Boşanmada Nafaka ve 2023 Nafaka Miktarı
Nafaka, eşlerin yardımlaşma ihtiyacının bir uzantısıdır. Türk hukukunda çeşitli nafaka türleri bulunmaktadır. Halk arasında bilinen en yaygın nafaka ise yoksulluk nafakasıdır. Nafaka miktarı taraflarca kararlaştırılabilir. Aksi durumda ise durum çekişmeli hal alarak boşanma davası süreci uzar. Nafaka hem kadın hem de erkek eş tarafından talep edilebilir. Detaylı bilgi için İstanbul Nafaka Avukatından hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Boşanmada Nafaka Nedir ?
Boşanmada nafaka sıklıkla gündeme gelmektedir. Boşanma sürecinde eşler birbirinden nafaka talep edebilirler. Nafakanın en temel mantığı yardımlaşma ihtiyacından kaynaklanmasıdır. Nafaka, boşanmanın mali sonuçlarından biridir. Çekişmeli boşanma davalarının uzun yıllar sürmesinin sebeplerinden biri nafaka ve miktarı hususunda anlaşmazlıklar yaşanmasıdır. Nafaka talep edilerek diğer eşten maddi yardım ve destek talep edilir. Bu destek kimi zaman irat şeklinde yani taksitle her ay ödenirken kimi zaman ise bir seferlik toptan ödenebilir. Detaylı bilgi için Aile Hukuku Avukatından hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Boşanmada Nafaka Türler Nelerdir ?
Türk Medeni Kanunumuz uyarınca düzenlenmiş 4 farklı nafaka bulunmaktadır. bu nafakalar aile hukukundan kaynaklıdır. Söz konusu nafakaların her birinin istenebilmesi için çeşitli hukuki şartlar aranmaktadır. Mevzuatımızda yer alan nafakalar;
- Yoksulluk nafakası
- İştirak nafakası
- Yardım nafakası
- Tedbir nafakası
Boşanmada Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası pratikte en çok talep edilen nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası kural olarak taraflardan birinin boşanma yüzünden yoksulluğa düşmesi halinde gündeme gelir. Kanun koyucu boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan eşe yoksulluk nafakası talep etme hakkı vermiştir. Belirtmek gerekir ki, yoksulluk nafakasının şartlarından en önemlisi nafaka talep eden eşin diğer eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olmasıdır. Bir başka deyişle, nafaka verecek kişiden daha fazla kusura sahipse nafaka talebi kabul edilmez. Bunun yanı sıra talep edilen nafaka miktarı, nafaka yükümlüsünün mali gücüyle orantılı olmalıdır. bu koşulların sağlanmasıyla süresiz nafaka hakkı kazanılır.
Boşanmada İştirak Nafakası
İştirak nafakası hukukumuzda çocuklar için getirilmiş bir nafakadır. Eşler evli oldukları müddetçe çocuklarının velayetini birlikte kullansalar da boşanma sonrasında çocukların velayeti genellikle ana ya da babadan birine verilir. Velayet kendisinde verilmeyen taraf ise mali gücü oranında diğer eşe çocuğun giderleri için katılma payı öder. Buna iştirak nafakası denir. İştirak nafakası miktarını taraflar kendi aralarında kararlaştırabilir. Hakim kararlaştırılan bu tutarı uygun bulmalıdır. Detaylı bilgi için Boşanma Avukatına danışınız.
Nafaka Arttırılması Davası
Zamanla nafaka miktarı yetersiz kalabilir ve değiştirilmesi gerekebilir. Nafaka miktarının sonradan azaltılması ya da arttırılması hukuken mümkündür. bu değişiklik dava yolu ile mümkündür. İrat şeklinde yani taksitle ödenmesi kararlaştırılmış nafakalar bu imkandan yararlanabilir. Nafakanın değiştirilmesi için aranan şartlar ise;
- Kesinleşmiş yoksulluk nafakası kararı bulunması
- Tarafların ekonomik ve sosyal durumlarının değişmesi
- Hakkaniyet gereğince nafaka miktarının değişmesi gerekliliği
- Nafakanın toptan şeklinde ödenmemiş olması
2023 Nafaka Miktarı
Taraflar nafaka miktarı hususunda anlaşmaya varabilirler. Uygulamada ise genellikle tarafların bu hususta anlaşmazlıklar yaşadığı ve çekişmeli boşanma davasına konu ettikleri görülmektedir. Bu durumda hakim durumun özelliğine göre nafaka miktarını belirleyecektir. Hakim nafaka miktarını belirlerken pek çok kriteri göz önünde bulundurup değerlendirmektedir. Örneğin, hakim nafakayı belirlerken tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını inceler. Varsa çocukların durumunu ve ihtiyaçlarını belirler. Bunun yanı sıra eşlerin yaşam standartları, hayat koşulları, sağlık durumları, eğitim düzeyleri dikkate alınır. 2023 nafaka miktarı somut davanın içeriğine göre değişecektir. Detaylı bilgi için İstanbul Nafaka Avukatı ile görüşebilir ve hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Nafaka artırım davası ne kadar sürer ?
Bu dava dosya üzerinden görülmekte olup ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.
2.kere nafaka davası açılabilir mi?
Evet, bir önceki nafaka davası reddedilmişse diğer şartların varlığı halinde tekrar nafaka davası açabilirsiniz.
Nafaka davası nerede açılır ?
Nafaka davası kural olarak davacının bulunduğu yerin aile mahkemesinde açılır.
Nafaka davası ücretleri 2023 ne kadar ?
Nafaka davası avukatlık ücretleri bakımından baronun belirlediği asgari rakam 30.000 TLdir.
Boşanmadan nafaka davası açabilir miyim ?
Boşanmadan önce de sonra da nafaka davası açılabilir.
Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile anne ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Her ne kadar, nafakanın takdirinde; davalı (baba) nın hayat koşulları ve ödeme gücünün de dikkate alınması zorunluluğu var ise de; bu durum, yani davalının gelir seviyesinin düşüklüğü nafakanın artırılması gerekliliğini büsbütün ortadan kaldırmaz. Ayrıca nafakanın takdirinde birlik devam ederken çocuğun alıştığı yaşama şeklide dikkate alınır. Diğer taraftan nafaka miktarı belirlenirken, velayet hakkı kendisine tevdi olunmuş tarafın, bu görev nedeniyle emeğinin ve yüklendiği sorumlulukların karşılığı olan harcamaların da dikkate alınması zorunludur.” 3. Hukuk Dairesi 2015/180 E. , 2015/8640 K.
“Tüm bu bilgiler ışığında somut olay irdelendiğinde; nafakanın takdir edildiği tarihle eldeki davanın açıldığı tarih arasında geçen sürede tarafların sosyal ve ekonomik koşullarında değişme olduğu, çocukların yaşlarının büyüdüğü buna bağlı olarak ihtiyaçlarının arttığı bir gerçektir. Bunun aksinin düşünülmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Davalı baba, polis memuru olup, aylık 2.777,00 TL geliri bulunmaktadır. Davacı anne ise, ev hanımıdır. Müşterek çocuklardan 06.03.2007 doğumlu Ada özel okulda okumakta, 23.07.1997 doğumlu Alperen Açıköğretim lisesinde eğitimine devam etmektedir. Bu bağlamda, yapılan artırımın, çocukların ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalacağı ve nafaka alacaklısı çocukların ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsü davalı babanın gelir durumu arasındaki dengenin hakkaniyet ölçüsünde kurulmadığı açıktır. Hal böyle olunca mahkemece; nafakanın niteliği, müşterek çocukların yaşı ve eğitim durumları, zorunlu ihtiyaçları, tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları gözetilerek, TMK’nın 4.maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine uygun olacak şekilde daha yüksek bir miktarda artırıma karar verilmesi gerekir.” 3. Hukuk Dairesi 2015/180 E. , 2015/8640 K.
“Mahkemece, borçlu vekili tarafından dosyaya ibraz edilen … ödeme belgelerinde, nafakaya ilişkin olduğuna dair herhangi bir ibare olmadığı, ödemelerin büyük bir kısmının takip tarihinden sonra olduğu, ibraz edilen belgelerden, bir kısmının takip konusu alacağa ilişkin olduğunun ispatlanamadığı gerekçesi ile itirazın reddine karar verilmiş, hüküm borçlu vekili tarafından temyiz edilmiştir.
İlama dayalı takipte borcun ödendiği iddiası, İİK’nun 33. maddesinde belirtilen belgeler ile ispat edilmelidir. Yargıtay yerleşik içtihatlarıyla, nafaka borcunun ödendiğine ilişkin iddianın ispatı yönünde sunulan ödeme belgelerinin geçerli olabilmesi için açıkça nafaka borcuna atfen yapıldığının yazılı olması gerektiği koşulu, yeni uygulamalarla objektif kriterlerle yumuşatılmış olup; Dairemizin son içtihatlarında; nafaka borçları yönünden yapılan ödemelerin, aylık nafaka miktarına ve bu miktarın katlarına denk gelecek şekilde düzenli olarak yapılması durumunda, ödeme belgelerinde nafaka borcuna ilişkin olduğuna dair atıf olmasa dahi, bu ödemelerin nafaka borcundan mahsubunun hakkaniyet kurallarına uygun düşeceği kabul edilmektedir.” 8. Hukuk Dairesi 2014/24943 E. , 2016/6561 K.