Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Aile ve Boşanma Hukuku
Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Evlilik birliği eşlerin özgür iradelerine bağlı olarak kurulan ve toplumun en temel yapı birimi olarak kabul edilen bir oluşumdur. Kadın ve erkek aile kurmaya karar verdiğinde resmi nikah kıyılmak sureti ile evlilik birliği gerçekleştirilir.

Eşler zaman içinde birçok nedenle fikir ayrılığına düşebilir. Eşlerden birinin sorumluluklarını ihmal etmesi, kendisi için tanımlanmış görevleri aksatması, kötü alışkanlıklar edinmesi ve buna benzer pek çok sebeple eşler ayrılma kararı alabilir.

Ayrılmak isteyen eşlerin bunu kanuni yoldan gerçekleştirmesi zorunludur. Aile Mahkemesi boşanma davası açılmak sureti ile evlilik birliği sonlandırılabilir. Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilen dava türleri arasında yer alır.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Süresi

Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli biçimde görüleceği zaman sonuçlanma süreleri de değişir. Anlaşmalı boşanma davalarının sonuçlanma süresi çekişmeli davalara kıyasla daha kısadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar dava açmadan önce bir araya gelerek dava dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü imzalar. Bu protokolde çocukların durumu, mal paylaşımı, ortak konutun durumu, tazminat, nafaka ve benzer konular eşler arasında ortak bir karara bağlanır.

Eşlerin fikir birliği içinde aldıkları bu ortak kararları bir protokol haline getirerek imzalaması ile dava dilekçesi sunulurken mahkemeye verilmesi gerekir. Mahkeme hâkimi dava dosyasını incelediğinde tensip zaptı hazırlar ve taraflara duruşma günü verilir.

Tensip zaptı hâkimin dava dosyasını incelediği ve mahkeme gününe kadar yapılacak iş ve işlemleri belirlediği anlamına gelir. Hâkim aynı zamanda duruşma gününü de tespit eder. Duruşma günü taraflar mahkemede boşanma protokolünde yer alan ortak kararlarını sözlü olarak da beyan eder ve bu beyanlar tutanağa kaydedilir.

Hâkimin boşanma kararını onaylamasının ardından ise gerekçeli kararın yazılması gerekir. Gerekçeli karar taraflara tebliği edildikten sonra karar kesinleşir. Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların mahkemeye bizzat katılması gerekir.

Anlaşmalı boşanma davası süresi bakımından mahkemelerin iş yüküne göre sonuçlanır. Bununla birlikte anlaşmalı davaların tek celsede sonuçlanması nedeni ile kısa sürede eşler ayrılabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında ortalama olarak 1-3 aylık bir sürede sonuç alınabilmektedir.

Bazı hallerde eşler boşanma protokolünde yer alan irade beyanlarını hâkim karşısında sözlü olarak ifade edemediklerinde hâkimin ikinci bir celse gerçekleştirmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan hata ve eksikler de davanın ertelenmesine sebep olabileceğinden mahkeme öncesinde eksiksiz ve tam hazırlanmış belgelerle başvuru yapılması ihmal edilmemelidir.

 

Çekişmeli Boşanma Davası Süresi

Çekişmeli boşanma davaları sürecin daha uzun yaşandığı ve tarafların daha fazla yıpranabileceği davalar arasındadır. Bu tür boşanma davalarında eşler arasında birçok konu ortak bir karar alınarak sonuçlandırılamadığından mahkeme kararına göre hareket edilmesi zorunlu olmaktadır.

Çekişmeli boşanma davalarında istinaf ve temyiz süreçleri de yaşanabildiğinden mahkemelerin iş yükü dikkate alındığında ortalama olarak 3-5 yıllık dava sürecinden söz edilebilir.

Çekişmeli boşanma davası Aile Mahkemesi’ne açılır. Bu dava açılacağı zaman öncelikle bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesi davalıya tebliğ edildikten sonra cevap dilekçesi hakkı davalıya tanındığından bu sürecin de aşılması gerekir.

Cevaba cevap dilekçeleri karşılıklı olarak iki kez gönderildikten sonra mahkeme ön inceleme duruşmasına geçer. Dilekçeler karşılıklı olarak tarafların dava ile ilgili delil ve taleplerini sunduğu, problemi tartıştığı belgelerdir.

Ön inceleme duruşması için gün verildiğinde delil dilekçeleri sunulması için de taraflara bir zaman tanınır. Ön inceleme duruşmasında davanın şartları, itiraz süreçleri görülür. Bu duruşmanın ardından da tahkikat duruşmasına geçilmektedir.

Tahkikat aşamasında ise tanık beyanları dinlenir. Tahkikat aşaması birkaç duruşma boyunca sürebilir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 3-5 yıl aralığında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası hakkında hüküm verildikten sonra istinaf ve temyiz kanun yollarına da başvurulabilmesi bu sürecin uzamasına yol açar.

Çekişmeli boşanma davalarında üzerinde anlaşma sağlanamayan konularda eşlerin çekişme yaşadığı görülür. Bu durumda eşler çekişme yaşadıkları hususlar hakkında mahkemeye delil sunmak durumunda kalır.

Bu davalarda anlaşmazlık yaşanan konuların fazla olması dava sürecinin uzamasında doğrudan etkili olur. İddialara konu olan vakıaların karmaşık olması da dava süreci üzerinde direkt etki eden bir durumdur.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Kaç Celsede Biter?

Anlaşmalı boşanma davası eşlerin ortak karar alarak hareket ettikleri bir dava türüdür. Bu sebeple mahkemeye başvuru sürecinde eşler boşanma protokolü ve boşanma davası dilekçesi hazırladıktan sonra duruşma günü talep eder.

Bu işlemlerin mahkemelerin iş yükü de dikkate alındığında kısa sürede sonuçlanması söz konusu olur. Ortalama olarak anlaşmalı boşanma davaları tek celsede bitebilmektedir. Anlaşma protokolünde eksiklikler varsa, taraf iradelerinde protokolle uyuşmayan beyanlar söz konusu ise dava ertelenebileceğinden ikinci bir celseye ihtiyaç duyulabilir.

 

Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Celsede Biter?

Çekişmeli boşanma davaları adından da anlaşılacağı gibi eşlerin birden fazla konu üzerinde çekişme yaşadığı dava türleri arasındadır. Bu davalarda tazminat talepleri, nafaka, velayet gibi konular ortak bir karara bağlanamadığından mahkemenin hüküm vermesi için davanın sonuçlanması beklenir.

Çekişmeli boşanma davaları yaklaşık olarak 5-6 celsede tamamlanabilmektedir. Bu davalar sonuçlandığında istinaf ve temyiz yoluna başvurulması halinde dava sürecinde uzama yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.

 

En Kısa Boşanma Davası

En kısa boşanma davası anlaşmalı boşanma davasıdır. Bu tür bir dava açılmadan önce eşler asgari müşterekler konusunda aralarında anlaşarak bir boşanma protokolü hazırladığından hâkimin bu taleplere kanaat getirmesi yeterli olur.

İlk celsede hâkim tarafları dinleyerek anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan bilgilerle taraf iradelerinin uyuşup uyuşmadığına bakar. Bu sebeple de ilk duruşmada eşler dinlenir ve iradelerinin protokolü yansıtıp yansıtmadığına bakılır.

Anlaşmalı boşanma protokolünde eksiklikler varsa, tarafların sözlü beyanatları ile anlaşmalı boşanma protokolünde yer verilen iradeleri uyuşmuyorsa bu defa mahkeme ertelenebileceğinden ikinci bir duruşmaya gerek olabilir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken uzman bir boşanma avukatından hukuki destek almak zaman ve hak kaybı yaşanmasını engeller.

 

Boşanma Davaları En Çok Kaç Yılda Tamamlanır?

Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre farklı sürelerde sonuçlanır. Aile Mahkemeleri öncelikle davada esasa girmeden evvel eş ve çocukların yaşadığı problemin tespiti ve anlaşma yolu ile çözümü için çaba sarf eder.

Eşler arasında anlaşmanın mümkün olmadığı hallerde ise yargılama yoluna gidilebilir. Aile Mahkemeleri aracılığı ile görülen boşanma davaları birçok etkene bağlı olarak farklı sürelerde sonuçlanabilir. Boşanma davalarının sonuçlanma süreleri üzerinde etkili olan unsurlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Boşanma davasının açıldığı mahkemelerin iş yoğunluğu,
  • Boşanma davasının anlaşmalı veya çekişmeli görülmesi,
  • Tarafların mahkemeye sunacakları deliller,
  • Tanık beyanlarının dinlenmesi,
  • Karşı dava açılması,
  • İstinaf ve temyiz sürecine gidilmesi,
  • Çekişme yaşanan konuların birden fazla olması,
  • Davanın niteliği.

Yukarıdaki hususlar dikkate alındığında anlaşmalı boşanma davası için ortalama olarak 1-3 ayda sonuç alınabilirken çekişmeli davalar için 3-5 yıl aralığında bir dava süreci söz konusu olabilmektedir.

 

Boşanma Davası Yargıtay Kararları

Boşanma davasına ilişkin olarak Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 08/10/2015 tarihli kararı şu şekildedir:

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-davalı kadın tarafından, her iki boşanma davası ile fer’ileri yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davacı-davalı kadının boşanma davası ile davalı-davacı kocanın karşı dava olarak açtığı boşanma davasının yargılamasında davalı-davacı kocanın davası kabul edilerek boşanmaya karar verilmiştir. Davacı-davalı kadının boşanma davası hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemiştir. Davacı-davalı kadının boşanma davası hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre her iki boşanma davası ve ferileri hakkında yeniden karar verilmesi gerektiğinden kocanın boşanma davası ile iki tarafın feri isteklerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 08.10.2015(Prş.)

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davası yetkili aile mahkemesinde; aile mahkemesi kurulmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesinde açılır.

 

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davasının anlaşmalı olarak açılması halinde dava genellikle tek duruşmada sona erer fakat çekişmeli boşanma davaları genellikle 1 – 3 yıl sürer.

 

Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadar?

Boşanma dava dosyasının kapsamına göre farklılık gösterebilen avukatlık ücreti, somut dosyanın ne kadar emek ve zaman istediği, işin zorluğu ve karmaşıklığı gibi çok sayıda faktöre göre belirlenir.

Leave a Reply

Call Now Button