Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Aile ve Boşanma Hukuku
Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Boşanma davası evliliği sona erdiren sebeplerden biridir. Türk hukuku uyarınca bazı hallerde evlilik kendiliğinden sona erdiği gibi bazı hallerde ise hakim kararıyla sona erebilir. Boşanma davaları aile hukuku kapsamında açılan en yaygın davalardır. Boşanma davaları avukat yardımıyla açılması tavsiye olsa da bireylerin avukat yardımı olmaksızın hukuki süreçlerini başlatabilirler. Ancak boşanma davası açarken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu yazımızda boşanma davası türlerine, gerekli evraklara ve dikkat etmeniz gereken hususlara değineceğiz. Aile hukuku teknik bir alan olduğu için hukuki sürecinizi başlatmadan Aile Hukuku Avukatı ile iletişime geçerek somut durumunuzla ilgili hukuki danışmanlık alabilirsiniz.

Boşanma davalarına ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’nun aile hukuku kısmında düzenlenmiştir. İlgili madde uyarınca boşanma davası her iki eşin de hayatta olması halinde açılabilir. Ölüm gibi sebepler evliliği kendiliğinden sona erdirdiğinden boşanma davasına ihtiyaç yoktur. Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken en önemli husus boşanma davası sebebinizdir. Kural olarak boşanma davanızın dayandığı bir sebep olmalıdır. Bu sebep ise kanunda yazılı olmalıdır. bir başka deyişle, Türk kanun koyucu boşanma sebeplerini kanunda sayılı sayıda olarak düzenlemiştir. Bu sebeplere yazımızın devamında yer vereceğiz. Boşanma davası açarken bu sebeplerden birine veya birkaçına dayanmanızı hukuken zorunludur. Kanunda düzenlenmemiş bir sebebe dayanarak boşanma davası açmanız davanızın reddine sebebiyet verecektir. Her olayda farklı bir boşanma sebebi vuku bulabilir. Bu nedenden ötürü Boşanma Avukatı İstanbul ile hukuki sürecinizi görüşerek sizler için en avantajlı hukuki sebebi tespit edebilir ve bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.

 

Boşanma Davası Türleri Nelerdir ?

Hukukumuzda 2 farklı boşanma davası türü bulunmaktadır. Bunlar halk arasında anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak bilinir. Her iki eşin de boşanma hususunda ortak karar alması halinde anlaşmalı boşanma davası açılabilir ve bu dava çekişmeli boşanma davasına nazaran daha rahat ve hızlı bir sürece sahiptir. Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul aracılığıyla protokolünüzü hazırlayabilir ve davanızı açabilirsiniz. Uygulamada ise ne yazık ki genellikle çekişmeli boşanma davalarına rastlanılmaktadır. Çekişmeli boşanma davası eşlerden birinin boşanma davası açmasına karşın diğer eşin boşanmak istememesi halinde vuku bulan boşanma çeşididir. Çekişmeli boşanma davalarında eşler genellikle nafaka, velayet gibi hususlarda da uyuşmazlık yaşayıp boşanma sürecini zorlaştırmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarının Nafaka Avukatı İstanbul ile birlikte yürütülmesi önem arz etmektedir. Gerek anlaşmalı gerek çekişmeli boşanma davası kendine has birtakım önemli koşullara sahiptir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası açabilmek için eşlerin en az 1 yıl evli olması şartı çekişmeli boşanma davaları için söz konusu değildir. Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası şartlarına diğer yazılarımızda detaylıca değineceğiz.

 

Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir ?

Yukarıda değindiğimiz gibi, boşanma davası açmak için boşanma sebebine dayanmanız gerekmektedir. Bu sebepler ise kanunda yazılı olmalıdır. Kanunda sayılı sayıda sayılış boşanma sebeplerinin mevcut olması halinde boşanma davası açmaya hak kazanılır. Boşanma davası açmak istiyorsanız bu sebeplerden birine veya birkaçına dayanmak zorundasınız. Kanunda yazılı olmayan başkaca bir sebebe dayanarak boşanma davası açılamaz, açılsa dahi davanız reddedilir. Söz konusu sebepler size boşanma hakkı verdiği gibi aynı zamanda ayrılık hakkı da tanıyacaktır. Boşanma ve ayrılık birbirinden farklı hukuki müesseseler olup ayrılık kararı verildiğinde evliliğiniz son bulmamaktadır. Ayrılık kararı ile ilgi detaylara başka bir yazımızda yer vereceğiz. Bununla ilgili ayrıntılı bilgi için Boşanma Avukatı İstanbul’dan hukuki danışmanlık talep edebilirsiniz.

Kanunda sınırlı sayıda düzenlenen boşanma sebepleri;

  • Zina
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Akıl hastalığı
  • Terk
  • Evlilik birliğinin sarsılması

Yukarıda yazılı her bir boşanma sebebinin kendine has koşulları vardır. Her boşanma sebebinin koşullarını diğer yazılarımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. Bu sebeplerden bazıları mutlak iken bazıları nispi boşanma sebebidir. Zina gibi mutlak boşanma sebepleri gerçekleştiğinde hakim boşanmaya karar vermek zorunda iken nispi boşanma sebebi gerçekleştiğinde hakim boşanma kararı vermek zorunda olmayıp aynı zamanda evlilik birliğinin temelinden sarsılıp sarsılmadığını da ayrıca araştıracaktır. 

 

Boşanma Davası Süreci

Gerek anlaşmalı gerekse çekişmeli boşanma davası aile birliğini sona erdirme süreci olduğundan ötürü psikolojik olarak zor bir süreçtir. Davanın durumu ise bu zor süreci daha da zorlaştırmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları her ne kadar çekişmeli boşanma davalarına nazaran daha hızlı ve daha rahat olsa da hazırlanan ortak protokolün hâkim tarafından kabul görmeme olasılığı da vardır. Çekişmeli boşanma davalarında ise davaların genellikle uzun sürmesi ve celselerin ertelenmesi tarafları yormaktadır. Bu bağlamda hukuki sürecinizi boşanma avukatı ile birlikte yürütmeniz sizler için daha avantajlı olacaktır. Aile hukuku avukatları bu alanın inceliklerini bilen avukatlardır ve davanızı etkili şekilde yürüteceklerdir. Bununla birlikte boşanma davası açma prosedürünü de Nafaka Avukatı İstanbul yardımıyla tamamlayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.

 

Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Hazırlanır ?

Boşanma sürecinizi bir dilekçe ile başlatabilirsiniz. Bu işlem her ne kadar basit görünse de vereceğiniz dilekçe oldukça önem arz etmektedir. Dilekçenizde yer verdiğiniz boşanma sebebi, deliller, istemlere dikkat etmemeniz halinde hak kaybına uğramanız muhtemeldir. Olası hak kayıplarından korunmak adına dilekçenizi İstanbul boşanma avukatı ile hazırlamanız ve mahkemeye sunmanızı öneririz. 

İster el yazısıyla ister elektronik ortamda hazırladığınız dilekçenizi tevdi broşuna vermeniz halinde hukuki süreciniz başlayacaktır. Anlaşmalı boşanma davası açmak niyetinde iseniz dilekçenizin yanına anlaşmalı boşanma protokolünü de eklemeniz gerekmektedir. Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul sizler için bu prosedürü gereği gibi yerine getirecektir. Pratikte boşanma davaları çoğunlukla boşanma hukuku avukatları tarafından elektronik ortamda hazırlanıp UYAP ile hızlıca hukuki süreç başlatılmaktadır.

 

Boşanma Davası Dilekçesinde Yer Alması Gereken Hususlar

  • Yetkili ve görevli mahkemenin adı belirtilmelidir.
  • Davacının adı soyadı, T.C. kimlik numarası ve mevcut adresi,
  • Davalının adı soyadı , T.C. kimlik numarası ve adresi,
  • Davanın konusu
  • Boşanma nedenine yönelik açıklamalar ve  delillerle destekleme
  • Tazminat istemleri, nafaka ve velayet istemleri
  • Hukuki nedenler,
  • Hukuki deliller,
  • Sonuç ve istem,
  • Tarih, isim ve imza

Boşanma Avukatı İstanbul yardımıyla bu işlemi elektronik ortamda hızlıca yapabilirseniz. Davanızı kendiniz açmak istiyorsanız ise dilekçenizin 2 adet nüshasını ve gerekli belgeleri  yetkili yerdeki aile hukuku mahkemesinin tevzi bürosuna iletmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra dava ve harç giderleri için bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Aile Hukuku Avukatı aracılığıyla hızlı ve etkili bir şekilde hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz.

 

Boşanma Davası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

 

Boşanma davası açtım eşim duruşmaya katılmayacağını söylüyor, boşanabilir miyiz ?

Bu soru açtığınız davanın özelliklerine göre değerlendirilmelidir. Anlaşmalı boşanma davası söz konusu ise hakimin boşanma iradesine sahip her iki eşi de görmesi gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise taraflar mahkemeye gitmeksizin kendilerini İstanbul Boşanma Avukatı ile temsil ettirebilirler. 

Boşanma davası açmak istiyorum, hangi mahkemede açmalıyım ?

Boşanma davası için öngörülmüş yetkili ve görevli mahkemeler bulunmaktadır. Boşanma davanızı kendinizin ya da eşinizin yerleşim yerinin veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesine iletebilirsiniz. Boşanma Avukatı İstanbul sizlere bu hususta yardımcı olacaktır. 

Boşanma davası açan kişi nafaka isteyebilir mi ?

Nafaka isteyen kişinin davalı ya da davacı olması önem arz etmez. Önem arz eden husus, nafaka için gerekli koşulların sağlanmasıdır. Nafaka şartları ve çeşitleri için Nafaka Avukatı İstanbul ile iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma avukatı tutmak zorunlu mu ?

Hayır, kural olarak avukat yardımı almaksızın dava açabilirsiniz. Ancak hukuki sürecinizi bir avukat yardımı ile yürütmek sizi hak kayıpların koruyacaktır.

Boşanma davası ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma davası protokolde sorun olmadığı takdirde tek celsede sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davaları ise davanın özelliğine göre uzamaktadır. U süre kimi zaman birkaç ay iken kimi zaman yıllar alabilir. Dava süresi davanızın somut özelliklerine göre değişmekte olup ayrıntılı bilgi için Aile Hukuku Avukatı İstanbul’dan danışmanlık alabilirsiniz. 

Leave a Reply

Call Now Button