Ayrılık Davası

Aile ve Boşanma Hukuku
AYRILIK DAVASI

Ayrılık kararı ve boşanma kararı birbirlerinden farklıdır. Ayrılık davası sonucunda ayrılık hükmü verilir. Ayrılık hükmü boşanma hükmünden tamamen farklıdır. Ayrılık hükmü kural olarak eşlerin evliliğini sona erdirmez. Ayrılık hükmü sadece eşlerin evlilik hayatlarını bir süre tatil edecektir ama evlilikleri ve sadakat yükümlülükleri devam edecektir. Ayrılık hükmünün amacı eşlerin ayrılık süresi içinde evliliklerini gözden geçirmeleri ve evliliklerini kurtarmalarıdır. Bu bağlamda ayrılık hükmü almak için açılan dava ayrılık davasıdır. Ancak aşağıda belirteceğimiz üzere bazı hallerde boşanma davası açılsa da boşanma yerine ayrılık kararı verilebilir. 

Ayrılık Hükmü Nedir ?

Ayrılık hükmü, ayrılık davası sonucunda verilen ve eşlerin ortak hayatını bir süreliğine tatil eden bir hükümdür. Eler kural olarak evlilik süresince birlikte yaşamakla yükümlüdürler. Ayrılık kararı verildiğinde eşlerin ortak hayatları bir süreliğine biter. Eşler ayrılık süresince ayrı ayrı yaşama hakkına sahip olurlar.

Ayrılık Davası Şartları

Hakim her durumda ayrılık hükmü veremez. Ayrılık davasının kabulü için gerekli hukuki şartlar;

  • Devam eden bir evliliğin olması
  • Boşanma sebebi olmalı.
  • Hakimden ayrılık hükmü talep edilmeli.

Bu 3 şartın varlığı halinde ayrılık hükmü verilebilir. 

Hakimin Boşanma Davasında Ayrılık Kararı Vermesi

Eşler ayrılık yerine boşanma davası açmışsa da hakim onları boşamak yerine ayrılık hükmü verebilir. Hakim boşanma davasında boşanmak isteyen eşlerin zamanla ortak hayatı yeniden kurabileceğine kanaat getirirse kendiliğinden ayrılık kararı verebilir. eşler boşanmak davası açsa bile hakimin ayrılık kararı vermesi mümkündür. hakimin tayin edeceği ayrılık süresi zarfında eşler tekrar bir araya gelmez ve boşanma kararını sürdürürlerse hakim bu takdirde boşanmaya karar verecektir. Burada önem arz eden husus hakimin boşanmak isteyenlerin evlilik hayatlarının ileride kurtarılabileceğini düşünmesidir. Ortak hayatın yeniden kurulma olasılığı varsa hakim boşanma yerine ayrılık kararı verebilir. bunu yapmak seçimlik nitelikte olup zorunlu değildir. Boşanma Avukatı İstanbul’dan hukuki danışmanlık alarak davanızda söz konusu olacak çeşitli olasılıkları değerlendirebilirsiniz.

Ayrılık Davasının Boşanma Davasına Dönüşmesi

Eşler ayrılık davası açsa da bu dava daha sonradan boşanma davasına çevrilebilir. Belirtmek gerekir ki, hakim boşanma davasında boşanma yerine ayrılık kararı verebilir ama hakim ayrılık davasında boşanma kararı veremez. Açılan ayrılık davasının daha sonradan boşanma davasına dönüştürülmesi mümkündür. bu bağlamda ayrılık talebinin boşanma talebiyle değiştirilmesi yeterlidir. Boşanma sebeplerinden birine veya birkaçına sahipseniz ayrılık davanızı boşanma davası ile değiştirebilirsiniz. Gerekli değişiklikleri sizler yerine Aile Hukuku Avukatı İstanbul yapacaktır.

Ayrılık Süresi

Türk medeni Kanunu uyarınca hakim ayrılık süresini kendisi takdir edecektir. Ancak bu süre kural olarak 1-3 yıl arasında olmalıdır. bir başka deyişle, hakimin eşlere vereceği ayrılık hükmü 1 yıldan daha az süreli olamayacağı gibi 3 yıldan fazla da olamaz. Eşler hakime ayrılık süresiyle ilgili talepte bulunabilir ama hakim bu taleple bağlı değildir. Hakim kural olarak gerekli incelemeleri yaparak bu süreyi 1-3 yıl arasında olacak şekilde kendisi takdir edecektir. Hakim bu saptamayı yaparken elbette ki eşlerin psikolojik durumlarını gözetecek ve evliliğin ne derecede sarsıldığını dikkate alacaktır. 

Ayrılık Süresi İçinde Tarafların Durumu

Daha önce de belirttiğimiz üzere, ayrılık hükmü evliliği sona erdirmeyecektir. Ayrılık ve boşanma farklı hukuki müesseselerdir. Ayrılık kararı verildiğinde eşlerin birtakım yükümlülükleri devam edecektir. Buna rağmen sadece bir süreliğine eşler ayrı yaşama hakkına sahip olacaklardır. Türk doktrininde bu hususa ortak hayatın tatil edilmesi gözüyle bakılmaktadır. 

Ayrılık Süresince Devam Eden Yükümlülükler;

  • Sadakat yükümlülüğü 

Eşler ayrılık kararı alsa dahi evlilikleri devam ettiği için birbirlerine karşı sadakatli olmalıdırlar. Eşlerden birisinin bu süreçte sadakatsiz davranması “zina” teşkil edecektir. Bu durumda bu eşe karşı zina sebebiyle boşanma davası açılabilir. Eşlerin her ikisi de bu süreçte sadakatli davranmalı ve evliliklerinin devam ettiğini bilmelidir. 

  • Çocuklara özen gösterme borcu
  • Giderlere katlanma borcu

Kısacası bu süreçte evlilik devam ettiği için eşler birbirlerine karşı sorumludurlar. Ayrılık hükmüyle sadece ayrı yaşama hakkı kazanılır. 

Ayrılık Süresince Askıya Alınan Yükümlülükler;

  • Birlikte yaşama yükümlülüğü askıya alınır.
  • Cinsel yakınlık gösterme yükümlülüğü askıya alınır.
  • Evlilik birliğini birlikte temsil etme yükümlülüğü askıya alınır.
  • Evlilik birliğinin mutluluğunu elbirliğiyle sağlama yükümlülüğü askıya alınır.

Ayrılık Davası ve Çocukların Durumu

Hakim çocukların durumunu kendiliğinden gözetmek zorundadır. çocuğun üstün menfaati gözetilerek bakımları ayrılık süresince eşlerden birine verilir. Uygulamada boşanma davasında velayet kime verilecek ise ayrılık davasında da çocukların bakımı o tarafa verilir. Dikkat edilmesi gereken husus, burada velayet değil çocukların bakımı eşlerden birine bırakılmaktadır. Yani çocuk üzerinde her iki eşin de velayet hakkı devam eder. Her iki eş de çocuk üzerinde birlikte velayet hakkına sahiptir, ayrılık davası bunu değiştirmez. Anlaşmalı Boşanma Avukatın’dan hukuki destek talep edebilirsiniz.

Eylemli Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davası

Türk Medeni Kanunu’nun 166.maddesinin 4.fıkrasında eylemli ayrılık nedeniyle boşanma davası düzenlenmiştir. İlgili madde uyarınca boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir. Yani boşanma davası açılmış ve reddedilmişse yani taraflar dava açmalarına rağmen boşanamamışlar ise ama yine de 3 yıl içinde tekrar bir araya gelmemişlerse eylemli ayrılık nedeniyle boşanma davası açılabilir. 

Eylemli ayrılık nedeniyle boşanma davası şartları ;

  • Önceden açılan bir boşanma davası olması
  • Bu davanın reddedilmesi
  • Reddedilen davanın kesinleşmesi
  • Kesinleşme tarihinden itibaren 3 yıl geçmesi
  • 3 yıl içinde tarafların ortak hayatı yeniden kurmamaları

Ayrılık davasında hükmedilen ayrılık süresi bitiminde eşler boşanma davası açmış ancak bu dava reddedilmişse 3 yıl bekledikten sonra bu sebeple boşanma davası açılabilecektir. Ayrıntılı bilgi için Aile Hukuku Avukatı İstanbul’dan hukuki destek talep edebilirsiniz. 

Ayrılık Davası Örnek Yargıtay Kararları

“Davalı, karşı boşanma davasında, boşanma sebebi olarak ileri sürdüğü olaylara dayanarak daha önce ayrılık davası açtığına ve o davada tarafların ayrılıklarına karar verilmiş olduğuna göre, ayrılık süresi sonra ermeden, ayrılığa sebep olan olaylara dayanarak artık boşanma talep edemez. Ayrılık hükmünün varlığı buna engeldir. Ayrılığa ilişkin davadan sonra boşanma talebini haklı kılan yeni bir olay iddia ve ispat edilmediğine göre, karşı boşanma davasının reddi gerekirken, bu yön gözetilmeden kabul kararı verilmesi doğru bulunmamıştır. 2. Hukuk Dairesi         2014/16240 E.  ,  2015/2053 K.

“…temyize konu davaya dayanak olan ilk boşanma davasının da davacı erkek tarafından açıldığı, ilk boşanma davasından önce de davacının hasta olduğu ve kızı tarafından bakıldığı ve davanın retle sonuçlandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, vefat eden davacının, ilk boşanma davasını açıp, boşanma sebebi yaratarak, fiili ayrılığa neden olduğu ve fiili ayrılık döneminde kadına kusur olarak yüklenebilecek yeni bir vakıaya dayanmadığı da dikkate alındığında, artık fiili ayrılık döneminde, davacının hastalığıyla ilgilenmediğinden bahisle davalı kadına kusur yüklenemez. Gerçekleşen bu husus gözetilmeden, davalı kadının kusurlu olduğunun kabulü bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2015/17659 E.  ,  2016/9608 K.

“Mahkeme kararın gerekçesinde ise erkeğin, kadının evden ayrılmasından sonra evi kullanıma hazır hale getirdiğini, evin …’nın saygın semtlerinden birinde olduğunu, evin dağınık olmasının sadece erkeğe yüklenebilecek bir kusur olmadığını bu nedenlerle boşanmanın şartlarının erkek yönünden gerçekleştiğini kabul etmiş ancak talep üzerine ayrılık kararına hükmetmiş, karar onanarak 03.03.2015 tarihinde kesinleşmiştir. Taraf beyanlarına göre de o davadan sonra taraflar bir araya gelmemiş, davalı erkeğe yüklenebilecek boşanmaya neden olacak bir kusurlu davranış da ispat edilememiştir. Davacı kadının açtığı dava da TMK 172 maddesine dayalı olmadığı gibi, ayrılık süresi de dolmamıştır. O halde davalı erkeğe atfı mümkün hiçbir kusur gerçekleşmediğinden davanın reddi gerekirken kanun hükümlerinin yorumunda yanılgıya düşülerek boşanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2016/24367 E.  ,  2018/10693 K.

Sıkça Sorulan Sorular

Ayrılık davasında nafaka talep edilir mi ?

Ayrılık davasında hükmedilecek nafaka yoksulluk nafakası değil tedbir nafakasıdır. Bu nafaka süresiz değildir ve sadece ayrılık süreci boyunca devam edecektir.

Anlaşmalı boşanma davasında ayrılık kararı verilir mi ?

Hayır, anlaşmalı boşanma davasında eşler anlaşarak boşanma talep ettiği için ayrılık kararı verilemez. Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul ile görüşerek bu hususta detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrılık kararı verilince soyad değişir mi ?

Hayır, ayrılık kararı evliliği sona erdirmediği için soyadında değişiklik meydana gelmez. 

Ayrılık davasında görevli ve yetkili mahkeme neresidir ?

Kendinizin ya da eşinizin yerleşim yerinin veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturduğunuz yerin aile mahkemesinde ayrılık davası açabilirsiniz.

Ayrılık süresince eşler ayrı yaşadığı için terke dayalı boşanma davası açılabilir mi ?

Hayır, bu süreçte ayrı yaşama meşru bir sebebe dayanmakta olup terkin koşulları sağlanmayacaktır. 

Leave a Reply

Call Now Button