Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Aile ve Boşanma Hukuku
Çekişmeli Boşanma Davası

Boşanma davası evliliği sona erdiren hukuki bir müessesedir. Hâkimin verdiği boşanmaya ilişkin kararın kesinleşmesiyle eşler boşanmış olurlar. Eşlerin anlaşmalı boşanma yoluyla evliliklerini noktalamaları mümkün değilse çekişmeli boşanma davası gündeme gelecektir. Eşlerin anlaşmalı boşanma davası ile evliliklerini sonlandırmaları boşanma süreci açısından tavsiye edilir. Ancak anlaşmalı boşanma her durumda mümkün değildir. Örneğin, eşlerin 1 yıldan daha az süreli evli olmaları durumunda boşanabilmeleri için çekişmeli boşanma davası açmaları gerekecektir. Yazımızda çekişmeli boşanma davasına ilişkin hukuki bilgiler vereceğiz. Ayrıntılı bilgi için Çekişmeli Boşanma Avukatı İstanbul’a danışabilirsiniz.

 

Çekişmeli Boşanma Davası Hangi Durumlarda Açılabilir ?

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına nazaran sıkı koşullara bağlanmamıştır. Genel veya özel boşanma sebeplerinden birine veya birkaçına dayanarak serbestçe çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizin hayatta olması kaydıyla ve boşanma sebebinizin olması kaydıyla çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz. 

Çekişmeli boşanma davası açabilmek için dayanmanız gereken boşanma sebepleri ;

  • Zina
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Akıl hastalığı
  • Terk
  • Evlilik birliğinin sarsılması

Belirtmek gerekir ki, uygulamada çekişmeli boşanma davaları için en çok dayanılan boşanma sebebi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Aşağıda buna ilişkin detaylı bilgi verilecektir. Aile Hukuku Avukatın’dan hukuki danışmanlık alarak hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.

 

Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Sebebiyle Boşanma Davası

Şiddetli geçimsizlik olarak bilinen evlilik birliğinin temelinden sarsılması uygulamada çekişmeli boşanma davaları bakımından en çok dayanılan boşanma sebebidir. Zina, terk gibi özel boşanma sebebine dayanmayan insanlar bu genel sebebe dayanarak boşanma davası açabilirler. Şiddetli geçimsizlik mutlak bir boşanma sebebi olmadığı için hakim açılan davada şiddetli geçimsizliğe kanaat getirse bile boşanmaya karar vermek zorunda değildir. Bunun yanı sıra ortak hayatın sürdürülmesinin eşlerden beklenemeyecek hale gelmesi gibi başkaca kriterler aranacaktır.

Eşler birbirlerine karşı saygı ve sevgi gösteremeyecek hale gelmiş ve uzaklaşmışlarsa evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilir. Ayrıca bu sarsılmanın evlilik bağı geri alınamayacak veya kurtarılamayacak derecede olması önem arz eder. Yani her geçimsizlik boşanmak için yeterli değildir. Boşanma Avukatın’dan hukuki destek alarak hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.

 

Çekişmeli Boşanma Davası Süreci

Çekişmeli boşanma davası süreci kural olarak mahkemeye boşanma dilekçesinin sunulması ile başlayacaktır. Dava dilekçeniz boşanmak istediğiniz eşinize tebliğ edilecek ve kendisinden 2 haftalık süre içinde cevap dilekçesi vermesi istenecektir. Davalı eşin verdiği cevap dilekçesine sizin de cevaba cevap dilekçesi vermeniz gerekecektir. Bu sürece dilekçeler teatisi aşaması denir. Bu aşamayı geçtikten sonra duruşmaya çağrılacaksınız. Öninceleme aşamasında dilekçelerinizde iddia ettiğiniz belgeleri ve delilleri mahkemeye sunmanız gerekecektir. Aksi halde söz konusu belge ve delillere dayanmaktan vazgeçmiş sayılırsınız. Bu durumda hak kaybına uğrayabilirsiniz. Önincelemeden sonra tahkikat duruşmaları başlayacaktır. Çekişmeli boşanma davalarının özelliği tahkikat duruşmalarının fazla sayıda olmasından kaynaklanmaktadır. Davanızın özelliklerine göre tahkikat duruşmaları uzayacaktır. En sonunda ise sözlü duruşma yapılarak taraflar son kez dinlenir ve boşanma davası sonuçlanır. 

Bu süreç kimi zaman birkaç ay sürebilirken bazı hallerde yıllar boyu sürebilir. Zaman ve hak kaybına uğramamak için Aile Hukuku Avukatı İstanbul ile davanızı yönetebilirsiniz.

 

Çekişmeli Boşanma Davasında Maddi Ve Manevi Tazminat

Çekişmeli boşanma davasında boşanma talebinin yanı sıra tazminat taleplerinden de bulunulabilir. Tazminata hükmedilmesi için aranan bazı şartlar vardır. Bu şartların varlığı halinde çekişmeli boşanma davası sonucunda bu tazminatları elde edebilirsiniz.

Maddi tazminat talep etme koşulları ;

  • Maddi tazminat talep eden taraf kusursuz veya diğer tarafa nazaran daha az kusurlu olmalıdır. 
  • Tazminat talep edilen taraf kusurlu olmalıdır.
  • Tazminat isteyen taraf zarar görmüş olmalıdır.
  • Zarar ve boşanmaya sebebiyet veren olaylar arasında nedensellik bağı mevcut olmalıdır.

Manevi tazminat şartları ise;

  • Davacının kişilik hakları zedelenmelidir.
  • Kişilik haklarının zedelenmesi manevi tazminatı haklı kılacak derecede olmalıdır.
  • Tazminat istenilen eş kusurlu olmalıdır.
  • Tazminat isteyen eş kusursuz ya da daha az kusurlu olmalı.
  • Doğan manevi zarar ve boşanma arasında nedensellik bağı olmalıdır.

 

Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

Nafaka, boşanmanın mali sonuçlarından biri olarak düzenlenmiştir. çekişmeli boşanma davalarının uzun sürmesinin temel nedenlerinden biri nafaka hususunda tarafların anlaşamamasıdır. Yoksulluk nafakasının verilmesi için birtakım şartlar aranmaktadır. 

Nafaka şartları;

  • Nafaka isteyen eş, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olmalıdır.
  • Nafaka isteyen eş, diğer eşten daha az kusurlu olmalı.
  • Nafaka miktarı nafaka verecek eşin mali gücüyle orantılı olmalı.

 

Çekişmeli Boşanma Davasından Feragat

Boşanmak isteyen eşler sürecin her aşamasında bu kararlarından dönebilirler. Buna davanın geri çekilmesi denir. Davadan feragat edilmesi ise başkadır. Davacının tek başına davadan feragat edilmesi için ise davalı eşin de onayı gerekir. Davadan feragat edilmesi ile dava tamamen ortadan kalkacaktır. Davadan feragat için ister mahkemede sözlü beyan vererek isterse dilekçe yoluna gidilebilir. Feragatin en önemli özelliği davacının davalıyı affetmiş sayılacağıdır. Bunun en önemli hukuki sonucu ise aynı olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açılamayacağıdır. Kural olarak feragat edilen tarihe kadar vuku bulan tüm kusurlar affedilmiş sayılacaktır. Ama feragatten sonra meydana gelen olaylar affedilmiş sayılmaz ve bu olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açılabilir. Aile Hukuku Avukatı İstanbul ile davanızdan feragat etmek için gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Çekişmeli boşanma davasında taraflar duruşmaya katılmalı mı ?

Taraflar avukat işle temsil ediliyorsa duruşmaya katılmak zorunda değildir. Avukat ile temsil edilmiyorsa duruşmaya katılmaları önem arz eder. 

Çekişmeli boşanma davasında eşler birlikte yaşamak zorunda mı ?

Hayır, eşler boşanma kararı kesinleşinceye kadar ayrı yaşama hakkına sahiptir.

Çekişmeli boşanma sürecinde eşlerin çocukları kimde kalır ?

Çocuğun velayetine ilişkin kesin çözüm hakim tarafından belirlenir. Hakim gerekli görürse boşanma sürecinde çocuğun geçici velayetini eşlerden birine verebilir. Eşler kendi aralarında çocuklarının kimin yanında kalacağını kararlaştırmış olsalar bile hakim bu anlaşmayı onaylamak zorunda değildir. 

Çekişmeli boşanma davasında avukat utmak zorunlu mu ?

Hayır, çekişmeli boşanma davanızı avukat yardımı olmaksızın yürütebilirsiniz. 

Çekişmeli boşanma davası ücreti ne kadar ?

2023 yılı çekişmeli boşanma davası avukatlık ücreti 44.500 TL‘dir.

Leave a Reply

Call Now Button