Boşanmada Mal Kaçırma
Mal Rejimi Nedir ?
Mal rejimi boşanmanın en önemli sonuçlarından biridir. Eşlerin sahip oldukları mallar ve sahip olacağı malvarlığı değerleri mal rejimi bünyesindedir. Pratik yaşamda evlilikler bir şekilde sona ermektedir. Bu bazen ölüm yoluyla kendiliğinden gerçekleşirken bazen de boşanma yoluyla gündeme gelir. Mal rejimi, eşler boşanma davası açtığında önem arz eder. Mal rejimi evlilik sona erdiğinde malların tasfiyesine ilişkin bir paylaşım yöntemini ifade eder. Çünkü boşanma davasında eşlerin sahip olduğu mallar paylaştırılırken mal rejimine göre paylaşım yapılır. Hukukumuzda çeşitli mal rejimi sözleşmeleri bulunmaktadır ancak eşler diledikleri gibi bu mal rejimlerinden birine tabi olabilirler. Mal rejiminin sonradan değiştirilmesi de mümkündür. ister evlilik öncesi ister evlendikten sonra tabi olmak istediğiniz mal rejimini İstanbul Boşanma Avukatı ile hazırlayabilirsiniz.
Mal Rejimi Çeşitleri Nelerdir ?
Kanun koyucu 5 farklı mal rejimi düzenlemiştir. Bunlar ;
- Edinilmiş mallara katılma rejimi
- Mal ayrılığı rejimi
- Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi
- Mal ortaklığı rejimi
- Olağanüstü mal rejimi
Evlilikten önce ya da sonra serbestçe kanunen öngörülen mal rejimi tiplerine tabi olabilirsiniz. Hukukumuzda yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir.
Yasal Mal Rejimi Nedir ?
Yasal mal rejimi hukukumuzda edinilmiş mallara katılma rejimi olarak belirlenmiştir. Kural olarak eşler herhangi bir evlilik sözleşmesi yapmamışsa bu durumda edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olurlar. Yasla mal rejiminde mal paylaşımı yapılırken öncelikle eşlerin kişisel malları ile edinilmiş malları tespit edilir. Kişisel mallar tasfiyeye alınmaz. Edinilmiş mallar ise tasfiye sürecinde paylaşıma konu olur.
Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır ?
Mal paylaşımı eşlerin tabi oldukları mal rejimi çerçevesinde yapılır. evlilik sözleşmesi adlı yazımızda her mal rejimine ilişkin paylaşım şekline yer vermiştik. Bu yazımızda sadece buna atıf yapmakla yetineceğiz. Dilerseniz evlilik sözleşmesi adli yazımıza göz atabilirsiniz. Güncelde yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi olarak belirlenmiştir. Mal tasfiyesi sürecinde eşler başta bir rejim seçmemişse edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olacak şekilde mal paylaşımına giderler.
Boşanmada Mal Kaçırma
Ne yazık ki uygulamada eşlerin boşanma aşamasında veya boşanma öncesinde diğer eşten mal kaçırdığı sık sık gündeme gelmektedir. Bu durumda haklarınızı bilmek sizleri büyük bir zarardan koruyabilir. Eşiniz mal kaçırmış ise bu durumda başvurabileceğiniz bazı yollar vardır. Bu yazımızda boşanmada mal kaçırmaya ve buna karşı yapılabilecek işlemlere değineceğiz. ayrıntılı bilgi için İstanbul Aile Hukuku Avukatına danışarak haklarınızı etkili bir şekilde koruyabilirsiniz.
Eşten Mal Kaçırma Suçu
Eşinizden mal kaçırmak Türk Ceza Kanunu uyarınca bir suç teşkil etmez. Ancak bu süreçte yapılan fiiller TCK bağlamında suç oluşturabilir. Örneğin, eşlerden birinin sırf mal kaçırmak amacıyla eşini dolandırması halinde TCK madde 157 ile cezai sorumluluğu doğabilir. Bunun yanı sıra eşlerden birinin sahte vekaletname düzenlemesi ve bu suretle mal kaçırmaya çalışması da kural olarak suç teşkil eder ve yaptırıma tabi tutulur.
Boşanmada Mal Kaçırma Davası
Sizden mal kaçıran eşinize karşı yargı yoluna başvurmanız mümkündür. mal kaçırma hukuk düzeni tarafından korunmayan bir davranıştır. Boşanmada mal kaçırmaktan ötürü dava açmak için söz konusu mal kaçırma eylemlerinin ne zaman yapıldığı önem arz etmektedir. Şöyle ki, mal kaçırma fiilleri bakımından 4 farklı ihtimal vardır. Bunlar;
- Boşanmadan önce mal kaçırma
- Boşanmadan önceki son 1 yıl içinde mal kaçırma
- Boşanma davası sırasında mal kaçırma
- Boşanma kararı verildikten sonra mal kaçırma
Bu 4 farklı ihtimale göre boşanmada mal kaçırmanın pratik sonuçları değişiklik arz edecektir.
Boşanmada Mal Kaçırma Nasıl İptal Edilir ?
Eşinizin boşanma sürecinde sizden mal kaçırması karşısında elbette ki hukuken yapabileceğiniz birtakım şeyler vardır. Eşiniz muvazaalı işlem yaparak sizden mal kaçırmışsa bu durumda bu işlemin iptaline ilişkin dava açabilirsiniz. Bu işlemlere muvazaalı işlem denmektedir. Örneğin, eşinizin otomobili bağışlamış olarak görünüp aslında satması halinde ortada muvazaalı bir işlem olup bu durum sizden mal kaçırma kastıyla yapılmış olabilir. Böylece mal kaçırılan eş aldatılmaya çalışılır. Ancak hukuk düzeni buna imkan vermemektedir. Somut olaydaki hileyi ispatlayarak bu işlemlerin iptal edilmesini sağlayabilirsiniz.
Boşanmadan 1 Yıl Önce Satılan Mallar
Boşanma davası açılmadan 1 yıl önce elden çıkarılan mallara ilişkin olarak yargıtayın pek çok kararı mevcuttur. Buna göre bu malların satışı karşılıksız ise bu duurmda olağandışı karşılıksız kazandırmalar mevcut olup bunların eşten mal kaçırma kastıyla yapıldığı kabul edilir. Böylece iptali istenebilir. Örneğin, eşlerden birinin üzerindeki birtakım malları boşanmadan 1 yıl kadar önce kardeşinin, annesinin, babasının, kuzeninin üzerine geçirmesi yargıtayca eşten mal kaçırmadır. Yargıtay boşanmadan 1 yıl içinde karşılıksız bir şekilde bir nevi bağışlama şeklinde görülen bu işlemleri mal kaçırma olarak kabul edip bunları da sanki elden hiç çıkmamış ise mal paylaşımına tabi kılmıştır. Böylece diğer eşin zarara uğraması engellenmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Mal paylaşımı davası nerede açılır ?
Bu dava için görevli ve yetkili mahkeme boşanma davasına yetkili olan yerin aile hukuku mahkemesidir.
Eşim boşanmadan önce yazlığımızı çok düşük bedelle birine devretmiş, ne yapabilirim ?
Bu durumda işlemin iptalini sağlamanız mümkündür.
Eşim aile konutunu satarken benim yerime imza atmış, ne yapabilirim ?
Bu durumda işlemin iptalini sağlamak için hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.
Boşanma sırasında eşimin mal kaçırmasını engellemek için ne yapabilirim ?
Boşanma davası ile birlikte mal paylaşımı davası açarak mallar üzerine ihtiyati tedbir koymanız ve mal kaçırmayı önlemeniz mümkündür.
Boşanmada Mal Kaçırma Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Mahkemece, boşanma davası açıldıktan ve tedbir kararı verilmesine rağmen henüz tapuya işlenmeden bir kaç gün önce satışın yapıldığı, davalı …’ın taşınmazı görmeden satın almasının yaşam deneyimlerine aykırı olduğu, davalı …’ın boşanmasının mali sonuçlarından kurtulmak için muvaazalı olarak satışın yapıldığının anlaşıldığından bahisle davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı … vekili tarafından temyiz edilmiştir. Somut olayda, davalılardan sadece …’ın mal kaçırma amacı ile hareket etmesi yeterli olmayıp davalı …’ında bu amaçtan haberdar olması ve birlikte hareket etmeleri gerekir. Gerek davacının gerekse davalı tanık anlatımlarından, davalı …’ın kızı ve damadının taşınmazın bulunduğu apartmanda oturduğu ve iptali istenilen satıştan çok öncede dairenin satışa çıkarıldığı ve fiyatta anlaşılamadığı, daire hakkında kızınında aynı tip dairede oturması nedeni ile davalı …’ın bilgi sahibi olduğu dolayısı ile daireyi gezip görmeden almasında mahkemenin kabulünün aksine olağan dışı bir durum olmadığı anlaşılmaktadır.” 17. Hukuk Dairesi 2017/2030 E. , 2017/9843 K.
“mahkemece boşanma süreci ve sonrası yönünden yapılan değerlendirme de, öncesinde geçimsizliklerinin bulunduğu, mirasbırakanın o süreçte davalıyı vekillikten azlettiği, tarafların bir süre ayrı yaşadıkları yönündeki belge ve tanık beyanları göz önüne alınmadığı gibi mirasbırakanın pek çok taşınmazının bulunduğu da gözetildiğinde, dava konusu taşınmazları aralarında bir husumet bulunduğu ileri sürülmeyen davacı çocuklarından mal kaçırma amacıyla yapmasının gerekçe ve delilleri yeterli bulunmamaktadır. Mahkemenin temlikin muvazaalı yapıldığı yönündeki kabulü, devrin bedelsizliğine ilişkin olup esasen bu durum akit tablolarından da bellidir. Mahkemece kabul edildiği şekliyle muvazaalı boşanmanın tek gerekçesinin mirasçılardan mal kaçırmak olduğu sonucuna varmak için nelerin yeterli sayıldığı, 01.04.1974 tarihli ½ sayılı İçtihadı Birleştirme kararında belirlenen ilkelerin somut olayda ne şekilde gerçekleştiği açıklanmamıştır.” 1. Hukuk Dairesi 2020/744 E. , 2020/4657 K.
“somut olayda, davalılardan sadece …’ın mal kaçırma amacı ile hareket etmesi yeterli olmayıp davalı …’ında bu amaçtan haberdar olması ve birlikte hareket etmeleri gerekir. Gerek davacının gerekse davalı tanık anlatımlarından, davalı …’ın kızı ve damadının taşınmazın bulunduğu apartmanda oturduğu ve iptali istenilen satıştan çok öncede dairenin satışa çıkarıldığı ve fiyatta anlaşılamadığı, daire hakkında kızınında aynı tip dairede oturması nedeni ile davalı …’ın bilgi sahibi olduğu dolayısı ile daireyi gezip görmeden almasında mahkemenin kabulünün aksine olağan dışı bir durum olmadığı anlaşılmaktadır.” 17. Hukuk Dairesi 2017/2030 E. , 2017/9843 K