Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?

Aile ve Boşanma Hukuku
Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?

Kadına verilen nafaka kesileceği zaman bazı koşulların varlığına bakılmaktadır. Boşanma davasının sonuçları arasında yer alan nafaka, yoksulluğa uğrayan eşe bağlanır. Yoksulluğa düşecek olan eş diğer eşten daha az kusurlu ya da kusursuz ise yoksulluk nafakası mahkemece bağlanabilir. Bu nafaka süresiz olarak bağlanır.

Yoksulluk nafakası boşanma davası görülürken talep edilebileceği gibi boşanma kararının kesinleşmesinden sonra da dava açılarak talep edilebilir. Boşanma davasının ardından yoksulluk nafakası istenecekse dava zamanaşımı süresi göz önünde bulundurulmalıdır.

Yoksulluk nafakası yoksulluğa boşanma nedeni ile düşen eşe bağlanır. Bu sebeple de yalnızca kadınları ilgilendiren bir nafaka türü değildir. Anayasa kadın ve erkeği haklar bakımından eşit sayar. Boşanma davalarında ortaya çıkan sonuçlardan biri de boşanma nedeni ile taraflardan birinin yoksulluğa düşebilme ihtimalidir.

Yasalar boşanma davasına bağlı olarak yoksulluğa düşen eşe yoksulluk nafakası bağlamak sureti ile korur. Bu nafaka süresiz olarak bağlanırken yoksulluk nafakasının kesilmesi bazı koşulların varlığı ile mümkün olmaktadır.

 

Nafaka Türleri Nelerdir?

Medeni Kanun uyarınca nafaka çeşitleri; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, yardım nafakası olarak adlandırılmaktadır. Nafaka türlerinin sınıflandırılması kime ve ne zaman verilmesi gerekli olduğuna bağlı yapılmaktadır.

Bu kapsamda tedbir nafakası boşanma davası sürerken eş ve çocukların dara düşmemesi için hâkim tarafından re ’sen dava bitene kadar bağlanır. Yoksulluk nafakası boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olan eşe, iştirak nafakası boşanma sonucunda velayete bağlı olarak çocukların ihtiyaçlarına yönelik bağlanmaktadır. Yardım nafakası ise boşanma davalarından ayrı bir nafaka türüdür.

 

Tedbir Nafakası

Boşanma davası açıldığında eş ve çocukların durumunda yaşanabilecek zorluklar nedeni ile dava sürerken hâkim kendiliğinden tedbir nafakasına hükmedebilir. Boşanma sürecine giren eşlerin maddi durumlarında yaşanabilecek ani değişiklik sebebi ile çocukların ve eşlerden birinin mali yönden sıkıntı çekmemesi için bu nafaka bağlanır.

Tedbir nafakası, dava süreci boyunca bağlanan bir nafaka türüdür. Boşanma davası açılmadan veya açıldıktan sonra da bu nafaka talep edilebilir. Tedbir nafakası miktarı mahkemece belirlenir. Tedbir nafakası boşanma davası karara bağlandığında sona erer.

 

İştirak Nafakası

İştirak nafakası, boşanma davalarının karara bağlanmasının ardından gündeme gelmektedir. Çocuğun üstün yararı her zaman için mahkemece önemsenir. Bu kapsamda da çocukların bakım masrafları, okul ihtiyaçları, sağlık giderleri, sosyal yaşamları dikkate alınarak ana babanın da mali durumu göz önünde bulundurulmak sureti ile iştirak nafakasına hükmedilir.

İştirak nafakası boşanma davasının sonlanmasının ardından çocukların velayeti kimde kalıyorsa diğer eşin ödediği bir nafaka türüdür. İştirak nafakası çocukların 18 yaşına gelmesine kadar sürer. İştirak nafakasını sonlandıran durumlar arasında çocuğun evlenmesi, reşit olması yer alır.

Bunun yanı sıra eğitim yaşamı devam eden çocuklar için bu süre bitene kadar iştirak nafakası ödenir. Çocuğun mahkeme kararı ile reşit kabul edilmesi durumunda da iştirak nafakası ödemesi erken sonlanabilir.

 

Yoksulluk Nafakası

Boşanma davalarının sonlanması ile eşler arasında nafakaya yönelik olarak da birtakım süreçler yaşanabilir. Bunlardan biri de yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası boşanma nedeni ile yoksulluğa düşecek olan eşe bağlanan bir nafaka türüdür.

Yoksulluk nafakası belirlenirken eşlerden birinin yoksulluğa düşecek olması önemli hale gelmektedir. Bunun yanı sıra nafaka bağlanma koşulları arasında yoksulluğa düşecek eşin nafaka borçlusu eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olması yer almaktadır.

Yoksulluk nafakası miktarı belirlenirken eşlerin ekonomik koşullarına göre hareket edilmektedir. Bu nafaka süresiz olarak bağlanır. Kesilebilmesi için bazı şartların ortaya çıkması zorunludur. Yoksulluk nafakasına re ‘sen karar verilmesi söz konusu olmaz.

Yoksulluk nafakasını isteyen tarafın talebine bağlı olarak koşullar sağlanmışsa bu nafaka bağlanabilir. Yoksulluk nafakasının mahkemeden talep edilmesi zorunludur. Boşanma davası açılırken de bu talep oluşturulabilir.

Bunun yanı sıra eşlerin boşanmasının ardından yeni bir dava açmak sureti ile de yoksulluk nafakası talep edilebilir. Yeni bir dava açılacaksa dava zamanaşımı süresine uyulması gerekir. Boşanma davasının karara bağlanmasının ardından bir yıl içinde yoksulluk nafakası talep edilebilmektedir.

Yoksulluk nafakası talep eden eşin ağır kusurlu olması durumunda mahkemece talebi reddedilir. Nafaka borçlusu eş nafaka alacaklısı eşe nafaka ödeyeceği zaman hâkim nafaka alacaklısı eşin kusur oranını dikkate alır. Nafaka almayı talep eden eşin ağır kusurlu olması halinde nafakanın bağlanması söz konusu olmamaktadır.

Nafaka talep eden eşin boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olması yoksulluk nafakası açısından oldukça önemlidir. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde yoksulluk nafakası talebi sonuç vermeyecektir. Türk Medeni Kanunu uyarınca kimlerin yoksulluk nafakası alabileceği sayılır. Yoksulluk nafakasının kesilmesine ya da bağlanmamasına sebep olabilecek durumlar bulunur.

 

Yoksulluk Nafakası Hangi Hallerde Kesilir?

Yoksulluk nafakası boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olan eşe ödenen bir nafaka türüdür. Bu nafakaya kendiliğinden hükmedilmeyeceği için talep edilmesi gerekir. Miktarı belirlenirken de eşlerin ekonomik durumu, yaşam şartları ve diğer konular dikkate alınır. Yoksulluk nafakası süresiz olarak bağlanır.

Bununla birlikte bazı hallerde yoksulluk nafakası kesilebilir. Yoksulluk nafakası hangi hallerde kesilir? Merak edilirken bu nafakanın kesilmesi için oluşması gereken koşullar şunlardır:

  • Nafaka alacaklısı eşin başka biri ile evlenmesi,
  • Nafaka alacaklısı eşin resmi olarak evlenmese de başka biri ile yaşaması,
  • Nafaka borçlusu eşin ölmesi.

 

Yoksulluk Nafakası Alamayanlar

Yoksulluk nafakası boşanma sebebi ile bağlanan bir nafaka türüdür. Bu nafaka talep edileceği zaman boşanmanın yaratacağı etkiye bağlı olarak eşlerden birinin ekonomik zorluğa düşmesi gerekir. Türk Medeni Kanunu uyarınca yoksulluk nafakasının hangi durumlarda bağlanabileceği sayılmaktadır. Yoksulluk nafakası alamayanlar şunlardır:

  • Nafaka alacaklısı olan ve evlenen eş,
  • Nafaka alacaklısı eşin evlilik dışı yaşam sürmesi,
  • Maddi geliri yerinde olan ve boşanma sebebi ile yoksulluğa düşmeyen taraf,
  • Nafaka borçlusu eşin herhangi bir geliri olmaması,
  • Nafaka alacaklısı eşin üzerinde gayrimenkul ya da araba olması durumunda,
  • Nafaka sebebi ile çalıştığı halde işini bırakan ve yoksulluğa düşmeyen eş,
  • Üzerine kayıtlı taşınmazlardan aylık gelir elde eden eş,
  • Dul aylığı, emekli maaşı, yaşlılık aylığı gibi geliri yeterli olan eş.

 

Yardım Nafakası

Yardım nafakası boşanma davaları dışında gelişen bir nafaka türüdür. Maddi sıkıntıya düşen alt soy ya da üst soya ve kardeşlere ön görülen bu nafaka türünde yoksul sayılabilecek derecede ihtiyaç sahibi olan akrabalar korunur. Yardım nafakası özelinde belirtmek gerekir ki nafakaya dair istemlerde boşanma avukatından yardım almak, esas ve usule dair hataya düşmemek ve süreci efektif bir biçimde tamamlamak adına faydalı olacaktır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Nafaka Türleri Nelerdir?

Nafaka türleri; Türk Medeni Kanunu kapsamında yardım, iştirak, tedbir, yoksulluk nafakası olarak ayrılır. İştirak, tedbir ve yoksulluk nafakası boşanma davaları ile ilgili olurken yardım nafakası yoksulluğa düşen altsoy, üst soy ya da kardeşlere yönelik ödenen bir nafaka türüdür.

 

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Boşanma davası sürerken ya da davanın karara bağlanmasının ardından talep edilebilen yoksulluk nafakası, boşanma sebebi ile yoksulluğa düşen eşe diğer eş tarafından ödenir. Bu nafaka süresiz olarak bağlanırken sonlanmasına sebep olan durumlardan biri nafaka alacaklısı eşin evlenmesi ya da nafaka borçlusu eşin ölmesidir.

 

Tedbir Nafakası Nedir, Süresi Ne Kadardır?

Tedbir nafakası boşanma davası sürerken eş ve çocukların ekonomik sıkıntı yaşamaması için resen hükmedilebilen bir nafaka türüdür. Bu nafaka mahkemeden talep de edilebilir. Tedbir nafakası boşanma davası karara bağlandığında sonlanır.

Leave a Reply

Call Now Button