Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Eşler ayrılık kararı aldıklarında bunu resmi yoldan gerçekleştirmek zorundadır. Aile Mahkemesi’ne açılacak olan boşanma davasında mahkemeye öncelikle boşanma dilekçesi verilir.
Boşanma davasının niteliğine bağlı olarak boşanma dava dilekçesi hazırlanır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi ile çekişmeli boşanma dilekçesi içeriğinde farklılıklar olur. Eşler dava öncesinde ortak kararlar aldığında anlaşma yoluna gidilmiş demektir. Bu durumda hazırlanacak dilekçe anlaşmalı boşanma dava dilekçesi olarak sunulmalıdır. Bu dilekçeye ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü de hazırlanır.
Çekişmeli boşanma davası için çekişmeli boşanma dava dilekçesi hazırlanması gerekir. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi hazırlayabilmek için evlilik en az 1 yıldır devam ediyor olmalıdır. Kanun koyucu aile birliğinin korunmasını hedefler.
Aile birliği toplum için önem taşır. Ailenin devamlılığı istenir. Bu sebeple de aile yasalarla da korunur. Boşanma davası açılabilmesi için kanunda ön görülen koşulların sağlanması ve ardından da mahkemeye müracaat edilmesi gerekir.
Eşler keyfi olarak karar alıp boşanma işlemini resmi yollar dışında gerçekleştiremez. Bu sebeple Aile Hukuku kapsamında hareket edilmesi gerekir. Boşanma davası genel ve özel sebeplere bağlı olarak açılır.
Aile birliğini temelden sarsan sebepler genel nedenler başlığı altında değerlendirilir. Özel sebepler ise kanunda sınırlı sayıda tutulur. Hayata kast, zina, küçük düşürücü davranışlar, haysiyetsiz yaşam sürmek özel sebeplerden bazılarıdır.
Boşanma Dilekçesi Nedir?
Boşanma davası görevli ve yetkili mahkemeye açılırken bir dilekçe ile müracaat edilir. Bu dilekçenin eksiksiz ve tam olarak hazırlanması gerekir. Hukuki sürecin başlatılabilmesi için dilekçe verilmesi zorunludur.
Boşanmanın ilk adımı olan boşanma dilekçesi anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davasına göre hazırlanmalıdır. Eşler boşanmanın hukuki sonuçları hakkında ortak karar aldıklarında anlaşmalı boşanma yoluna gidilir. Bu durumda bir eşin mahkemeye vereceği dilekçeyi diğer eş kabul ettiğinde dava açılmış olur.
Boşanmanın hukuki sonuçlarında anlaşamayan eşler çekişmeli boşanma davası yoluna gider. Boşanma davası dilekçesi yazılı olarak hazırlanan resmi bir evraktır. Bu süreçte hukuki destek alınması hak kayıplarını engelleyeceğinden bir boşanma avukatı ile çalışılması daima fayda yaratır.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi ve Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı boşanma davalarında dilekçeye ek olarak sunulan anlaşmalı boşanma protokolü için de hukuki destek alınması önemlidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde eksiklikler olması halinde dava sonuçlandıktan sonra ortaya çıkabilecek pürüzlerde eşlerin yeni baştan dava açması gerekebilir.
Bu tür problemlerin önüne geçmek, ileride karşılaşılabilecek anlaşmazlıkları engellemek için boşanma avukatı ile çalışılması daha doğru olur. Boşanmadan kaynaklanacak hukuki sonuçlardan zarar görmemek için destek alınmasının yararı vardır.
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlandıktan sonra eşlerden en az birinin imzalaması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü bu dilekçeye ek olarak hazırlanır ve bu belge üzerinde de eşlerin her ikisinin ıslak imzasına ihtiyaç duyulur.
Boşanma Dilekçesinde Nelere Yer Verilmelidir?
Hukuk Mahkemeleri Kanunu uyarınca hazırlanması gereken boşanma dilekçesi çeşitli bilgileri içeren resmi bir belgedir. HMK 119 uyarınca boşanma dilekçesi aşağıdaki konulara değinir:
- Mahkemenin ismi,
- Davalı ve davacının ad-soyad bilgileri,
- Davacı ve davalının adres bilgileri,
- Davacı avukatı varsa ad-soyad ve adres bilgisi,
- Davacı T.C kimlik numarası,
- Dava konusu,
- Davacının iddiasının dayanakları, tüm vakıaların özeti,
- İddiaya konu olan vakıları ispat gücü olan deliller,
- Davaya dayanak olan hukuki sebepler,
- Mahkemeden talep edilenler,
- İmza.
Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesinde Neler Olmalıdır?
Anlaşmalı boşanma davası eşlerin boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde fikir birliğine varması durumunda açılır. Eşler dava öncesinde bir araya gelir ve ortak kararlar alır. Bu kararlarını da anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak mahkemeye sunar.
Boşanma davası dilekçesi anlaşmalı veya çekişmeli görülecek davaya bağlı olarak hazırlanır. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesinde ise aşağıdaki hususlara yer verilir:
- Eşlerin nafaka konusunda anlaşması söz konusu olduğunda bu belirtilir,
- Tazminat ve çocukların velayeti konusu üzerinde anlaşma varsa dilekçede yer almalıdır,
- Mal paylaşımı ve diğer anlaşma konuları dilekçeye eklenir,
- Dilekçede eşlerden en az birinin imzası olmalıdır,
- Dilekçeye ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve her iki eş bunu imzalar.
Çekişmeli Boşanma Davası Dilekçesinde Neler Yer Almalıdır?
Çekişmeli boşanma davası eşlerin boşanmanın hukuki sonuçları üzerinde anlaşamadığında açılır. Çekişmeli boşanma dilekçesi hazırlanırken boşanmaya neden olan vakıalara göre hareket edilmelidir.
Çekişmeli boşanma dilekçesinde vakıalar açık ve net biçimde ifade edilirken bu vakıaların boşanma üzerinde ne tür bir etkiye sahip olduğu açıklanır. Ayrıca iddia edilen vakıaların geçerli delillerle ispatlanması da öneme haizdir.
Dilekçeyi sunan eşin diğer eşten ne tür taleplerinin olduğu da dilekçede yer verilenler arasındadır. Her çekişmeli boşanma davası birbirinden farklı dinamiklere sahiptir. Bu sebeple de hazırlanacak dilekçede yer verilen vakıalar ve deliller de birbirinden bağımsızdır.
Çekişmeli boşanma davası açılırken genel ve özel sebeplerin varlığına göre hareket edilmesi icap eder. Çekişmeli boşanma davası özel sebeplere dayanılarak açılacağı zaman sıkı şekil kurallarına ve ispata dayalı olarak ilerlenir.
Boşanma Dilekçesi Hazırlama
Boşanma dilekçesi hazırlanırken davanın türüne bağlı olarak içerikte yer alan bilgilerde değişiklik olur. Boşanma dava dilekçesi resmi bir belgedir. Eksiksiz ve tam olarak hazırlanmak zorunda olan bu evrak, Aile Mahkemesi’ne sunulduktan sonra ve kabul edilirse dava açılmış olur.
- Giriş bölümü tarafların kendini tanıttığı alandır,
- Olayların anlatıldığı kısımda evlilik birliğinin sonlanmasına yol açan sebepler açıklanır,
- Kanuni dayanaklar kısmında ihlal edilen kanun maddelerine yer verilir,
- Talep bölümü isteklerin yer aldığı kısımdır,
- Deliller kısmında vakıalara yönelik kanıtlar sunulur,
- Talep ve sonuç kısmında ise mahkeme hükmünde olması istenen talepler yer almalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Dilekçesi Avukatsız Hazırlanabilir mi?
Evet, dava dilekçesinin avukat yardımı alınmaksızın da hazırlanması pekala mümkündür. Ne var ki, ortak çocukların velayeti, mal paylaşımı, tazminat vs. oldukça mühim hususların üzerine temellendirileceği dava dilekçesinin uzman bir boşanma avukatı yardımıyla düzenlenmesi en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler herhangi bir adliyenin aile mahkemesine başvurmak suretiyle boşanma davası açabilir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Görevli Mahkeme Nedir?
Çekişmeli boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi kurulmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır.