Babalık Davası Nedir ve Nasıl Açılır ?
Soy Bağı Nedir ?
Soy bağı, dünyaya gelen çocuk ile anne ve babası arasındaki bağlantıdır. Soy bağı Türk Medeni Kanunumuzun Aile Hukuku kısmında düzenlenmiş önemli bir husustur. Babalık davası baba ile çocuğun arasındaki soy bağını koparmayı ya da yeni bir soy bağı oluşturmayı hedefleyen hukuki bir kurumdur. Soy bağı genellikle kan bağı ile kurulsa da evlat edinme kurumu sayesinde başkaca yolara da açık kapı bırakmaktadır. Türk hukuku uyarınca ana ile soy bağı ve baba ile soy bağı farklı şekillerde kurulur.
Soy Bağı Nasıl Kurulur ?
Ana ile soy bağı ve baba ile soy bağı kural olarak farklı şekillerde kurulmaktadır. Anne ile çocuk arasındaki soy bağı kural olarak doğumla kurulur ve bunun istisnası yoktur. Ana ile soy bağı kurmak için ananın o çocuğu doğurduğunun tespiti yeterlidir. Baba ile soybağı ise çok farklı yollarla kurulabilir. Baba ile soy bağı kurabilmek için uygulamada babalık davası gibi dava yollarına başvurmak gerekebilir. Baba ile soy bağı kurmak için çocuğun anasıyla evlilik yolu, çocuğu tanıma yolu ve babalık davası yolu mevcuttur.
Babalık Davası Nedir ?
Babalık davası Türk Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş bir davadır. Babalık davası ile çocuk ile baba arasında soy bağı kurulması amaçlanır. Babalık davası uygulamada “soy bağının reddi davası” olarak bilinmektedir. Babalık davası ile çocuk ile baba arasındaki soy bağı bağlantısı bir mahkeme kararı ile kaldırılır. Babalık davasının kanun koyucu tarafından düzenlenme amacı nesep karışıklıklarını önlemektir ve bu husus kamu düzenindendir. Babalık davasını genetik baba olmadığını iddia eden kişi açabileceği gibi söz konusu çocuk da açabilir.
Babalık Davası Hangi Durumlarda Açılır ?
Babalık davası hem baba olmadığını iddia eden kişi hem de çocuk tarafından çeşitli ihtimallerde açılabilir. Çocuğun genetik babası olmadığını iddia eden kişi babalık davası yani soy bağının reddi davası açarak çocuk ile arasındaki bağı kopartabilir. Bunu genetik baba olmadığını ispat etmesi ile sağlayabilir. Bu durumda babalık karinesi çürütülmüş olacaktır. Babalık davasının ispat külfeti durumun özelliğine göre değişiklik arz etmekte olduğundan ötürü İstanbul Aile Hukuku Avukatı ile birlikte bu süreci yürütmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Babalık Davasını Kimler Açabilir ?
Babalık davasını yani soy bağının reddi davasını herkes açamaz. Babalık davası açma hakkı kişiye sıkı suretle bağlı bir haktır. Kanun koyucu babalık davası açabilecek kişileri sınırlamıştır. Buna göre soy bağının reddi davası açmaya yetkili kişiler ;
- Çocuğun babası
- Çocuk
- İlgililer
Görüldüğü üzere çocuğun annesine babalık davası açma hakkı tanınmamıştır. Çocuğun annesi söz konusu çocuğun babasının başka biri olduğunu bilse dahi mevcut babaya karşı babalık davası açıp çocuk ile babası arasındaki bağı kopartamaz. Soy bağının reddi davası baba olmadığını iddia eden kişi veya babasının biyolojik babası olmadığını iddia eden çocuk tarafından açılabilir. Çocuk henüz reşit değilse bile babalık davasını yine de tek başına açabilir, kanuni temsilcilerinin rızasına gerek duymaz. Çocuğun reşit olmasa dahi ayırt etme gücünün yani temyiz kudretinin bulunması babalık davası açma için yeterlidir. Baba ve çocuk dışında da bazı ilgililer babalık davası açabilir. Bu ilgililer kocanın ölmesi halinde kocanın altsoyu ve mirasçılarıdır.
Babalık Davası Ne Zaman Açılır ?
Babalık davası her daim açılamaz. Kanun koyucu soy bağının reddi davasını açma hakkını süreyle sınırlamıştır. Bu süreye riayet etmemeniz halinde hak düşürücü süre olduğu için babalık davası açma hakkınızı kaybetmiş olursunuz. Olası hak kayıplarından korunmak için İstanbul En İyi Nafaka Avukatına danışabilirsiniz.
1. Kocanın babalık davası açma süresi
Baba olmadığını iddia eden koca, çocuğun doğumunu ve baba olmadığını öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde babalık davası açmalıdır aksi takdirde dava hakkı düşer. 1 yıllık süre aynı zamanda ananın gebe kaldığı sırada başka biriyle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrenmesiyle de başlar.
2. Çocuğun babalık davası açma süresi
Çocuk da 1 yıllık sürede dava açmalıdır ancak bu sürenin başlangıcı çocuğun reşit olmasıdır. Çocuğun üstün yararı gereğince çocuk bu süreyi kaçırırsa dahi bu gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa söz konusu sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren 1 yıl içinde dava edebilir.
3. İlgililerin babalık davası açma süresi
Diğer ilgililer de 1 yıllık sürede dava yoluna başvurmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Babalık davası nerede açılır ?
Babalık davası davanın taraflarından birinin dava esnasındaki yerleşim yeri aile mahkemesinde veya doğum sırasındaki yerleşim yerinin aile mahkemesinde açılır.
Baba olmadığı nasıl ispatlanabilir ?
Babalık davasının ispat külfeti oldukça ağırdır. Ancak günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde DNA testi gibi yollara başvurarak kocanın biyolojik bab olmadığı kanıtlanabilir.
DNA testi yaptırmak zorunlu mu ?
Babalık davasında soy bağının tespiti için DNA testi yaptırmak kanunen zorunluluktur.
Babalık davasında ihbar yükümlülüğü nedir ?
Babalık davası açabilmek için durumu cumhuriyet savcısına ya da hazineye ihbar edilmelidir.
Babalık Davası Hakkında Kararlardan Örnek Alıntılar
“Dosya incelendiğinde; davacı-davalı … tarafından, hükme dayanak adli tıp kurumu raporuna karşı süresinde itiraz talebinde bulunduğu, itirazında davalı-davacı … yerine bir başkasından DNA örneği alınmış olabileceği, DNA örneklerinin aradan çok uzun zaman geçtikten sonra alınmış olmasının rapor sonucuna etki edebileceğini belirtmiştir. Mahkemece, davacı anne …, soy bağı düzenlenecek olan küçük Pelin Hayat ve baba olduğu iddia edilen davalı …’in aynı anda birlikte DNA örneği vermek üzere sevk edilerek yeniden Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması gerekirken, bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazlar karşılanmadan bu rapor ile yetinilerek hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu nedenle kararın bozulmasına gerekmiştir.” 2. Hukuk Dairesi 2021/5738 E. , 2021/9678 K.
“Davalı da önce soybağının reddine ilişkin hükmün kesinleşmesi gerektiğini ileri sürerek DNA incelemesi için rıza göstermemiştir. Açıklanan nedenlerle önce soybağının reddine ilişkin davanın sonuçlanması beklenilip daha sonra, tüm deliller birlikte değerlendirilerek babalık davası hakkında hüküm kurmak gerekirken bu yön üzerinde durulmadan yazılı şekilde babalık davası hakkında da karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.””2. Hukuk Dairesi 2009/11660 E. , 2010/13456 K.
“Dosyaya alınan nüfus kaydına göre, çocukların annesi Z.kocasından 7.2.2006 tarihinde boşandığı anlaşılmaktadır. Çocuklardan S.annesinin evliliğinin devamı sırasında 19.12.2003 tarihinde, diğer çocuk S.ise, evliliğin sona ermesinden itibaren üç yüz gün geçmeden 22.8.2006 tarihinde doğmuştur. Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocukların babası kocadır. (TMK.md.285/1) Bu bakımdan çocuklarla Z.boşandığı kocası arasında “evlilik içinde” doğumla kendiliğinden soybağı kurulmuştur. Bu soybağı çürütülüp geçersiz kılınmadıkça bir başka erkeğin çocukların babası olduğuna karar verilmez. Babalık davası açma hakkı da ana ve çocuğa aittir. (TMK.md.301/1) Baba olduğunu iddia eden kişiye “babalık davası” açma hakkı tanınmamıştır. Davacı H.bu çocukların, Z.ile evlilikdışı ilişkisinden doğduğunu, babalarının Z. boşandığı kocası değil, kendisi olduğunu iddia ettiğine göre, yukarıda açıklanan hukuki durum karşısında dava, gerçekte babalık değil, “baba olduğunu iddia eden kişi” tarafından açılan soybağının reddi isteğine ilişkindir. Yasa, baba olduğunu iddia eden kişiye, ancak; dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hallerinde soybağının reddi davası açma hakkı tanımıştır. (TMK.md.291/1) Bu hallerin varlığı ispat edilmedikçe baba olduğunu iddia eden kişi, soybağının reddi davası açamaz.” 2. Hukuk Dairesi 2009/20135 E. , 2011/162 K.