Boşanmak İçin Gerekli Evraklar
Diğer yazılarımızda da belirttiğimiz üzere boşanma evliliği sona erdiren bir hukuki müessesedir. Ölüm gibi sebeplerle evlilik kendinden sona erecek ve boşanma davasına lüzum kalmayacaktır. Ancak tarafların her ikisi de hayatta ise evliliğin son bulabilmesi için boşanma davası açılması gerekecektir. Boşanma davası anlaşmalı ya da çekişmeli olarak açılabilir. Bu bağlamda hukukumuzda düzenlenmiş 2 farklı boşanma davası türü bulunmaktadır. Boşanmak için gerekli evraklar ise bu boşanma davası türlerine göre değişiklik arz edecektir. Belirtmek gerekir ki, gerekli evrakları toparlayıp mahkemeye başvurarak boşanma davası sürecinizi başlatabilirsiniz. Ancak olası hak kayıplarından korunmak için İstanbul Boşanma Avukatı ile dava sürecini takip etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Boşanma Davası Evrakları
Boşanmak için gerekli belgeler açacağınız boşanma davası türüne göre değişiklik arz edecektir. Ancak bazı belge ve evraklar her boşanma davası için gereklidir. Her boşanma davasında talep edilecek evraklar;
- Dava dilekçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Dava harcının ödendiğine ilişkin dekont
- Varsa müşterek çocukların kimlik belgeleri
Bu belgeler her boşanma davası sürecinde ihtiyacınız olacak belge ve evraklardır. Bunları tamamlayarak İstanbul En İyi Boşanma Avukatına sunarak hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Gerekli Evraklar
Anlaşmalı boşanma davası uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davasına nazaran daha kısa sürede sonuçlanan ve daha az karmaşık yapıya sahip olan anlaşmalı boşanma davası açmak için birtakım belge ve evraklara ihtiyaç bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki, anlaşmalı boşanma davası için en elzem evrak anlaşmalı boşanma protokolüdür. Anlaşmalı boşanma protokolü olmaksızın anlaşmalı boşanma davası açmak mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma protokolü dava sürecinin akışını belirleyen en önemli faktördür.
Anlaşmalı boşanma davası için gerekli evraklar;
- Anlaşmalı boşanma protokolü
- Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi
- Her iki tarafın kimlik belgeleri
- Varsa çocuklara ait kimlik bilgileri
- Mal paylaşımına ilişkin belgeler
- Devir işlemlerini gösteren belgeler
- Anlaşmalı boşanma davası protokolünde yer alan taşınır ve taşınmazlara ilişkin resmi belgeler
Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü
Anlaşmalı boşanma davası açmadan önce hazırlamanız gereken en temel evrak anlaşmalı boşanma davası protokolüdür. Anlaşmalı boşanma davasında eşler boşanmanın sonuçlarıyla ilgili hususlarda kural olarak ortak kararlar alırlar. Bu kararlar ise anlaşmalı boşanma protokolü ile kayıt altına alınır. Söz konusu protokol anlaşmalı boşanma davası sürecinde hakime sunulur ve onayı aranır. Protokolün hazırlanışı oldukça önemlidir. Protokolde hem mali konulara hem de velayet gibi hususlara yer verilir. Anlaşmalı boşanma davasının daha sonradan çekişmeli boşanma davasına dönmemesi için anlaşmalı boşanma protokolünün titizlikle hazırlanması ve herhangi bir ihtilafa yer vermemesi gereklidir. Anlaşmalı boşanmak için gerekli evraklardan olan boşanma protokolünü İstanbul Boşanma Avukatı Tavsiyeleri ile hazırlayarak hukuki sürecinizi hızlıca başlatabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davası için Gerekli Evraklar
Çekişmeli boşanma davaları uygulamada sıklıkla görülmektedir. Eşler boşanma ve boşanma sonuçlarına ilişkin hususlarda ihtilaf yaşadığında bu durumda anlaşmalı boşanmak nerdeyse imkansızdır. Gerek eşlerden birinin boşanmak istememesi gerekse eşlerin boşanmak istese de nafaka velayet gibi konularda anlaşamaması halinde çekişmeli boşanma davası açılacaktır. Çekişmeli boşanma davası açmak da anlaşmalı boşanma davası açmak kadar basittir. Ancak uygulamada çekişmeli boşanma davası süreci daha uzun zaman almaktadır.
Çekişmeli boşanma davası açmak için gerekli belgeler oldukça önem arz etmektedir. Aşağıda değineceğimiz evrakların varlığı halinde hukuki süreciniz sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir. Gerekli evraklar;
- Dava dilekçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Dava harcının ödendiğine ilişkin dekont
- Varsa müşterek çocukların kimlik belgeleri
Bu evraklar her boşanma davası için gerekli evraklardır. Çekişmeli boşanma davası için bazı evraklar ise ayrıca önem arz etmektedir. Bu evraklar olmadan da dava açabilirsiniz ama davanızın olumlu sonuçlanabilmesi için aşağıda yer vereceğimiz evrakları sağlamanız gerekmektedir. İstanbul Çekişmeli Boşanma Avukatı sizlere bu hususta detaylı bilgi verecektir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Özel Olarak Gerekli Belgeler
Burada değineceğimiz belgeler çekişmeli boşanma davası açtığınızda davanızın olumlu kabul görmesi için gerekli evraklardır. Bu evraklar olmaksızın da hukuki sürecinizi başlatmanız mümkündür ancak sürecin sağlıklı işlemesi açısından bu evraklar büyük önem arz etmektedir.
- Delil listeleri
- Tanık listesi
- Maddi veya manevi tazminat talepleri
- Nafaka talepleri
- Kredi ve banka hesaplarının döküm listeleri
- Varsa darp raporu
- Vuku bulan adli vakalara ilişkin tutanaklar
- Avukat vekaletnamesi
Bu evraklardan hangilerinin sizler için gerekli olduğu her somut olay üzerinden değerlendirilir. Her davada tüm bu evrakların kullanılması gerekmez. İstanbul Boşanma Avukatı Tavsiyeleri ile davanız için elzem belge ve evrakları tespit edebilirsiniz.
Boşanma Evrakları Nereye Verilir ?
Gerek çekişmeli gerekse anlaşmalı boşanma davası açmak için yukarıda bahsedilen evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Evraklarınız hazır olduğunda hukuki sürecinizi kolaylıkla başlatabilirsiniz. Bunun için öncelikle dava için görevli ve yetkili mahkemeye boşanma dilekçenizi ve diğer evrakları sunmanız gereklidir. Boşanmak için görevli ve yetkili mahkeme ise kural olarak eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yerin aile mahkemesidir. Bu mahkemelere başvurarak evraklarınızı sunmanız ve gerekli harç bedelini ödemeniz halinde dava süreciniz başlayacaktır. Tüm bu işlemleri sizler yerine İstanbul En İyi Boşanma Avukatı pratik bir şekilde tamamlayabilir.
Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Davalı-davacı kocanın 04.01.2010 tarihli dilekçeyle bildirmiş olduğu tanıklar davacı-davalı kadın tarafından açılan boşanma davası için bildirilmiş ve bu davaya yönelik olarak dinlenmiştir. Davalı-davacı koca tarafından açılan boşanma davası 11.03.2010 tarihinde davacı-davalı kadın tarafından açılan ilk dava dosyası ile birleştirilmiş; birleşen dava dosyası için taraflara delillerini sunmaları için 11.03.2010 tarihinde süre verilmesi üzerine davalı-davacı koca 29.03.2010 tarihli dilekçesiyle kendi açtığı boşanma davası için tanık bildirmiştir. Mahkemece ikinci tanık listesi verilemeyeceği gerekçesiyle tanıkların dinlenmesi talebi reddedilmiştir. Davalı-davacı kocanın kendi davasının ispatı için vermiş olduğu 29.03.2010 tarihli tanık listesi ikinci tanık listesi yasağına tabi değildir. Birleştirilmiş bile olsa, tarafların her dava için ayrı ayrı delil ve tanık listesi vermesine yasal bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle, davalı-davacı kocanın kendi açtığı dava için gösterdiği tanıkları dinlenmeden karar verilmesi adil yargılanma hakkı (TC.Anayasası md.36) kapsamındaki “hukuki dinlenilme hakkı” nın (HMK.md.27) kısıtlanması sonucunu doğuran eksik incelemeyle verilmiş karar niteliğinde olup; bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2010/11672 E. , 2011/16946 K.
“Davacı-karşı davalı kadının dava dilekçesinde belirttiği vakıaları ispata yönelik olarak süresinde vermiş olduğu delil listesinde davalı -karşı davacı erkek tarafından gönderildiği iddia edilen ekran çıktısını sunduğu telefon mesajlarına dayandığı ve bu mesajların tespitini talep ettiği, yine … İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’nin 2015/1965 sayılı soruşturma evrakına delil olarak dayandığı anlaşılmaktadır. Açıklanan sebeple davacı -karşı davalı kadının delil olarak dayandığı telefon mesajları tespit edilip bu mesajların erkek tarafından gönderilip gönderilmediği ve bahsi geçen kolluk soruşturma dosyası getirtilerek akıbeti araştırılmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2018/7735 E. , 2018/15422 K.
“…taraflar arasındaki son olayın evdeki kırık duşakabin camı nedeniyle çıktığı ve kadının yaralanması ile bittiği iddia edilen olay olduğu, diğer tüm iddiaların zaman olarak bu olaydan önce gerçekleştiği ve olayların ardından tarafların barıştıkları, son olayda ise her ne kadar davacı-davalı kadın, davalı-davacı erkek tarafından darp edildiği iddiasında bulunmuş ise de; erkeğin kadını darp ettiğinin sabit olmadığı, dolayısıyla tüm dosya kapsamından evlilik birliğinin davalı-karşı davacı erkeğin daha fazla kusuru ile temelinden sarsıldığını davacı-karşı davalı kadın ispatlayamadığından kadının davasının reddine karar verilmiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan delillerden; davalı-karşı davacı erkeğin davacı-karşı davalı kadına fiziksel şiddet uyguladığı, bu durumun davalı-karşı davacı kadının tanıklarının beyanları ve doktor raporu ile kanıtlandığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle davacı-karşı davalı kadının boşanma davasının kabulü gerekirken delillerin takdirinde hataya düşülerek yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi usul ve kanunu aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2016/16969 E. , 2018/5756 K.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma davası açmak için avukat zorunlu mu?
Hayır, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları avukat yardımı olmaksızın açılabilir. Ancak dava sürecinde boşanma avukatlarının önemli rolleri vardır. Avukat yardımıyla dava açmanız halinde ise avukat vekaletnamesi de gerekli evraklardan olacaktır.
Boşanma davası harcı ne kadar ?
2023 boşanma davası başvuru harcı 179.90 TL’dir. Ve yargılama giderleri de gerekmektedir.
Boşanma davası evrakları mahkemede nereye verilir ?
Evraklarınızı öncelikle mahkemenin tevzi bürosuna sunmanız gerekmektedir. Ardından tevzi bürosunun yönlendirmesi doğrultusunda harç ve yargılama giderlerinin ödenip makbuzlarının tekrar tevzi bürosuna sunulup burada dava dilekçesinin sisteme kaydı gerçekleştirilecektir.
Boşanma davası açmak için yeterli param yok, ne yapabilirim ?
Adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Mahkemeye gitmeden dava açılabilir mi ?
Elektronik imzanız varsa UYAP üzerinden belge ve eklerini sisteme yükleyerek dava sürecini başlatabilirsiniz. Ödemeleri ise online olarak gerçekleştirebilirsiniz.