Düğün Takıları ve Ziynet Eşyası Davası
Düğün merasimleri ülkemizde sıklıkla düzenlenmektedir. Evlenen kişiler düğün merasimlerinde birbirlerine ziynet eşyaları hediye vermektedirler. Evlenen kişilerden ziyade düğün merasiminde merasime katılan aile üyeleri, yakınları, dostları ve akrabaları da ziynet eşyalar vermektedir. Halk arasında bu işlem takı takma olarak bilinir. Türk hukuku uyarınca kime takıldığı önem arz etmeksizin düğünde takılan takılar kadın eşe aittir ve onun kişisel malıdır. Bu bağlamda damada takılan takılar da kadına ait olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte bu takıların iadesi de hukuken mümkün kılınmıştır. Ziynet davası açarak ziynet eşyalarınızın iadesini talep edebilirsiniz. Düğün takıları ve ziynet eşyalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Aile Hukuku Avukatın’dan öğrenebilirsiniz.
Ziynet Eşyası Ne Demektir ?
Ziynet eşyası, altın ve gümüş gibi kıymetli madenlerden yapılan eşyaları ifade eder. Ziynet eşyaları genellikle kadınlar tarafından takılan süs eşyalarıdır. Düğünlerde en çok tercih edilen ziynet eşyası altındır. Bununla birlikte ziynet eşyası denilince akla sadece altın gelmemelidir. Kıymetli madenlerden yapılan her takı ziynet eşyası olarak kabul edilebilir. Düğünlerde takılan bilezikler, küpeler, gerdanlıklar, künyeler ziynet eşyasının en genel örnekleridir. Bunun yanı sıra düğünde takılan paralar, gram, çeyrek ve tam altınlar da ziynet eşyası olarak kabul görmektedir. Yargıtay bunların da davaya konu edilebileceği kanaatindedir.
Ziynet Eşyasının Önemi
Ziynet eşyaları kural olarak kişisel mal sayılırlar. Bunun en önemli hukuki sonucu ise boşanma esnasında ziynet eşyaları mal paylaşımına katılmaz. Bir başka deyişle, ziynet eşyaları mal tasfiyesine dahil değildir. Düğünde takılan ziynet eşyaları kural olarak kadın eşe aittir ve onun kendi kişisel malıdır. Bu ziynet eşyası damada takılsa bile ona ait olmaz. Aynı zamanda evlenmeden önce düğün takısı olarak verilen ziynet eşyaları da kadının kişisel malıdır. Kanun koyucu böylece ziynet eşyalarını kadının güvencesi olarak görmüştür. Ziynet eşyalarına bağlanan diğer hukuki sonuçlar için hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Ziynet Eşyası Davası
Yazımızın başında ziynet eşyalarının geri istenebileceğinden bahsetmiştik. Eşlerin birbirlerine hediye ettikleri ziynet eşyaları geri istenebilir. Bununla birlikte onlara 3.kişiler tarafından evlilikleri maksadıyla hediye edilen ziynet eşyalarının da geri istenmesi mümkündür. Uygulamada ziynet alacakları mehir senedine dayalı olarak açılan davalarda istenebilmektedir. Bu mümkündür ancak mehir senediniz yoksa bağımsız bir dava ile ziynet alacağınızı talep edebilirsiniz.
Ziynet eşyası davası olarak bilinen dava türü ile ziynet eşyalarınızın iadesini sağlayabilirsiniz. Ziynet davası aile hukuku bağlamında sıklıkla karşılaşılan dava çeşitlerinden biridir. Ancak ziynet davası ispat külfeti açısından oldukça zor bir davadır. Bundan dolayı davanızı Aile Hukuku Avukatı İstanbul ile takip etmeniz sizin lehinize olacaktır.
Ziynet Eşyası Davası Açma Şartları
Ziynet davası açmak için hukuken öngörülmüş bazı şartlar vardır. Bu şartların varlığı halinde ziynet eşyası davasını Ziynet Avukatı İstanbul ile açabilir ve haklarınızı koruma altına alabilirsiniz. Ziynet eşyası davası için aranan koşullar;
- Ziynet eşyasının iadesi talebinde bulunmak (dava açmak)
- Ziynet eşyalarının varlığını ispat etmek
- Ziynet eşyalarının davacıda kalmadığını ispat etmek
Yukarıdaki 3 koşulun yerine getirilmesi ile davayı kazanabilirsiniz. Pratikte ziynet eşyası davasında karşılaşılan en büyük zorluk ispat sorunudur. Ziynet eşyalarının ispatı oldukça zordur. Bunla ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Ziynet Davası Kime Karşı Açılır ?
Ziynet eşyası davası kural olarak davacının eşine karşı açılır. Bazı hallerde davalının anne babası yakınları gibi 3.kişilere karşı dava açmak da mümkündür.
Bu davayı kadın eş açabileceği gibi erkek eş de açabilir. Ziynet eşyası davası uygulamada genellikle kadınlar tarafın açılsa da erkeklerin de dava yoluna başvurması mümkündür. tarafların evli olması şart değildir.
Ziynet Eşyası Davası Nerede Açılır ?
Ziynet eşyası davası tarafların evli olup olmadıklarına göre değişir. Eşler evli iken ziynet eşyası davası açılacak ise bu durumda aile mahkemelerine başvurulmalıdır. 3.kişilere karşı açılacak ziynet davaları ise Asliye Hukuk Mahkemelerince görülecektir.
Boşandıktan sonra açılacak ziynet eşyaları davaları ise asliye hukuk mahkemelerinde açılmalıdır.
Yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmanız gerekmektedir. Aksi takdirde davanız usulden reddedilecektir. davanızı Aile Hukuku Avukatı İstanbul ile hukuki sürecinizi başlatabilir ve olası hak kayıplarına karşı önlem alabilirsiniz.
Ziynet Eşyası Nasıl İspat Edilir ?
Ziynet eşyası davasında ziynet eşyalarının varlığını ispat etmeniz gerekir. Bununla birlikte bu ziynet eşyalarının sizde değil davalı eşte kaldığını da ispatlamanız gerekmektedir. Uygulamada bu konularda ispat güçlüğü yaşanmaktadır. Hukukumuzda ziynet davasının ispat külfeti oldukça ağırdır.
İspat etmeniz gereken hususlar;
- Ziynet eşyalarının varlığını ispat etmek
- Ziynet eşyalarının sizde kalmadığını ispat etmek
Bu iki hususu ispatlamanız halinde davayı kazanabilir ve ziynet eşyalarının iadesini sağlayabilirsiniz. Davanızı Ziynet Alacağı Avukatı İstanbul ile takip etmenizi öneririz.
Ziynet Eşyası Davasında Yararlanılan Deliller
Ziynet davasında ispat etmeniz gereken hususları bazı deliller ile daha kolay ispat edebilirsiniz. Bu deliller başlıca;
- Çeyiz senedi
- Düğün fotoğrafları
- Mehir senedi
- Videolar
- Tanıklar
- İkrar
- Yemin
Bu deliller örnek nitelikte olup somut olayınıza göre değişiklik arz edebilir.
Ziynet Eşyalarının Bozdurulmuş İse Ne Olur ?
Ziynet eşyaları çiftler tarafından bozdurulmuş olabilir. Uygulamada çoğunlukla ziynet eşyaları ev, araba almak için bozdurulmaktadır. Kural olarak ziynet eşyasını bozduran erkek eş bu takıların maddi karşılığını davacı eşe iade etmelidir. Erkek eşi borçlu olmaya devam edecektir. Ancak kadın eş söz konusu takıları bir daha geri istememek üzere vermiş ise bu durumda erkek eşten bozdurulan ziynet eşyalarının nakdi değeri geri istenemez. Bu hususu erkek eş ispat etmelidir. Aksi takdirde borçlu olmaya devam edecektir.
Ziynet Eşyası Davası Ne Zaman Açılır ?
Ziynet davası evli iken açılabileceği gibi boşandıktan sonra da açılabilen bir davadır. Ziynet eşyaları süreye bağlı olmaksızın her daim açılabilir. Ancak bu eşyalar bozdurulup elden çıkarılmışsa 10 yıl içinde dava açanız gerekmektedir. 10 yıllık süre kural olarak boşanma kararının kesinleşmesiyle işlemeye başlayacaktır. Bu süreye riayet etmemeniz halinde hak kaybına uğrayabilirsiniz. Detaylı bilgi için Boşanma Avukatı İstanbul’dan danışmanlık alabilirsiniz.
Ziynet Davasının Sonucu
Ziynet eşyası davasında davacı ya ziynet eşyasını aynen geri ister ya da nakden ödeme talep eder. Bunun yanı sıra davada faize hükmedilebilir ve bunun için talep gerekir. Bu bağlamda davalı varlığı ispat edilen ziynet eşyalarını aynen geri vermekle mükelleftir. ziynet eşyaları elden çıkarılmışsa yani bozdurulmuşsa bu durumda da söz konusu eşyaların parasal değerleri hesaplanır ve bunu ödemekle yükümlü kılınır.
Düğün Takıları ve Ziynet Eşyası Davası Örnek Yargıtay Kararları
“…mahkemece; tarafların düğünlerinde kuşak takılarak takıların ayrı ayrı takılmış olması tüm takıların gelinin kesesine atılması gibi bir durumun olmaması gerekçesi ile takılar ayrı ayrı değerlendirilmiş, yalnızca kadına takılanlar yönünden kabul kararı verilmiştir. O halde mahkemece yapılacak iş; hükme esas alınan bilirkişi raporunda, düğün sırasında geline ve damada takıldığı tespit edilen tüm takılar yönünden davanın kabulüne karar verilmesi olmalıdır.” 3. Hukuk Dairesi 2014/16026 E. , 2015/9622 K.
“…ziynet eşyası rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen türden eşyalardandır. Bu nedenle evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürmesi, gizlemesi her zaman mümkün olduğu gibi evden ayrılırken üzerinde götürmesi de mümkündür. Bunun sonucu olarak normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir. Davacı, dava konusu ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını ispat yükü altındadır.
Yine kural olarak, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış sayılır. Dava konusu kadına ait altınlar koca tarafından bozdurulup değişik amaçlarla kullanılmış olabilir. Çeşitli sebeplerle (evin ihtiyaçları, düğün borçları, balayı vs) koca tarafından bozdurulan bu altınların karşılığının hibe edilmediği müddetçe kadına iadesi zorunludur. Ziynet eşyalarının iade edilmemek üzere kocaya verildiğinin, davacının isteği ve onayı ile ziynet eşyalarının bozdurulup ev ihtiyaçları için harcandığının davalı yanca kanıtlanması halinde koca ziynet eşyalarının iadeden kurtulur.” 3. Hukuk Dairesi 2013/13015 E. , 2013/15720 K.
“…Dinlenen davacı tanıkları, düğünde takılan ziynet eşyalarından, hastaneye kaldırıldığında davacının üzerinde bulunanların, davacı ameliyata girmeden önce, davalının annesi tarafından alınarak çantasına konulduğunu, geri kalan altınların kaldıkları otelde olduğunu ve kayınpederinin almaya gittiğini hastanede kendilerine söyleyen davacının sonrasında üzerinde hiç takı görmediklerini, sorduklarında takıların bir daha kendisine verilmediğini beyan ettiğini ifade etmişleridir. Davalı tanıkları ise takıların davacıda olduğunu yönünde ifade vermişlerdir. Davacının iddiası ,dinlenen tanık beyanları ve davalı savunması birlikte değerlendirildiğinde , davalı ile evlilik birliği içerisinde iken davacının hakimiyeti altında olduğu anlaşılan ziynet eşyaları yönünden davalı eşi Şenay’a husumet tevcih edilmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
Mahkemece, açılan dava yönünden işin esasının incelenip, toplanan deliller değerlendirilmek sureti ile bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile istemin pasif husumet nedeniyle reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.” 3. Hukuk Dairesi 2014/17666 E. , 2015/9889 K.
Sıkça Sorulan Sorular
Resmi nikah yoksa ziynet eşyası davası açabilir mi ?
Ziynet eşyası davası için resmi olarak evli olmak hukuken şart değildir.
Ziynet talebi ıslah edilebilir mi ?
Evet, bu talep gelecek bilirkişi raporu doğrultusunda ıslah edilebilir.
Anlaşmalı boşanma davasında ziynet eşyaları erkek eşte kalabilir mi ?
Evet, bu anlaşmayı protokole ekleyerek ziynet eşyalarının kimde kalacağını belirleyebilirsiniz.
Ziynet eşyaları bozdurulup tüp bebek tedavisinde kullanılmışsa ne olur ?
Bu durumda da ziynet eşyaları kadına iade edilir, dava açılabilir.
Hangi takılar erkeğe aittir ?
Erkeğe takılan takılar da kural olarak kadına aittir. Ancak erkeğe takılan bu takılar örf ve adet ile ilgili ise erkeğe ait olarak kabul edilecektir.