Eşime Boşanma Davası Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Boşanma davası eşlerin ayrılma kararı vermeleri durumunda açılan bir dava türüdür. Aile toplumun en temel yapı taşıdır. Ailenin korunması ve sürdürülmesi için devlet çeşitli tedbirler alır.
Aile toplum tarafından da korunur. Aile birimi ana, baba, çocuklardan meydana geldiğinde çekirdek aile olarak tanımlanırken bazen aileye dahil olan diğer bireyler de bulunur. Devlet ailenin devamlılığını ister. Toplumun sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesi ailenin sağlıklı işleyişi ile mümkündür.
Aile kurulurken kişi iradesine müdahale etmeyen devlet, boşanma davası açılacaksa yetkili organlarına başvurmayı zorunlu kılar. Hür iradesi ile kişi evlenebilir. Bunun yanı sıra aile birliği kişinin hür iradesine bağlı olarak sonlandırılamaz. Devlet kurumları tarafından onaylanmadan aile birliği resmi olarak sonlanamamaktadır.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davaları Aile Mahkemesi’ne açılır. Aile Mahkemesi tarafından neticelendirilebilen boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilir. Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli davalara kıyasla daha hızlı ve kolay sonuçlanırken çekişmeli davalarda süreç uzayabilir.
Boşanma davası neticesinde evlilik birliği mahkeme kararı ile sonlanır. Boşanma davası açılırken davayı açan taraf bir dilekçe ile mahkemeye başvurur. Boşanma davası dilekçesi Aile Mahkemesi’ne verilerek süreç takip edilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Açılması
Çekişmeli boşanma davası açılması süreci tarafların çekişme yaşaması sebebi ile karmaşık ve eşler açısından yorucudur. Çekişmeli boşanma davasında genel boşanma nedenleri; fikri uyuşmazlıklar, şiddetli geçimsizlik, hakaret, tartışma, anlaşmazlık yaşama, güven zedeleyici davranışlar olabilir.
Evlilik birliğinin temelden sarsılmasına yol açabilen pek çok neden genel boşanma sebepleri arasında gösterilebilir. Eşlerin bir arada yaşaması zorlaştığında, asgari müştereklerde bir araya gelemediklerinde boşanma davası açmak sureti ile ayrılmak isteyebilirler.
Çekişmeli boşanma davasında özel boşanma nedenleri de olabilir. Medeni Kanun bu konuda nedenleri sınırlı olarak belirtmektedir. Kanunda yer alan özel ve genel boşanma sebeplerinin dışındaki bir nedenle bu tür bir dava açılamamaktadır.
Özel boşanma sebebini dayanak yapan tarafın dava açtıktan sonra bu sebebi ispat yükü bulunur. Özel boşanma nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Aldatma (zina),
- Hayata kastetme, çok kötü ve onur kırıcı davranışlar,
- Haysiyetsiz bir yaşam sürme, suç işleme,
- Terk,
- Akıl hastalığı.
Çekişmeli boşanma davası da anlaşmalı boşanma davası gibi Aile Mahkemesi’ne açılan bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davalarında eşlerin kusur oranlarına da bakılır. Hangi tarafın daha fazla kusurlu olduğu bu davalar görülürken önemli hale gelir.
Çekişmeli boşanma davalarında eşler asgari müştereklerde bir araya gelemez. Çocukların durumu, velayetin kimde kalacağı, mal paylaşımı, tazminata konu olabilecek durumlar, evin paylaşılması ve buna benzer pek çok konu eşler arasında probleme dönüşebilir.
Çekişmeli boşanma davalarında davayı açan tarafın davalı eşe göre daha fazla kusuru varsa davanın reddedilmesi söz konusu olur. Kusur oranı az olan eşin boşanmak istememesi durumunda davanın reddedilmesi kaçınılmazdır.
Dava açıldıktan sonra taraflara tebligat gönderilir. Tarafların cevap dilekçelerinin ardından ön inceleme yapılarak dava dosyası hazırlanır. Daha sonra da dava görülmeye uygunsa taraflara duruşma günü tebliği edilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası Aile Mahkemesi’ne açılır. Eşlerden biri dilekçe vermek sureti ile mahkemeye müracaat ederek süreci başlatabilir. Tarafların kendilerine uygun olan herhangi bir adliyeden Aile Mahkemesi’ne başvurmak sureti ile boşanmayı talep etmesi mümkündür.
Taraflar aralarında bir anlaşma protokolü hazırlayarak bunu mahkemeye sunduklarında mahkeme boşanmayı gerçekleştirir. Çekişmeli boşanma davasında taraflara gönderilen tebligatlar bu tür bir davada geçerli olmaz.
Çekişmeli boşanma davalarında izlenen yoldan farklı olarak anlaşmalı boşanma davalarında direkt duruşma günü verilmektedir. Bu tür davalarda hazırlanan anlaşma protokolünün ileride eşler arasında herhangi bir uyuşmazlığa yol açmaması için bir hukukçudan destek alınması önemlidir.
Tarafların kendi aralarında yapacakları boşanma protokolü kapsamında velayetin kimde kalacağı, mal paylaşımı gibi çeşitli konular hakkında ortak karar alınır. Bu protokol mahkemeye verildikten sonra hâkim inceler ve davayı sonuçlandırır.
Bazı durumlarda hâkim eşleri birlikte ya da ayrı ayrı dinlemek isteyebilir. Tarafların protokolde yer alan bilgileri kendi özgür iradeleri ile de bağımsızca ifade etmelerini isteyen hâkim buna kanaat getirdiği takdirde boşanmayı kısa sürede sonuçlandırır.
Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Boşanma davası için başvurulacağı zaman müracaat edilecek mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Her iki türdeki dava için tarafların yakınındaki bir adliyede bulunan Aile Mahkemesi’ne dava açılabilir.
Çekişmeli boşanma davalarını ilgilendiren yetki kuralları gereği davalının yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi’ne başvurulabilir. Bunun yanı sıra davacının yerleşim yeri Aile Mahkemesi’ne de dava açılabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası ayrıca tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemesi’ne de açılabilmektedir. Bu davada hak ve menfaat kaybına mani olabilmek adına yetkin bir boşanma avukatından yardım almak faydalı olacaktır.
Çekişmeli Boşanma Davası Yargılama Usulü
Çekişmeli boşanma davası açılırken Aile Mahkemesi’ne bir dava dilekçesi verilir. Bu davayı açan eşin diğer eşe oranla az kusurlu ya da kusursuz olması gerekir. Davacı eş davalı eşe oranla daha fazla kusurlu ise dava reddedilir.
Davalı taraf, kendisine tebliğ edilen dilekçeye 2 haftalık yasal süresi içinde cevap verebilir. Dava dilekçesinde ya da cevap dilekçesinde tarafların delilleri ayrı ayrı belirtmesi gerekir. Davacı tarafın da davalının verdiği cevap dilekçesinin tebligatının kendisine yapılmasını müteakip 2 haftalık sürede cevap dilekçesi verme hakkı bulunur.
Taraflar mahkemeye olayları tartışmak amacı ile 2 adet cevap dilekçesi verebilmektedir. Bu dilekçeler yazılırken delillerin önemi oldukça fazladır. Dilekçede yer alan iddiaların kanıtlarla ispatlanması davanın seyri açısından öneme haizdir.
Dilekçelerin karşılıklı olarak gönderilmesinin ardından her iki taraf mahkeme tarafından duruşmaya davet edilir. Ön inceleme duruşması adı verilen bu aşamada tek duruşmada tamamlanma söz konusu olur. Zorunluluk hasıl olduğu takdirde mahkeme ikinci bir ön inceleme duruşması da talep edebilir.
Çekişmeli boşanma davalarında yapılan ön inceleme sırasında taraflar dilekçelerinde yer verdikleri delilleri ve belgeleri sunar. Delilleri ve belgeleri mahkemeye sunmayan, bu konuya yönelik gerekli açıklamaları yapmayan tarafın delillere dayanmaktan vaz geçmiş olduğu kabul edilmektedir.
Ön incelemenin ardından gerçekleşecek duruşmalarda tanıkların dinlenmesi, delillerin tahkik edilmesi gibi süreçler takip edilir. Bu aşama tahkikat duruşması olarak kabul edilir. Tahkikat duruşmaları kapsamı itibarı ile birden fazla kez tekrar edebilir.
Tahkikat duruşmalarından sonra ise en son aşamada sözlü duruşmaya geçilir. Tarafların son kez dinlendiği bu kısımda hâkimin bir karar vermesi söz konusu olur. Dava hakkında geçecek olan hüküm süreci çekişmeli boşanma davaları söz konusu olduğunda çekişmenin kapsamına bağlı olarak 1-3 yıl aralığında değişebilmektedir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davasının anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülmesine bağlı dava sürecinde farklılık olur. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar dava öncesinde aralarında bir protokol imzalayarak mahkemeye bunu sunar.
Asgari müşterekler üzerinde alınacak ortak kararın tezahürü olan bu protokol birçok konuyu mahkeme öncesinde açıklığa kavuşturur. Protokol ile çocukların velayetinin kimde olacağı, mal paylaşımı gibi çok sayıda konu anlaşma yolu ile çözümlenir.
Mahkeme bu protokolü kabul ettiğinde genellikle dava süreci tek celsede tamamlanır. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı davalara kıyasla daha uzun sürer. Çekişmeli davalarda tarafların birçok konuda anlaşmada zorluk yaşaması dava sürecini uzatır.
Çekişmeli davalar görülürken maddi ve manevi tazminat davaları da boşanma davasına ek olarak açılabilmektedir. Çocukların velayeti ya da mal paylaşımının sonuçlandırılamaması da bu davalarda uzamaya sebep olur.
Boşanma davalarında bazen taraflardan biri boşanmak istemeyebilir. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında boşanma davasını açan tarafın iddiasını ispatlaması davanın boşanma ile sonuçlanmasına imkân tanır.
Boşanmak isteyen eşin dava sırasında tanıklar ve deliller yolu ile iddiasını ispat edebilmesi mümkün olur. Boşanmak istemeyen eşin dava sırasında boşanma davasına sebebiyet veren olaylarla ilgili bir kusurunun olmadığını ispatlaması davanın reddedilmesine yol açar. Boşanma davasında boşanmak isteyen tarafın boşanmak istemeyen eşin kusurunu kanıtlaması gerekir. Aksi durumda mahkeme boşanma kararı vermez.
Çekişmeli boşanma davalarında az kusurlu olan ya da kusursuz olan eş karşı tarafa maddi ve manevi tazminat davası da açabilir. Boşanma maddi ve manevi tazminat talebi oluşturulacaksa boşanma davası sırasında dava açılabilir. Bunun yanı sıra boşanma davasının ardından 1 yıl içinde ayrı bir dava açmak sureti ile maddi ve manevi tazminat talebi oluşturulabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma istemli dava dilekçesinin görev – yetki sahibi mahkemeye verilmesiyle boşanma davası açılır.
Boşanma Davası Nereye Açılır?
Boşanma davası açılacağı zaman aile mahkemesine, aile mahkemesi kurulmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesine başvurmak gerekir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları genellikle 1 – 2 ay sürerken çekişmeli boşanma davaları 1 – 3 yıl sürmektedir.