Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur ?
Boşanmada mal paylaşımının nasıl olduğu pratikte oldukça önem arz etmektedir. Boşanmada mal paylaşımı yapılırken eşlerin tabi olduğu mal rejimi baz alınır. Eşler herhangi bir mal rejimi sözleşmesi yapmamış ise bu durumda yasal mal rejimine tabi olarak mal paylaşımı yapılır. Ülkemizdeki yasal mal rejimi ise edinilmiş mallara katılma rejimidir. İstanbul Boşanma Avukatı ile boşanmada mal paylaşımına ilişkin hususları öğrenebilirsiniz.
Mal Rejimi Nedir ?
Mal rejimi seçmek pratik yaşamda evlilik sözleşmesi olarak bilinmektedir. Mal rejimi, eşler boşanma davası açtığında önem arz eder. Çünkü boşanma davasında eşlerin sahip olduğu mallar paylaştırılırken mal rejimine göre paylaşım yapılır. Hukukumuzda çeşitli mal rejimi sözleşmeleri bulunmaktadır ancak eşler diledikleri gibi bu mal rejimlerinden birine tabi olabilirler. Mal rejiminin sonradan değiştirilmesi de mümkündür. ister evlilik öncesi ister evlendikten sonra tabi olmak istediğiniz mal rejimini İstanbul Aile Hukuku Avukatı ile hazırlayabilirsiniz.
Mal Rejimi Çeşitleri Nelerdir ?
Kanun koyucu 5 farklı mal rejimi düzenlemiştir. Bunlar ;
- Edinilmiş mallara katılma rejimi
- Mal ayrılığı rejimi
- Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi
- Mal ortaklığı rejimi
- Olağanüstü mal rejimi
Evlilikten önce ya da sonra serbestçe kanunen öngörülen mal rejimi tiplerine tabi olabilirsiniz.
Yasal Mal Rejimi Nedir ?
Yasal mal rejimi hukukumuzda edinilmiş mallara katılma rejimi olarak belirlenmiştir. Kural olarak eşler herhangi bir evlilik sözleşmesi yapmamışsa bu durumda edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar. Yasla mal rejiminde mal paylaşımı yapılırken öncelikle eşlerin kişisel malları ile edinilmiş malları tespit edilir. Kişisel mallar tasfiyeye alınmaz. Edinilmiş mallar ise tasfiye sürecinde paylaşıma konu olur.
Boşanmada Paylaşılabilen Mallar
Yasal mal rejiminde aşağıda yazılı hususlar tasfiyeye eklenerek eşler arasında mal paylaşımı yapacaktır. Bunlar;
- Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
- Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacıyla kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
- Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
- Kişisel mallarının gelirleri,
- Edinilmiş malların yerine geçen değerden ibarettir.
Boşanmada Paylaşılamayan Mallar
Yasal mal rejiminde birtakım değerler tasfiyeye eklenmez. Dolayısıyla bu malların mal paylaşımına konu olması mümkün değildir. Bunlar;
- Kişisel eşyalar
- Mal rejiminin başlangıcında veya öncesinde kendisine ait bulunan eşyalar
- Miras yoluyla kazanılmış mal varlığı değerleri
- Karşılıksız olarak kazanılmış mal varlığı değerleri
- Manevi tazminat alacakları
- Kişisel mallar yerine geçen değerler
Mal Ayrılığı Rejiminde Mallar Nasıl Paylaştırılır ?
Mal ayrılığı rejimi eski yasal mal rejimidir. Bu rejimde her eşin malı sadece kendisine aittir. bu nedenle mal rejimi tasfiyesi aşamasında hangi eşin üzerinde hangi mal varsa o mal sadece ona ait olur. Tasfiye aşamasında hangi mal kimin üzerindeyse sadece ona ait olacağı için mal ayrılığı rejiminde mal paylaşımı oldukça basittir. Mal ayrılığı rejimi için gerekli değişiklikleri İstanbul En İyi Boşanma Avukatı sizler için yerine getirecektir.
Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejiminde Mallar Nasıl Paylaştırılır ?
Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşler malları yarı yarıya paylaşırlar. İster evlilik öncesinde kazanılmış olsun ister evlilikten sonra mallar edinilmiş olsun fark etmez. Tasfiye sürecinde size ait olmasına rağmen diğer eşte olan malları ispat ederek geri almanız da mümkündür. İstanbul Nafaka Avukatı ile süreci takip edebilirsiniz.
Mal Ortaklığı Rejiminde Mallar Nasıl Paylaştırılır ?
Mal ortaklığı rejiminde eşlerin kişisel malları ortaklığın mallarından ayrılır. Eşlerin kişisel mallarının kendilerine ait olup ortaklığın mallarının eşler arasında tasfiye sürecinde paylaştırılması mal ortaklığı rejimidir. Eşler kural olarak bu ortaklığın mallarına birlikte sahip olurlar. Aile Hukuku Avukatı Tavsiyelerini alarak mal ortaklığı rejimine geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Mal rejimi sözleşmesi ne zaman yapılır ?
Evlilik sözleşmesi evlilik öncesi veya sonrası yapılabilir.
Mal rejimi sözleşmesi nerede yapılır ?
Mal rejimi sözleşmesi noterde yapılır.
Mal rejimi tipinde anlaşamıyoruz, 2 farklı mal rejimi seçebilir miyiz?
Hayır, kanun koyucu buna imkan vermemiştir.
Mal rejimini sonradan değiştirebilir miyim ?
Evet, dilediğiniz zaman yeni bir mal rejimine geçebilirsiniz.
Boşanmada Mal Paylaşımı Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Dava, ölümle biten evlilikte edinilmiş mallara katılma rejiminin sona ermesinden doğan alacak davasıdır. Davacı ve davalılar arasında yargılama devam ederken 12.01.2005 tarihinde miras payı devri ve miras paylaşımı sözleşmesi yapılmıştır.
Davacı vekili 22.02.2005 tarihli dilekçesiyle bu sözleşme dışında kalan edinilmiş malların değerlendirilmesini istemiştir.
Mahkeme hükmüne esas alınan 30.04.2007 tarihli bilirkişi raporunda mirasbırakan … edinilmiş malların hesabında, 12.01.2005 tarihli miras paylaşımı sözleşmesinde yer alan menkul mal ve haklarda hesaba katılmıştır.
12.01.2005 tarihli miras paylaşım sözleşmesinde yer alan menkul mal ve hakların dışında kalan edinilmiş malların hesapta değerlendirilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2008/18658 E. , 2010/1469 K.
“Davacı (kadın), dava dilekçesinde boşanmanın yanında 2011 model Ford Transit markalı … Plakalı, 1994 model Ford Transit markalı … plaka sayılı taşıtlar ile halen Ş. H. Ş. Mahallesindeki taşınmaz yönünden mal rejiminden kaynaklanan paylaşım talebinde de bulunduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece, davacı (kadın)’ın adli yardımdan yararlanmasına karar verildiğine göre, kadının bu talep yönünden nispi harç yatırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Mahkemece, tarafların boşanmalarına dair verilen karar temyizin şümulü dışında bırakılmakla kesinleşmiştir. Boşanma kararı kesinleştiğine göre, davacının mal rejiminden kaynaklanan mal paylaşımı davası incelenebilir (TMK md. 225) hale gelmiştir. O halde, mahkemece, davacı (kadın)’ın bu talebi konusunda gerekli açıklattırmaların yapılarak, dava değerinin de tespit edilip, tarafların delillerinin sorulup bildirmesi halinde toplanıp sonucu itibari ile karar verilmesi gerekirken bu konuda olumlu olumsuz bir karar verilmemesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2014/18687 E. , 2014/18374 K.
“Somut olayda davacı, davalı aleyhinde açtığı boşanma ve mal paylaşımı davaları bulunduğunu, evlilik birliktelikleri içinde edindikleri yazlığın kendisinden mal kaçırmak amacı ile davalı eşi tarafından danışıklı olarak diğer davalı kardeşine devir edildiğini iddia etmiştir. Davacının boşanma davası ile birlikte maddi ve manevi tazminat alacağı doğabileceği gibi esasen davanın konusunu oluşturan yazlık, evlilik birlikteliği içinde satın alınmış olduğundan mal paylaşımı davasının da konusunu oluşturduğu kuşkusuzdur. Şu durumda, taşınmazın davalı eş adına tescil edilmesinin istenmesinde davacının hukuki yararı ve aktif dava ehliyeti bulunmaktadır. Yerel mahkemece, iddia ve savunma doğrultusunda tarafların göstermiş oldukları tüm kanıtlar toplanmalı, davacı tarafından davalı eşi aleyhinde açılan boşanma ve mal paylaşımına ilişkin dava dosyaları incelenmeli ve tüm kanıtlar birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken, hukuki yarar ve aktif dava ehliyeti yokluğundan davanın reddine karar verilmiş olması doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.” 4. Hukuk Dairesi 2012/8045 E. , 2012/12204 K.