Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse
Kadın boşanma davası açtığında ve erkek bu davayı kabul etmediğinde davanın çekişmeli olarak görülmesi gerekir. Taraflar arasında karşılıklı olarak anlaşma sağlandığında boşanma davası anlaşmalı olarak görülür.
Tarafların anlaşma sağlayamadığı durumlarda boşanma davası çekişmeli açılır. Kadının dava açmasını erkeğin kabul etmemesi davayı çekişmeli hale getirmektedir. Erkek davayı kabul etmediğinde ve kadının evlilik birliğini sonlandırmak istemesi durumunda erkeğin kusurlu davranışlarının olduğunu ispat etmesi gerekmektedir.
Erkeğin boşanmayı kabul etmemesi davanın reddedilmesi için bir sebep teşkil etmemektedir. Bu sebeple erkek boşanma davasını kabul etmese dahi hakim koşulların sağlandığına kanaat getirdiği takdirde ve yasal dayanaklar yeterli ise boşanma kararı verebilir.
Kadın Boşanmak İstediğinde Erkek İstemezse Ne Olur?
Kadın boşanmak istediği takdirde iki yoldan birini tercih etmek zorundadır. Anlaşma yoluna gidildiğinde boşanma davasında süreç kısa ve daha kolaydır. Bununla birlikte erkeğin boşanma davasını kabul etmediği durumlarda dava çekişmeli bir hal alır.
Kadın boşanma dilekçesini hazırladıktan sonra Aile Mahkemesi’ne dilekçesini sunarak dava açabilir. Kadının evlilik birliği içinde erkeğin kusurlu davranışlarının varlığını ispat etmesi durumunda hâkimin boşanma kararı vermesi de mümkün olmaktadır.
Boşanma davasını kadın açtığında kadın veya erkek lehinde ya da aleyhinde herhangi bir sonuç doğurmaz. Boşanma davasını açan taraf karşı tarafın haklarından farklı bir hakka sahip değildir.
Kadın boşanma davası açtığında koşulların sağlanması durumunda talep ettiği hakları alabilir. Öncelikle hukuki açıdan dava açan tarafın taleplerinin sağlanması noktasında koşulları sağlayıp sağlamadığına bakılır.
Kadın boşanma davası sonucunda nafaka isterse davalı eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olmalıdır. Bunun yanı sıra boşanmanın yaratacağı sonuç kadının yoksulluğa düşmesine yol açmalıdır. Bu koşulları sağladığında kadının erkekten nafaka alabilmesi mümkün olur.
Kadın boşanma davasında haklı sebeplere sahipse ve özel nedenler ya da genel nedenler delillerle ispatlanabildiği takdirde boşanma gerçekleşebilir. Bu süreçte delillerin erkeğin kusurlarını ispat edebilecek güçte olması gerekirken kadın haklı gerekçelere dayanmalıdır.
Kadının erkekten kusursuz ya da daha az kusurlu olması da boşanma davasının kadın lehinde sonuçlanabilmesi açısından önem taşır. Kadının kusur oranı erkekten fazla ise boşanma davası açsa bile reddedilebilir.
Kadının Açtığı Boşanma Davasını Erkek Kabul Etmediğinde Ne Olur?
Kadın boşanma davası açtığında ve erkeğin kusurlarını delillerle mahkemede ispat ettiğinde hâkim boşanma kararı verebilir. Erkeğin boşanma davasını kabul edip etmemesinin bir önemi olmaz. Bu durumda boşanma davası çekişmeli olarak görülür.
Çekişmeli boşanma davası sürecinde birçok anlaşmazlık davaya konu olacağından çekişmeli boşanma davasında hangi sürecin takip edileceğinin bilinmesi gerekir. Erkek boşanmak istemediğinde dava süreci uzar. Bununla birlikte erkeğin boşanmayı kabul etmesi dava sürecinin kısalması açısından önemlidir.
Erkek boşanma istemese de kadın dava sürecinde erkeğin kusurlu olduğunu mahkemeye delilleri ile ispat ederse hâkim boşanma kararı verebilir. Boşanma sebepleri genel ve özel sebepler olarak iki başlık altında yer alır.
Özel boşanma sebepleri kanunda sınırlı olarak tutulmakla birlikte bu sebeplerin varlığı durumunda boşanma kararı verilebilmektedir. Bu tür durumlarda kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın kusurlu olan eşin kusurlarını deliller vasıtası ile ispat etmesi gerekir. Özel boşanma sebepleri arasında yer alanlardan bazıları şunlardır:
- Kötü ve onur kırıcı davranışlar,
- Suç işleme,
- Haysiyetsiz yaşam sürme,
- Akıl hastalığı,
- Terk.
Boşanma, Türk Medeni Kanunu’nda yer verilen sebepler dayanak olarak gösterilerek dava açılması sonucunda gerçekleşen hukuki işlemlerdir. Boşanma sonucunda aile birliğinin sonlandırılması söz konusu olur.
Kanunda yer verilen sebeplerle boşanma davası açma hakkı olan eş boşanma talebinde bulunabilir. Genel boşanma sebebi olarak evlilik birliğinin temelden sarsılması gösterilir. Temelden sarsılmış olan evlilik birliğinde şiddetli geçimsizlik oluşur. Temelden sarsılmış olan bir aile birliğinde eşlerden herhangi biri dava açabilir.
Boşanma Davasına Erkek Gelmediğinde Ne Olur?
Kadın boşanma davası açtığında ve erkek bunu kabul etmediğinde dava çekişmeli davaya döner. Mahkemeye sunulan dava dilekçesinin tebliğ edilmesi ile süreç başlar. Bu durumda öncelikle dava dilekçesine cevap dilekçeleri aşaması söz konusu olacaktır. Cevaba cevap dilekçeleri gönderilmesi ile taraflar karşılıklı olarak iki defa dilekçe gönderimi yapar.
Dilekçeler aracılığı ile taraflar karşılıklı olarak davaya yönelik talep ve delillerini belirtir. Dilekçelerde eşler dava konusu vakıaları tartışır. Hâkim dava dosyası kendisine geldiğinde bunu inceler ve duruşma gününe kadar yapılacak iş ve işlemleri tensip zaptı ile belirler. Tensip zaptı taraflara tebliği olunduğunda mahkeme gün ve saati, mahkeme gününe kadar yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgilendirilirler.
Ön inceleme duruşması davanın koşullarının ve itiraz süreçlerinin değerlendirildiği aşamadır. Tahkikat duruşmasına geçildiğinde ise tanık beyanları da dinlenir. Tahkikat duruşmaları birden fazla kez tekrar edebilir.
Boşanma davasına erkeğin gelmemesi davanın reddedilmesine yol açmaz. Boşanma davası açıldığında kanunda öngörülen usullere uygun olarak tebligatlar taraflara gönderilir. Tebligat gönderilen tarafın duruşmaya gelmemesi duruşmanın iptaline sebep olmadığından duruşma görülmeye devam edilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Erkek Vaz Geçerse Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma davaları tarafların aralarında anlaşma sağlayarak bir protokol oluşturduğu ve boşanma talebini buna göre sunduğu davalardır. Anlaşmalı boşanma davalarında eşler ortak karar alarak irade beyanında bulunur.
Anlaşmalı boşanma davasında erkek anlaşmadan vaz geçtiği takdirde dava çekişmeli bir hal alacağından çekişmeli boşanma davası olarak dava görülmeye devam eder. Bu defa süreç daha uzun ve yorucu olacağından tek celsede sonuçlanmak yerine 5-6 celsede dava devam eder.
Boşanma Davası Dilekçesi
Boşanma davası dilekçesinin somut olayın özellikleri ve koşulları dikkate alınarak düzenlenmesi gerekir. Bu bakımdan, dava dilekçesi örneklerinden yararlanarak süreci ilerletmek, ileride hak ve/veya menfaat kaybı yaşanması ihtimalini artırır. Dolayısıyla bu süreçte boşanma avukatının hukuk yardımına başvurmak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Boşanma Davası Yargıtay Kararları
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin boşanma davasına ilişkin vermiş olduğu 19.01.2016 tarihli kararı şu şekildedir:
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı-davacı erkek tarafından kadının boşanma davası ve fer’ileri ile kendi boşanma davası hakkında hüküm kurulmaması yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı-karşı davalı kadın tarafından boşanma davası 29.03.2013 tarihinde, davalı-karşı davacı erkek tarafından ise…. Aile Mahkemesine süresinde verdiği cevap dilekçesi ile 07.05.2013 tarihinde karşı boşanma davası açılmıştır. Mahkemece davanın kabulü ile Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi gereğince tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Mahkemece, “davalının” kusurlu olduğu gerekçesiyle boşanma kararı verildiğine göre “kabul” kararının kadının davasına münhasıran verildiği ve erkeğin karşı davası hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmadığı anlaşılmaktadır. Dava ve karşı dava birbirinden bağımsız ayrı davalardır ve davaların her biri hakkında ayrı ayrı hüküm kurulması gerekir. Erkek tarafından açılan boşanma davası hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulması gerekirken, bu hususun nazara alınmaması doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre yeniden hüküm kurulması gerekli hale gelen davacı-karşı davalı kadının boşanma davası ve fer’ileri ile ilgili temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 19.01.2016 (Salı)
Sıkça Sorulan Sorular
Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak İçin Ne Kadardır Evli Olmak Gerekir?
Anlaşmalı boşanabilmek için en az bir yıldır evli olmak gerekir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma davası, davaya konu dosyanın özellikleri ve koşullarına göre ortalama bir ila üç yıl arasında sürer.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Boşanma sebepleri; boşanmanın genel sebepleri ve boşanmanın özel sebepleri olmak üzere iki başlık altında 4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanununda düzenlenmiştir.