En Kolay Boşanma Sebepleri
Boşanma, aile birliğini sonlandırmak üzere başvurulan hukuki bir yoldur. Bu işlemlerin yapılabilmesi için Aile Mahkemesi’ne başvurulması kanun gereğidir. Devlet ailenin önemine istinaden boşanmayı kurumları aracılığı ile yapılmak zorunda bırakır.
Eşler evlilik kararını kendi iradeleri ile alırken ayrılık kararında özgür iradenin varlığı yeterli görülmez. Devletin aileyi koruması sebebi ile ayrılık kararı mahkeme yolu ile resmileştirilmek zorundadır.
Boşanma eşler arasında ortaya çıkan fikir ayrılıkları, aldatma, görev ve sorumlulukların ihlali, anlaşmada yaşanan zorluklar gibi birçok nedenle gerçekleşebilir. Anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilen boşanma davalarında süreç de birbirinden farklı ilerler.
Boşanma Davası ve Anlaşmalı Boşanma
Boşanma davası açılırken anlaşma ya da çekişme söz konusu ise bu iki yoldan birine göre dava açılır. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin önceden bir araya gelip ortak kararlarını bir protokol oluşturmak sureti ile kayıt altına aldığı dava türleridir.
Anlaşmalı boşanma davasında anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanarak mahkemeye sunulur. Bu protokolde eşlerin ortak iradesi yer alır. Çocukların velayetinin kimde olacağı, mal paylaşımının ne şekilde yapılacağı, ortak konutun kime tahsis edileceği, nafaka ve benzeri konular protokolde yer verilenler arasındadır.
Anlaşmalı boşanma davası Aile Mahkemesi’ne açılırken herhangi bir yerdeki Aile Mahkemesi’ne açılabilmesi mümkündür. Anlaşmalı boşanma davaları hâkimin boşanma protokolünü incelemesinin ardından kısa sürede sonuçlanır. Bu davalar çekişmeli boşanma davası gibi uzun sürmez.
Kolaylıkla boşanabilmek için tarafların aralarında anlaşmaya varması daha uygundur. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Bu davalarda eşlerin dilekçelerine cevap verme süreci olmaz. Ayrıca ön inceleme yapılması, tahkikat aşaması da gerekli olmamaktadır.
Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlandıktan sonra boşanma davası dilekçesi ile mahkemeye sunulması dava açılabilmesi için yeterli olur. Hâkim protokolü inceledikten sonra tarafları dinlemek isteyebilir. Bu süreç ilk duruşmada karar alınması ile sonuçlanabilir.
Anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme doğrudan boşanma günü vermektedir. Bu sebeple de çekişmeli boşanma davalarında takip edilen süreçten daha kısa sürede boşanma gerçekleşir. Her iki davada da yetkin bir boşanma hukuku avukatından yardım almak, hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına önemlidir.
Boşanma Davası ve Çekişmeli Boşanma
Eşler ortak konularda anlaşamadıkları takdirde çekişmeli boşanma davası açar. Çekişmeli boşanma davaları kanunda yer verilen sebeplere dayanmak zorundadır. Genel ve özel sebeplerin olmaması durumunda çekişmeli boşanma davasının reddedilmesi söz konusu olur.
Çekişmeli boşanma davası genel sebepler; şiddetli geçimsizlik olabileceği gibi aile bireylerine karşı kötü muamele, yükümlülüklerin aksatılması, tehdit gibi farklı nedenlere de dayanılabilir. Çekişmeli boşanma davası özel sebepler ise Medeni Kanun’da yer verilen sınırlı nedenlere dayanmalıdır.
Bu nedenler dayanak olarak gösterilmediği takdirde dava açılamamaktadır. Zina, haysiyetsiz bir yaşam sürme, akıl hastalığı veya suç işleme gibi nedenler özel sebeplerden bazılarıdır.
Çekişmeli boşanma davasını özel sebeplere dayanarak açacak eşin davasını ispat etmesi zorunludur. Davacı taraf delil sunmak zorunda olurken iddiasını bu delillerle ispatlamalıdır. Dava açanın davalı eşten az kusurlu ya da kusursuz olması da bir diğer zorunluluktur. Dava açan eşin kusur oranı daha fazla ise dava reddedilir.
Boşanma Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Boşanma davası Aile Mahkemesi’ne açılır. Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası görüleceği zaman başvurulacak olan Aile Mahkemesi davanın niteliğine göre hareket eder. Anlaşmalı boşanma davalarında süreç daha kısadır. Bu davalar genellikle tek celsede sonuçlanır.
Anlaşmalı boşanma davası herhangi bir yerdeki Aile Mahkemesi’ne açılabilir. Bunun yanında çekişmeli boşanma davalarında yetki kuralları devreye girmektedir. Yetki kuralları kapsamında ise davacı tarafın yerleşim yeri Aile Mahkemesi, davalı tarafın yerleşim yeri Aile Mahkemesi ya da eşlerin son 6 aydır ikamet ettikleri yer Aile Mahkemesi yetkili olur.
Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davası Yargılama Usulleri
Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında yargılama usulleri doğrultusunda hareket edilmektedir. Anlaşmalı davalar çekişmeli davalardan farklı ilerler. Çekişmeli boşanma davalarında davalı tarafın dava dilekçesinin kendisine tebliğ edilmesinin ardından iki haftalık sürede bu dilekçeye yanıt verme hakkı bulunur.
Taraflar karşılıklı olarak ikişer kez birbirlerinin dilekçelerine yanıt vermek sureti ile konuyu dilekçeler üzerinden tartışır. Dava dilekçesinde olduğu gibi cevap dilekçelerinde iddia edilenler karşısında delil gösterilmesi gerekir. Deliller iddiaların ispatı için oldukça önemlidir.
Çekişmeli boşanma davalarında dilekçede tanıklara da yer verilmesi gerekir. Delillerin ve tanıkların bu tür davalar açısından önemi bulunmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme ön inceleme duruşması yapar. Gereklilik halinde mahkeme ön inceleme duruşmasını tekrar edebilmektedir.
Mahkemenin ön inceleme duruşmasını yaptıktan sonra tahkikat duruşması yaptığı görülmektedir. Tüm delillerin toplandığı ve incelendiği bu duruşmanın ardından da tarafların son kez dinlenmesi gerekir.
Sözlü duruşma kısmında taraflar son kez dinlenir. Hâkim bu süreçlerin sonunda boşanma kararını vermektedir. Bu nedenlerle çekişmeli boşanma davalarında süreç uzun ve taraflar açısından yorucudur.
Anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürede sonuçlanan ve tarafların daha az üzüntü yaşamasına neden olan bir süreçtir. Anlaşmalı davalarda eşlerden birinin vereceği boşanma davası dilekçesini diğer eşin kabul etmesi ile dava hemen açılır. Ön inceleme, tahkikat aşaması gibi davaya ilişkin süreçler anlaşmalı boşanma davasında yaşanmaz.
Kısa sürede boşanma gerçekleştirmek isteyen taraflar açısından anlaşmalı boşanma davaları daha uygundur. Boşanma davasının sonuçlanma süresi niteliğine bağlı olarak değiştiğinden anlaşmalı boşanma davaları genellikle 1-3 ay aralığında sonuçlanabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları ise 1-3 yıl aralığındaki zaman diliminde sonuçlanabileceğinden daha yorucudur. Boşanma davası açılırken dava açan eş davalı eşe kıyasla daha az kusurlu veya kusursuz olmazsa ve davalı eş boşanmak istemezse dava reddedilir.
Bu sebeple de davacı eşin davasını ispat etme zorunluluğunun yanı sıra kusursuz ya da daha az kusurlu olması da gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında süreci uzatan durumlar arasında bu da yer almaktadır.
Boşanma Dava Dilekçesi
… AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE;
DAVACI :
T.C. KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
DAVALI :
ADRESİ :
DAVA DEĞERİ :
(Davanın konusu ve malvarlığı haklarına dair davalarda)
KONU :
AÇIKLAMALAR :
1-)
2-)
3-)
4-)
5-)
HUKUKİ NEDENLER :
HUKUKİ DELİLLER :
SONUÇ VE İSTEM :
EKLER :
Davacı Vekili
Av.
Boşanma Davası Yargıtay Kararları
Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin anlaşmalı boşanmaya ilişkin 25.09.2014 tarihli içtihat metni:
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı (koca) tarafından; kusur belirlemesi, tazminat ve nafakalar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle tarafların, anlaşmalı boşanma konusunda serbest irade beyanları üzerine (TMK md. 166/3) karar verildiğinin anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 123.60 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 25.09.2014 (Prş.)
KARŞI OY YAZISI
Anlaşmalı boşanma davasında boşanmanın eki istemler yönünden çekişmenin sürdüğü konusunda değerli çoğunluk ile aramızda görüş birliği vardır.
Bir yandan bu çekişmenin sürdüğünü kabul edip diğer yandan anlaşmalı boşanma kararının “boşanma” bölümünün kesinleştiğini kabul etmek çelişki oluşturmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davalarında fer’i hükümlerde gerçekleşen temyiz, anlaşmalı boşanma kararının tamamını etkisiz hale getirir.
Temyiz istemini boşanmanın eki istek ile sınırlayarak tarafları boşanmış hale getirmek anlaşmalı boşanmanın “anlaşma” kavramı ile bağdaşmaz. Zira boşanmanın eki istemlerin tamamı yönünden henüz bir anlaşma bulunmamaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanmanın Özel Sebepleri Nelerdir?
Özel boşanma sebepleri; zina, terk, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme ve akıl hastalığıdır.
En Kolay Boşanma Gerekçeleri Nelerdir?
En kolay boşanma süreci için anlaşmalı boşanma yoluna gitmek icap eder.
Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Tek celsede boşanabilmek için – şartlar karşılandığı takdirde – anlaşmalı boşanma davası açmak gerekir.