Boşanma Davası Ücretleri 2023

Aile ve Boşanma Hukuku
Boşanma Davası Ücretleri 2023

Boşanma davası ücretleri başta olmak üzere boşanma davası ücretini kimin ödeyeceği de boşanmak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan biridir. Belirtmek gerekir ki, boşanma davası ücretleri boşanma davasının türüne göre değişiklik arz etmektedir. Yani çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası farklı ücretlere tabidir. Davanın özelliklerine ve somut durumuna göre boşanma davası ücretleri 2023 yılında her davaya göre değişkenlik göstermektedir. Yazımızda aile hukukundan kaynaklanan davaların özellikle boşanma davası ücretlerine değineceğiz. ayrıntılı bilgi için İstanbul Boşanma Avukatına danışınız.

 

Boşanma Davası Ücretleri Nasıl Belirlenir ?

Değinmek gerekir ki, Türk Hukuku uyarınca avukat tutma zorunluluğu yoktur. Bireyler kendi davalarını kendileri takip edebilirler. Ancak hukuki bilginin ve tecrübenin davaların kazanılması açısından önemi tartışılmazdır. Usul hukukundan ispat hukukuna kadar pek çok meselenin avukat yardımı ile çözülmesi daha sağlıklı olacaktır. Boşanma davalarında da avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak İstanbul Boşanma Davası Avukatı hukuki sürecinizde sizlere etkili danışmanlık sunarak lehinize hüküm almayı kolaylaştırmaktadır.

Türk Hukuku uyarınca ücretsiz avukatlık hizmeti vermek yasaktır. Avukatlık hizmeti belli bir ücret karşılığında yapılır. Bu ücretin asgari sınırı Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı’nca belirlenmektedir. Ancak avukatlar belirlenen ücretin fazlasını talep edebilir ancak bu ücretten daha düşük bir miktara avukatlık hizmeti sunamazlar. Boşanma davası ücretleri 2023 yılında en az 9.200 tl olarak belirlenmiştir. Bu fiyata %8 KDV farkını da ekleyince toplamda en düşük boşanma davası ücreti 9.936 TL’dir. 

 

Boşanma Davası Avukatı Vekalet Ücreti 2023

Vekalet ücreti avukatın bilgisine, tecrübesine ve deneyimine göre avukatın kendisi tarafından belirlenir. Avukata vekalet verilmesiyle boşanma davası avukatı ücreti muaccel hale gelecektir. Avukatlar kural olarak vekaletsiz iş göremezler. Müvekkil olarak bir avukata vekalet verdiğinizde avukatlık ücreti hususunda da anlaşmış olmanız gerekir. Vekalet verme işlemlerini noterde pratik bir şekilde yerine getirebilirsiniz. 

 

İstanbul Boşanma Avukatı Ücreti Belirleme

Her davada avukatın emeğinin ve zamanının dava sürecine etkisi farklıdır. Dolayısıyla bir boşanma avukatı ücret belirlemesi yaparken davanın türüne, özelliklerine, tahmini karara bağlanacağı süreyi göz önünde bulunduracaktır. Avukatın mesleki tecrübesinin olması ve kıdemli olması doğal olarak dava için belirleyeceği ücret miktarını etkileyecektir. Türkiye Barolar Birliği’nin belirlediği asgari ücret tarifesinin altında kalmamak kaydıyla avukatlar vekalet ücretlerini kendileri belirleyebilirler. Boşanma avukatları aynı zamanda bağlı oldukları yerel baronun da güncel fiyatlarını baz almak zorundadır. örneğin, İstanbul Barosu ve Ankara barosu ücret tarifeleri arasında fark olabilir ve bu fark avukatlık ücretlerine yansıyabilir. 

 

İstanbul Boşanma Ücretleri 2023 Ne Kadar ?

İstanbul Barosu her yıl İstanbul boşanma avukatları için ücret tarifesi yayınlamaktadır. İstanbul boşanma davası avukatı 2023 ücreti anlaşmalı ve boşanma davası olarak ayrılmaktadır. İstanbul anlaşmalı boşanma davası ücreti güncel rakam 27.000 TL iken İstanbul çekişmeli boşanma davası avukatı ücreti ise 40.000 TL’dir. Davaya ek olarak maddi ve manevi tazminat talepleri dava değerinin yaklaşık %15’i oranında arttırılacaktır. 

 

İstanbul Barosu Ücret Tarifesi 2023

İstanbul Barosu Ücret Tarifesi 2023

Yukarıda aile mahkemelerinde görülen davalar için İstanbul Boşanma Avukatlarının talep edebileceği tavsiye niteliğindeki ücret bilgileri yer almaktadır. İstanbul boşanma avukatları somut davanıza göre ücret tespiti yapacaktır. Dolayısıyla ücret hususunda avukatınızla birebir görüşmeniz daha isabetlidir. 

 

Boşanma Davası Mahkeme Masrafları 2023

Boşanma davasında avukatlık ücreti dışında katlanmanız gereken başkaca masraflar da mevcuttur. Bu masraflar mahkeme masraflarıdır. Bu masraflar mahkeme tarafından talep edilmektedir ve davanın görülmesi sürecinde gerekli masraflardır. Mahkeme masrafları ödenmeden dava açılamaz yani hukuki süreç başlatılamaz. Bu yargılama gideri olarak da bilinir. Örneğin, dava sürecinde bilirkişiden yararlanılması halinde bu mahkeme masrafı olur. boşanma davası bakımından mahkeme masrafları 1000 TL civarındadır. Bu miktar mahkeme veznesine yatırılır. Hukuki süreç sonunda dilekçe vererek mahkeme masraflarından arda kalan parayı talep etme hakkınız vardır. Boşanma davasında mahkeme masraflarını karşılayacak maddi gücünüz olmaması halinde adli yardım talebinde bulunmanız mümkündür. 

 

Boşanma Davası Avukat Ücretin Kim Öder ?

Boşanma davasında 2 farklı vekalet ücreti mevcuttur. Bunlar;

  1. Müvekkil ve avukat arasındaki avukatlık ücreti
  2. Avukat ile karşı taraf arasındaki karşı vekalet ücreti

Boşanma davası avukatınıza ücret genellikle dava başında peşinen ödenmelidir. Karşı taraf vekalet ücreti ise dava kaybedildiğinde gündeme gelecektir. Bu iki ücret birbirinden bağımsızdır. Davayı kaybetmeniz halinde davayı kazanan tarafın avukatının vekalet ücreti de size yükletilecektir. Karşı taraf vekalet ücreti için mahkemeden talepte bulunmanız gerekmektedir. 

 

Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

“Yapılan soruşturma ve toplanan delillere göre davalı-davacı kocanın birleşen boşanma davası reddedilmiştir. Boşanma davalarında vekalet ücretinin asıl talep olan boşanma talebinin kabul veya red durumuna göre takdir edilmesi gerekmesine ve boşanma davası içinde istenen boşanmaya bağlı fer’i nitelikteki Türk Medeni Kanununun 174/1-2. maddesi çerçevesinde istenen tazminatların kısmen kabulü durumunda ayrıca vekalet ücretine hükmedilemeyeceğinin tabi bulunmasına göre, boşanma talebi kabul edilen ve kendisini vekille temsil ettiren davacı-davalı kadın yararına vekalet ücreti takdiri gerekirken davalı-davacı koca yararına vekalet ücretine hükmedilmesi doğru olmamıştır. Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün bu bölümünün düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2013/1564 E.  ,  2013/14685 K.

“Davacı kadının boşanma davası kabul edildiği halde kendisini vekil ile temsil ettiren davacı lehine karar tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca maktu vekalet ücreti taktir edilmemesi doğru olmamıştır. Ancak bu husus ilk temyiz incelemesi sırasında sehven gözden kaçırıldığından bozma nedeni yapılmamış hükmün vekalet ücreti yönünden onanmasına karar verilmiştir. Hal böyle olunca davacının karar düzeltme isteminin kabulüne, davacı yararına boşanma davası yönünden vekalet ücreti verilmemesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir. 2. Hukuk Dairesi         2015/12849 E.  ,  2015/14523 K.

“Davacı kadın tarafından evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebiyle boşanma davası açılmış olup, taraflarca mahkemeye sunulan protokol hükümlerine göre tarafların anlaşmalı olarak (TMK m.166/3) boşanmalarına karar verilmiştir. Ancak, dava dilekçesinde ve mahkemeye sunulan 24.12.2015 tarihli protokolün “mahkeme masrafları” başlıklı bölümünde yer verilen “mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti davalı … ödeyecektir” maddesine karşın, mahkemece yargılama giderlerinin davacının üzerinde bırakılması, vekalet ücreti hususunda ise hiçbir karar verilmemiş olması usul ve kanuna aykırı olup, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2016/6618 E.  ,  2017/11780 K.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Avukatım ile ücret sözleşmesi yapabilir miyim ?

Evet, bu sözleşmede toplam avukat ücretine ve ödenme şeklinde ilişkin açıklamalarda bulunup imza atmak suretiyle sözleşme yapabilirsiniz.

Avukatlar ücretsiz dava bakabilir mi ?

Hayır, avukatlık hizmeti kural olarak ücretsiz verilemez.

Avukata danışmanlık ücreti ne kadar ?

Avukat asgari danışmanlık ücreti 2023 yılı için her bir saati 1200 TL, 2 saati 1900 TL, 3 saati 2600 TL olarak belirlenmiştir.

Devlet ücretsiz avukat verir mi ?

Evet, adli yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Avukatsız boşanma davası açabilir miyim ?

Evet, avukatla temsil edilmek zorunlu değildir. Hukuki sürecinizi kendiniz başlatabilir ve takip edebilirsiniz. Ama hak kaybına uğramamak için İstanbul Boşanma Avukatından destek almanız önem arz etmektedir.

Adli yardım için hangi belgeleri almalıyım ?

Fakirlik belgesi, ikametgah belgesi ve kimlik fotokopisi gibi birtakım belgelere ihtiyacınız bulunmaktadır.

Leave a Reply

Call Now Button