Evlat Edinme Davası

Aile ve Boşanma Hukuku
Evlat Edinme Davası

Evlat edinme hukukumuzca tanınmış bir tür yapay soy bağıdır. Çeşitli nedenlerle evlat sahibi olamamış veya evlat sevgisini tekrar yaşamak isteyenler için oldukça önemli bir kurumdur. Bunun yanı sıra özellikle aile bağından uzak yetişen küçüklerin de ihtiyaç duydukları aile ortamına kavuşmaları evlat edinme yoluyla mümkündür. detaylı bilgi için Aile Hukuku Avukatına danışabilirsiniz.

 

Evlat Edinme Nedir ?

Hukukumuzda küçüklerin de büyüklerin de evlat edinilmesi mümkündür. Evlat edinmek ve edinilmek herkese tanınmış bir haktır. Ancak evlat edinmek için gerekli şartlar da bulunmaktadır. Bu şartların sağlanmasıyla evlat edinme davası kazanılabilir. Evlat edinme ilişkisi kural olarak mahkemenin vereceği karar doğrultusunda kurulur. Bu bağlamda evlat edinme davası açılır. Evlat edinme çok önemli bir kurum olup kimsesiz çocukların topluma kazandırılması için elzemdir.  

 

Evlat Edinme Davası Nedir ?

Evlat edinme davası, evlat edinen ve edinilen arasındaki yapay soy bağı ilişkisini kuran bir davadır. Evlat edinme muhakkak mahkeme kararını gerektirir. Hâkimin evlat edinme davasını kabul etmesiyle dava süreci tamamlanır. Evlat edinme davası evlat edinen ve edinilen arasındaki ilişkiyi sağlar. Bu dava görevli ve yetkili mahkemede açılmalıdır. Dava açmadan önce riayet etmeniz gereken şartlar da bulunmaktadır. Davanızın kısa sürede olumlu sonuçlanması açısından aile hukukunda uzman bir avukatla bu süreci yürütmeniz daha lehinize olacaktır.

 

Evlat Edinme Şartları

Evlat edinme davasının kabulü için aranan şartlar vardır. Bu artlar durumun özelliğine göre değişir. Kanun koyucu evlat edinen ve edinilenin durumuna göre farklı şartlar öngörmüştür. Bu bağlamda evlat edinilen kişi küçükse farklı şartlara erginse farklı şartlara tabi olacaktır. Evlat edinen kişinin bekar veya evli olması da aranan şartları değiştirecektir. Detaylı bilgi için İstanbul Aile Avukatıyla iletişime geçiniz.

 

Küçüklerin Evlat Edinilmesi

Küçüklerin evlat edinilmesi için kanun koyucu çeşitli şartlar aramaktadır. Bunlar;

  1. Küçük, ergin olmamalı.
  2. Küçüğün bakım ve ihtiyaçları en az 1 yıl süreyle evlat edinecek kişilerce karşılanmalı.
  3. Evlat edinme küçüğün yararına olmalı.
  4. Evlat edinenin varsa diğer çocuklarının yararı zedelenmemeli. 
  5. Küçüğün başkası tarafından evlat edinilmemiş olması gerekir.
  6. Küçüğün rızası gerekir.
  7. Küçüğün ana ve babasının rızası gerekir.
  8. Vesayet dairesinin izni gerekir.
  9. Evlat edinmek isteyen kişi 30 yaşını tamamlamalı.
  10. Evlatlık ile arasında en az 198 yaş fark bulunmalı.

Bu şartlar kanun koyucu tarafından aranmaktadır. Küçük, ayırt etme gücüne shaipse rızası aranmakta aksi halde aranmamaktadır. Uygulamada genellikle 11 yaş üstü çocukların evlat edinmeye rızası olmasının gerektiğine kanaat getirilmiştir. Küçüğün ana babasının rızası da gereklidir. Rıza ana ve baba tarafından birlikte verilir. Bunun yanı sıra, evlat edinmek isteyenler evlat edinmek istedikleri küçüğü en az 1 yıl süreyle bakmış ve eğitmiş olmalıdır. Bu bakma ve eğitme ise evlat edinme maksadıyla yapılmalıdır.

 

Ergin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi

Kanunlarımızda büyük kimselerin de evlat edinilmesi mümkündür. Ergin ve kısıtlılar evlat olarak edinilebilir. Aranan şartlar ise;

  1. Ergin veya kısıtlı kişinin rızası
  2. Evlat edinecek kişinin altsoyunun rızası
  3. Evlat edinme sebeplerinden birinin varlığı

Ergin ve kısıtlıların evlat edinilebilmesi için evlat edinme sebepleri aranır. Aşağıdaki iki şarttan birinin sağlanmasıyla dava kabul edilir. Bunlar;

  • Bedensel veya zihinsel engeli sebebiyle sürekli yardıma muhtaç kişi evlat edinilmek isteniyorsa evlat edinen en az 5 yıl bu kişiyi gözetmek
  • Evlat edinilen en az 5 yıl evlat edinmek isteyen aileyle yaşamak

 

Evlilerin Evlat Edinmesi

Kanun koyucu evlat edinme hakkını öncelikle eşlere vermiştir. Kural olarak eşler birlikte evlat edinir. Tek başına evlat edinmek de mümkündür ancak bu istisnaidir. 

Evlat edinmek isteyen evli kişiler;

  • Eşlerden biri 30 yaşını tamamlamalı
  • Eşler en az 5 yıllık evli olmalı

Evlat edinilecek kişiye sağlıklı bir aile ortamı yaratmak için kanun koyucu evlat edinmek isteyen kişilere yaş ve evlilik süresi bakımından sınır koymuştur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Evliyim, eşim evlat edinmek istemiyor. Ne yapabilirim ?

Bu durumda tek başınıza evlat edinebilirsiniz.

 

Bekarım, evlat edinebilir miyim ?

Evet, bekar kimseler de tek başına evlat edinebilir. 30 yaşını tamamlamış olmanız yeterlidir.

 

Evlat edinme davası nerede açılır ?

Evlat edinme davası evlat edinecek kişinin yaşadığı yerin aile mahkemesinde açılır.

 

Çocuğum var, yine de evlat edinebilir miyim ?

Evet, ancak bu durumda kendi çocuklarınızın yararının zedelenmemesi gerekir. 

 

Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

Türk Medeni Kanunu’nun 312. maddesi uyarınca küçük, gelecekte evlat edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesi bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir. Diğer hallerde, bu konudaki karar evlat edinme işlemleri sırasında verilir. Babanın rızasının aranmaması kararının evlat edinme dosyası içinde değerlendirilmesi ve karara bağlanması gerekir.” 18. Hukuk Dairesi         2013/11387 E.  ,  2013/15960 K.

Evlat edinme istemi kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Bu nedenle evlat edinme davası için vekaletnamede özel yetki gereklidir. (HMK md. 74) Davacılar tarafından verilen vekaletnamede evlat edinme davalarının takip edilebilmesi için özel yetki bulunmamaktadır. Davacılar tarafından Avukat …’ya verilmiş evlat edinme davaların takip yetkilerini içeren vekaletnamenin eklenerek birlikte dairemize gönderilmek üzere dosyanın mahalli mahkemesine İADESİNE ..” 2. Hukuk Dairesi         2011/2271 E.  ,  2012/8891 K.

Türk Medeni Kanununun 312. maddesinde “Küçük, gelecekte evlat edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesi bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir. Diğer hallerde, bu konudaki karar evlat edinme işlemleri sırasında verilir.” hükmü düzenlenmiştir. Yasal düzenleme göz önüne alındığında çocuk hakkında koruma kararı alınıp kuruma yerleştirildikten sonra davanın açılması halinde anne ve baba rızasının aranmamasının evlat edinme davası içinde değerlendirilmesi gerektiğinden bahisle davanın reddine karar verilmesi gerekir.” 18. Hukuk Dairesi         2015/3163 E.  ,  2015/16198 K.

Leave a Reply

Call Now Button