Kadın Boşanma Davası Açar ama Erkek Kabul Etmezse
Türk hukukunda iki çeşit boşanma davası vardır. Bunlar; çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarıdır. Hem erkeğin hem de kadının boşanma hususunda anlaşmaları halinde anlaşmalı boşanma davası gündeme gelir. Ancak taraflardan birinin boşanma konusunda ya da boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamaması halinde çekişmeli boşanma davası açılır. Buna göre kadın boşanma davası açar ama erkek kabul etmezse bu durumda dava çekişmeli hale gelecektir. Belirtmek gerekir ki, çekişmeli boşanma davaları uygulamada uzun zaman almakta ve karmaşık bir sürece sahiptir. Detaylı bilgi için Boşanma Avukatına danışabilirsiniz.
Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Mevzuatımızda yer alan çeşitli boşanma sebepleri mevcuttur. Bunlar;
- Zina
- Hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Eşlerin anlaşması
- Ortak hayatın tekrar kurulamaması
Kanunda sayılı sebepler dışında başkaca bir sebebe dayanılarak boşanma davası açılamaz.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir ?
Çekişmeli boşanma davası günümüzde en çok açılan aile hukuku davalarından biridir. Çekişmeli boşanma davası genellikle kadının veya erkeğin boşanmak istememesi halinde gündeme gelir. Çekişmeli boşanma davası açmak için öncelikle kanunda sayılı boşanma sebeplerinden bir veya birkaçına dayanmak zorundasınız. Boşanma sebep veya sebeplerinin mevcut olmasının ardından serbestçe çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz. Çekişmeli boşanma davası aile mahkemelerinde görülmektedir.
Kadın Boşanma Davası Açar ama Erkek Kabul Etmezse Ne Olur ?
Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse bu durumda tarafların anlaşmalı olarak boşanması mümkün olmayacaktır. Anlaşmalı boşanma davası bu durumda söz konusu olmayacaktır. Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse bu dava çekişmeli bir hal alacak ve çekişmeli boşanma davası olacaktır. Belirtmek gerekir ki, Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse de kadının açtığı boşanma davası kabul edilebilir. Hukukumuzda tek celsede boşanma sebepleri de mevcuttur. Erkek boşanmayı kabul etmese bile somut olayın özellikleri göz önüne alınarak boşanma davası kabul edilebilir. Örneğin, kadın zina sebebiyle boşanma davası açmış ve erkek kabul etmemişse ama davada kadın eş zinayı ispatlarsa hakim boşanmaya karar verecek ve bu durumda erkeğin boşanmayı kabul etmemesinin pratik bir önemi kalmayacaktır. Önemli olan boşanma davasının hangi olgulara dayanılarak açıldığıdır. Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse İstanbul Aile Hukuku Avukatı ile hukuki sürecinizi sağlıklı bir şekilde yürütebilirsiniz.
Kadın Hangi Hallerde Tek Celsede Boşanabilir ?
Erkek boşanmayı kabul etmese de kadın eş boşanma davası açabilir. Bu durumda dava çekişmeli olacaktır. Erkek boşanmayı kabul etmese de kadın boşanabilir. Uygulamada özellikle tek celsede boşanmak çekişmeli boşanmak pek olası olmasa da davanızın özelliğine göre bu durum değişebilir. Uygulamada tek celsede kadının boşanabilmesi için ;
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Zina
- Hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
- Eşlerin anlaşması
- Ortak hayatın tekrar kurulamaması
Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?
Boşanma davasında kadınların pek çok hakkı vardır. Boşanma davasında kadın hakları için resmi nikah olması şarttır. Dini nikahlı kadınlar bu güvencelerden yararlanamaz. Boşanma davasında erkek boşanmayı kabul etmese de kadının elde edebileceği birtakım haklar vardır. Bunlar;
- Nafaka hakkı
- Adli yardım hakkı
- Maddi tazminat hakkı
- Manevi tazminat hakkı
- Mal rejiminden kaynaklı alacak talep etme hakkı
- Ayrı yaşama hakkı
- Velayet hakkı
- Koruma kararı talep hakkı
- Uzaklaştırma kararı çıkarma hakkı
- Tedbir nafakası hakkı
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma davası nerede açılır ?
Eşinizin veya sizin yerinizin aile mahkemesi veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesinde boşanma davası açabilirsiniz.
Boşanma avukatı tutmak zorunlu mu ?
Hayır, kural olarak avukat yardımı almaksızın dava açabilirsiniz. Ancak hukuki sürecinizi bir avukat yardımı ile yürütmek sizi hak kayıpların koruyacaktır.
Boşanma davası ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davası protokolde sorun olmadığı takdirde tek celsede sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları ise davanın özelliğine göre uzamaktadır.
Boşanma davası ücretleri 2023 ne kadar ?
İstanbul anlaşmalı boşanma davası ücreti güncel rakam 27.000 TL iken İstanbul çekişmeli boşanma davası avukatı ücreti ise 40.000 TL’dir. Davaya ek olarak maddi ve manevi tazminat talepleri dava değerinin yaklaşık %15’i oranında arttırılacaktır.
Ücretsiz avukat için nereye başvurmalıyım ?
Bağlı olunan Baroya başvurarak talebinizi iletebilirsiniz.
Eşim boşanmak istemiyor, ne yapabilirim ?
Bu durumda anlaşmalı boşanmak mümkün olmayıp çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz.
Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“…yapılan yargılama ve toplanan delillerden davalı erkeğin cevap dilekçesinde eşini çok sevdiğini asla boşanmak istemediğini yine ikinci cevap dilekçesinde de eşini çok sevdiğini ve boşanmak istemediğini, son celse davalı vekilinin duruşmada davalı erkeğin evliliğin devamı yönünde beyanının bulunduğunu belirterek davanın reddini istediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre davalı erkeğin davacı kadına kusur olarak yüklenen önceki olayları affetmiş veya en azından hoşgörü ile karşılamış olduğunun kabulü gerekir. Affedilen veya hoşgörü ile karşılanan davranışlar kusur olarak yüklenemez. Hal böyle iken eşine şiddet uygulayan davalı erkeğin boşanmaya sebep olan olaylarda tamamen kusurlu olduğunun kabulü gerekirken, bölge adliye mahkemesince bu husus gözetilmeden hatalı değerlendirme sonucu yazılı şekilde boşanmaya sebep olan olaylarda tarafların eşit kusurlu kabul edilmesi doğru bulunmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi 2021/9229 E. , 2022/1501 K.
“…davacı erkeğin “senin kafanı patlatırım” diyerek eşinin üzerine yürüdüğü, boşanmak istediğini söylediği, eşi müşterek çocuğu aldırdığında “dualarım kabul oldu”, “çocuk olsa da annen baban göremez” dediği, davalı kadının da eşinin ailesiyle görüşmek istemediği, kayınpederinin rahatsızlığı ile ilgilenmediği, kayınpederinin ölmesi temennisinde bulunduğu eve gelen misafirleri istemediği, boşanmak istediğini söylediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olaylara göre, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, bu sonuca ulaşılmasında tarafların eşit kusurlu oldukları anlaşılmaktadır. Durum böyleyken; mahkemece boşanmaya karar verilmesi sonucu itibarıyla doğru olup, hükmün kusur belirlemesine ilişkin gerekçesinin değiştirilmek suretiyle onanmasına (HUMK m. 438/son) karar vermek gerekmiş, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2015/13405 E. , 2016/4164 K.
“Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davalı kadının, davacı eşini kastederek ” “bu saatten sonra ne ondan bana koca, ne de benden ona karı olmaz, boşanmak istemiyorum onu süründüreceğim” dediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya (TMK.md. 166/1)karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi 2012/9290 E. , 2012/26804 K.
Davacı kadının 14.07.2005 günlü oturumda “ ben boşanmak istemiyorum mecbur kaldığım için bu davayı açtım, eğer alıp götürürlerse ben dönmeye hazırım” şeklindeki beyanına göre evlilik birliğinin davacı açısından çekilebilir halde olduğu anlaşılmıştır. Davalı kocanın da davanın reddini istediği görülmekle davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi doğru bulunmamıştır.” 2. Hukuk Dairesi 2006/10 E. , 2006/5746 K.