemeye dilekçe sunulur. Mahkemeye dilekçe vermek sureti ile başvurunun mümkün olmadığı hallerde ise karakola giderek ifade verilir.

Uzaklaştırma kararı koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamında uygulanır. Bu kararın alınabilmesi için şiddetin ortaya çıkıp çıkmadığına bakılmamaktadır. Bu tedbirler alınırken herhangi bir delile ya da belgeye ihtiyaç duyulmaz. Kişinin beyanı yeterli görülür.

Hukuk devletinde zararın ortaya çıkmasının ardından faillerin cezalandırılması beklenmez. Zarar ortaya çıkmadan önleyici ve koruyucu tedbirler alınması hukuk devleti olmanın gereklilikleri arasında yer alır. Kolluk kuvvetlerine verilen ifadenin ardından ya da mahkemeye sunulan dilekçeden sonra ilgili kişiler bunu inceler.

Kolluk amiri bu kararı verirken istisnai olarak gecikmesinde sakıncalı hallerin varlığı olması gerekir. Normal koşullarda kolluk amiri evden uzaklaştırma kararı vermez. Bu kararı mahkeme verir. Bununla birlikte bazı hallerde zaruret oluşması durumunda ve bu zaruretin yerine getirilmemesi gecikmeye neden olacaksa kolluk amiri karar alabilir. Gecikmenin yaratacağı sakınca sebebi ile kolluk amirine de istisnai olarak evden uzaklaştırma kararı alabilme yetkisi verilmiştir.

Kolluk amiri bu kararı aldığı takdirde kararı takip eden ilk iş gününde mahkeme hakimine kararı bildirmekle yükümlü olur. Hâkimin kararı yerinde bulması durumunda da karar geçerli olur. Hâkim kararı yerinde bulmazsa karar hükümsüz kabul edilir.

 

Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir Mi?

Polisin uzaklaştırma kararı verebilmesi için gecikmesinde sakınca bulunan hallerin varlığı gereklidir. Bu durumda istisnai olarak karakoldan da uzaklaştırma kararı alınabilir. Kolluk amirine tanınan bu istisnai yetki ile kararın alınmasının ardından ilk iş gününde karar, hâkim onayına da sunulur.

Bununla birlikte asıl uzaklaştırma kararı hâkim tarafından verilmektedir. Bunun için mağdurun mahkemeye başvurması gerekir. Bazı hallerde ise kolluk kuvvetlerine başvuru yapıldığında ve gecikmesinde sakınca olan durumlar söz konusu ise polis tarafından da uzaklaştırma kararı verilebilmektedir. Bu kararı istisnai olarak kolluk amiri verir.

 

Uzaklaştırma Kararı Süresi

Uzaklaştırma kararı 6 ay süre ile verilen bir karardır. Gereklilik olması durumunda bu süre her seferinde uzatılabilir. 6 aylık sürenin başlaması için kararın karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ tarihi ile karar yürürlüğe girer.

Mağdur uzaklaştırma kararı talebini yinelediğinde de bu süre bittikten sonra tekrar 6 ay uzatılabilir. Mağdur için bu sürenin uzatılması yönünde bir sınırlama bulunmamaktadır. Son olarak, uzaklaştırma kararına ilişkin hukuki iş ve işlemlerde hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına boşanma avukatı yardımına başvurmanın son derece yararlı olacağını belirtelim.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Uzaklaştırma Kararı Nedir?

Uzaklaştırma kararı 6284 sayılı kanun uyarınca koruyucu ve önleyici tedbirler arasında kabul edilen bir karardır. Bu karar şiddet tehlikesinin varlığı durumunda ya da şiddete maruz kalındığında mahkeme tarafından ya da gecikmesinde sakınca olan hallerde kolluk amiri tarafından alınabilir.

 

Uzaklaştırma Kararını Polis Verebilir Mi?

Uzaklaştırma kararı mahkeme kararı ile alınır. Bununla birlikte uzaklaştırma kararı gecikmesinde sakınca olan hallerde kolluk amiri tarafından da alınabilir. Kolluk amiri bu kararı aldığında ilk iş günü bu kararı mahkeme hakimine bildirmekle yükümlüdür. Hâkimin kararı onaylaması ile de karar yürürlüğe girer.

 

Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Süre İçin Geçerlidir?

Uzaklaştırma kararı 6 aylık süre için verilir. Bu karar için süre sınırlaması olmamakla birlikte mağdurun talep etmesi durumunda 6 ay sonunda tekrar uzaklaştırma kararı alınabilir.

Leave a Reply

Call Now Button