Boşanma Sebepleri
Boşanma Davası Nedir ?
Boşanma davası evliliği sona erdiren sebeplerden biridir. Uygulamada evliliklerini sona erdirmek isteyen çiftler boşanma davası yoluyla ayrılabilirler. Boşanma davaları ülkemizde en çok açılan davaların başında gelmektedir. Bu nedenle boşanma davaları Türk Medeni Kanunumuzun Aile Hukuku bölümünde detaylıca düzenlenmiştir. İstanbul Boşanma Avukatı ile boşanma davası açabilirsiniz. Evlenmek gibi boşanmak da bir haktır. Ancak boşanma davası açmak sınırlı sebeplerle sınırlanmıştır. Kanunda yazılı sebep veya sebeplere dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Boşanma davasının süreleri ise somut davanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir.
Boşanma Davası Çeşitleri
Mevzuatımızda 2 farklı boşanma davası vardır. Bunlar;
- Anlaşmalı boşanma davası
- Çekişmeli boşanma davası
Bu davalar birbirinden pratik anlamda farklılaşırlar. Anlaşmalı boşanma davaları uygulamada çok sık tercih edilse de uzlaşma olmaması halinde çekişmeli boşanmaya dönüşmektedir. Çekişmeli boşanma davası eşlerden birinin boşanma davası açmasına karşın diğer eşin boşanmak istememesi halinde açılırken anlaşmalı boşanma davaları boşanma hususunda ortak karar alındığında söz konusu olur. anlaşmalı boşanma davası ile daha kısa sürede boşanma gerçekleşecektir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Öncelikle anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarından hangisini açmanızın sizin için daha uygun olduğuna karar vermelisiniz. Ardından açacağınız davanın türüne göre gerekli evrak ve dosyaları hazırlamanız gerekmektedir. Hangi davayı açacak olursanız olun davanızın muhakkak kanunda yazılı boşanma sebep veya sebeplerine dayanması gerekmektedir. İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatı ile hukuki sürecinizi süratle başlatabilirsiniz. Gerek anlaşmalı gerekse çekişmeli boşanma davası psikolojik olarak zor bir süreçtir. Davayı gerektiği gibi idare edememek ise bu süreci zorlaştıracaktır. Dava dosyasının özenle ve titizlikle hazırlanması ve mahkeme sunulması işlemlerini sizler yerine avukatınız tamamlayabilir. Dava dilekçenizin ve gerekliyse anlaşmalı boşanma protokolünüzü hazırlayarak aile mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Boşanma Sebepleri Nedir ?
Herkes boşanma davası açabilir. Ancak boşanma davanızın kabulü için dava sebebinizin varlığı önem arz eder. Kanun koyucu boşanma sebeplerini teker teker kanunda düzenlenmiştir. Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına nazaran daha sert koşullara bağlanmamıştır. Genel veya özel boşanma sebeplerinden birine veya birkaçına dayanarak serbestçe boşanma davası açabilirsiniz. Eşinizin hayatta olması kaydıyla ve boşanma sebebinizin olması kaydıyla hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. İstanbul Aile Hukuku Avukatı bu süreçte sizlere hukuki danışmanlık yapacaktır.
Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Türk Medeni Kanunumuz uyarınca boşanmak isteyen eşler kanunda yazılı boşanma sebeplerine dayalı olarak boşanma davası açabilir. Bu bağlamda kanunda yer almayan bir sebebe dayanarak boşanma davası açılamaz. Mevzuatımızda genel ve özel boşanma sebepleri mevcuttur. Belirttiğimiz üzere, boşanma sebepleri sınırlı sayıda olup bunlara ek olarak yeni bir boşanma sebebi taraflarca kendiliğinden getirilemez. Zina, terk, akıl hastalığı gibi özel durumlar olmadıkça uygulamada genellikle evlilik birliğinin temelinden sarsılması yani şiddetli geçimsizlik sebebine dayanılarak dava açılmaktadır. Detaylı bilgi için bizlerle iletişime geçiniz.
Bu boşanma sebepleri;
- Zina
Zina, eşlere boşanma hakkı tanıyan özel bir boşanma sebebidir. Zina, eşlerden birinin sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesiyle gündeme gelir. Eşler birbirlerine sadakatli olmakla yükümlüdürler. Eşlerden birinin evlilik birliği devam ederken karşı bir cinsle kendi isteğiyle cinsel ilişki yaşaması zina teşkil eder. Zina mutlak bir boşanma sebebi olup davada eşinizin zina yaptığını kanıtladığınızda hâkim direkt boşanmaya karar verir.
- Hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış
Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açılması mümkündür. Bu özel bir boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Aile içi şiddet olaylarında bu sebebe dayanarak boşanma davası açılabilir. Eşini toplum içinde küçük düşürmek, hakaret etmek de onur kırıcı bir davranış olarak dava hakkı verir.
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
Küçük düşürücü suçların neler olduğu kanun koyucu tarafından belirtilmemiştir. Bu nedenle somut olaydaki eylemin bu kapsama girip girmediği her olay üzerinden farklı bir değerlendirmeye tabidir. Hırsızlık, cinsel saldırı gibi suçlar küçük düşürücü suç olarak görülmektedir. Haysiyetsiz hayat sürme olgusu ise eşinizin uygunsuz yerlerde ve işlerde çalışması, genelev işletmesi gibi hallerde söz konusu olabilir.
- Terk
Terk diğer özel boşanma sebeplerine göre daha uzun bir prosedüre sahiptir. Kural olarak eşler birlikte yaşamakla mükelleftir. İş hayatı, sağlık problemleri, eğitim gibi nedenlerden ötürü ayrı yaşamak zorunlu veya haklı değilse eşlerin ayrı yaşaması boşanma hakkı verir. Bir başka deyişle, haklı bir sebep olmadan eşinizden ayrı yaşıyorsanız, haklı sebep olmaksızın onu evi terk etmeye zorluyorsanız veya kendiniz konutu terk etmişseniz terk nedeniyle boşanma davası gündeme gelebilir. Dava açmadan önce 2 adet ihtar çekme şartı bulunmaktadır. Bu ihtarlar samimi ve gerçek olmalıdır.
- Akıl hastalığı
Eşinizin hiç iyileşmeyecek nitelikte akıl hastalığı varsa bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Bunun için akıl hastası olan eşin akıl hastası olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporu alınmalıdır. Ancak bu yeterli değildir. Ayrıca eşinizin bu hastalığının sizin için onunla yaşamayı çekilmez bir hale getirmesi gerekir. İki koşulun da sağlanması halinde akıl hastalığı sebebine dayanarak boşanabilirsiniz.
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
Bu husus uygulamada şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma olarak bilinir. Eşler arasında şiddetli bir geçimsizliğin olması halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilir. Eşlerin kusurları bu bahiste önem arz etmeyecektir. ancak her geçimsizlik boşanma hakkı vermez. Söz konusu geçimsizliğin şiddetli olması gerekir. Yaşanan olay veya durumlardan ötürü eşler bir arada yaşayamaz hale gelmişse şiddetli geçimsizlik kabul edilecektir.
- Eşlerin anlaşması
Eşler boşanma ve boşanmanın hukuki ile mali sonuçları hakkında anlaşarak boşanabilirler. Bu husus anlaşmalı boşanma davası ile sağlanır. Ortak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanarak tek celsede boşanmanız mümkündür. Ancak protokolün hakim tarafından onaylanması şarttır, aksi halde süreç uzayabilir. Protokolde nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi hususlara ilişkin kararlar yer alır.
- Ortak hayatın tekrar kurulamaması
Herhangi bir boşanma sebebine dayanılarak açılan bir boşanma davası reddedilmişse ve buna rağmen her ne sebeple olursa olsun eşler ortak hayatı tekrar kuramamışsa bu sebebe dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. Eşler kural olarak 3 yıl içinde ortak hayatı yeniden kuramamış olmalıdırlar. Bu durumda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılacak ve boşanmaya karar verilecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma davası nerede açılır ?
Eşinizin veya sizin yerinizin aile mahkemesi veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesinde boşanma davası açabilirsiniz.
Boşanma avukatı tutmak zorunlu mu ?
Hayır, kural olarak avukat yardımı almaksızın dava açabilirsiniz. Ancak hukuki sürecinizi bir avukat yardımı ile yürütmek sizi hak kayıpların koruyacaktır.
Boşanma davası ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davası protokolde sorun olmadığı takdirde tek celsede sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları ise davanın özelliğine göre uzamaktadır.
Boşanma davası ücretleri 2023 ne kadar ?
İstanbul anlaşmalı boşanma davası ücreti güncel rakam 27.000 TL iken İstanbul çekişmeli boşanma davası avukatı ücreti ise 40.000 TL’dir. Davaya ek olarak maddi ve manevi tazminat talepleri dava değerinin yaklaşık %15’i oranında arttırılacaktır.
Boşanma Sebepleri Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar
“Dava; hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, (TMK m.162), suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (TMK m. 163) belirtilen özel boşanma sebepleri ile bu kabul edilmediği takdirde evlilik birliğinin sarsılması (TMK m.166/1) sebebiyle boşanma talebine ilişkindir. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme fiilleri özel boşanma sebebi yanında genel boşanma (TMK m. 166/1) sebebi de oluşturur. Böyle bir durum karşısında kalan eş dilerse bu özel sebeplerin yanında genel sebebe, dilerse birine veya birkaçına birlikte dayanarak boşanma talep edebilir. Davacı öncelikle özel boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açmış olduğundan, öncelikle özel boşanma sebeplerinin bulunup bulunmadığı belirlenmeli, özel sebep varsa, bu sebebe dayanılarak özel boşanma sebeplerinin gerçekleşmemesi halinde, deliller genel boşanma sebebi (TMK m. 166/1-2) çerçevesinde değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Toplanan deliller öncelikle özel boşanma sebepleri bakımından değerlendirilip, sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, bu husus gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamış ve bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2016/10328 E. , 2018/2053 K.
“Mahkemece somut olayda yapılacak iş; dosya kapsamındaki hastane evraklarına göre davacı-davalı erkekte bulunduğu anlaşılan bipolar duygulanım bozukluğunun Türk Medeni Kanunu’nun 150. maddesi uyarınca davalı-davacı kadın ve altsoyunun sağlığı bakımından ağır tehlike oluşturan bir hastalık olup olmadığına dair resmi sağlık kurulu raporu alınarak davalı-davacı kadının davasında bütün delillerin öncelikle nisbi butlan sebebi ile (TMK m. 150) evliliğin iptali talebi yönünden değerlendirilmesi ve sonucu uyarınca karar verilmesi; kadının açtığı nisbi butlan sebebi ile evliliğin iptali davasının, davacı-davalı erkek ve davalı-davacı kadın açısından boşanma davaları bakımından bekletici sorun oluşturacağı gözetilerek ve boşanma davaları tefrik edilerek kadının açtığı nisbi butlan sebebi ile evliliğin iptali davasının sonucu beklendikten sonra boşanma davaları hakkında olumlu ya da olumsuz karar vermekten ibarettir. Bu yön nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2016/25173 E. , 2018/12091 K.