Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Aile ve Boşanma Hukuku
Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanma protokolünden bahsetmeden önce anlaşmalı boşanma davasının ne olduğuna ve koşullarına değinmek daha isabetli olacaktır. Anlaşmalı boşanma davası hukukumuzda yer alan iki çeşit boşanma davası türünden biridir. Türk hukuku uyarınca 2 farklı boşanma şekli vardır. Bunlar; anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davaları uygulamada daha kısa sürede sonuçlandığı için ve daha rahat bir süreç içerdiği için sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki, her durumda anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Gerekli koşullarının sağlanması halinde anlaşmalı boşanma protokolünüzü hazırlayıp mahkemeye sunmanız gerekmektedir. hazırladığınız anlaşmalı boşanma protokolünün de hakim tarafından uygun bulunmasıyla anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir. Detaylı bilgi için İstanbul Boşanma Avukatına danışabilirsiniz.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası her iki eşin de boşanma hususunda karar alması neticesinde gündeme gelen bir aile hukuku davasıdır. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin birlikte hukuki süreci başlatmasıyla açılabileceği gibi bir eşin açtığı anlaşmalı boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesiyle de olabilir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler bir protokol hazırlar ve boşanmanın sonuçlarına ilişkin olarak protokole anlaştığı hususları geçirirler. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celse bitmektedir. Ancak anlaşmalı olarak tek celsede boşanabilmek için eşlerin hazırladığı ortak boşanma protokolünü hakimin onaylaması gerekmektedir. bu protokol hakim tarafından uygun bulunmazsa boşanma gerçekleşmez, dava uzayabilir. Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir. Bunun önlenmesi için İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatıyla sürecinizi takip edebilirsiniz. 

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Anlaşmalı boşanma davası basit bir şekilde açılabilir. Dilerseniz İstanbul Aile Hukuku Avukatı sizler için anlaşmalı boşanma davası sürecini başlatabilir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için öncelikle eşiniz ile aranızda ortak bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamanız gerekmektedir. bu protokole ilişkin detaylı bilgiye aşağıda yer vereceğiz. Anlaşmalı boşanma protokolünün dava dilekçesine eklenerek mahkemeye sunulması ile anlaşmalı boşanma süreciniz başlamış olacaktır. Dilerseniz İstanbul Aile Hukuku Avukatı elektronik ortamda gerekli dava işlemlerini sizler için hallederek zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları

Belirtmek gerekir ki, anlaşmalı boşanma her zaman mümkün olmaz. Anlaşmalı boşanma davası açmak için gerekli bazı şartlar vardır. Bu şartların varlığı halinde hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz. Bu koşullar;

  • Eşler en az 1 yıldır evli olmalı.
  • Eşler boşanma hususunda anlaşmalı.
  • Eşler boşanma davası açmalı.
  • Hakim, eşlerin boşanma iradelerini serbestçe açıkladığına kanaat etmeli.
  • Hakim anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulmalı.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanma protokolü anlaşmalı boşanma davasının en önemli yapı taşıdır. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçlarına ilişkin konularda ortak karar aldığı durumlarda söz konusu olur. Eşler boşanmayla ilgili olarak aldıkları bu kararları protokole geçirirler. Bu protokole ise anlaşmalı boşanma protokolü denir. Yani anlaşmalı boşanma protokolü eşlerin boşanmanın sonuçlarıyla ilgili olarak anlaşmalarıdır. Boşanmanın gerek hukuki gerekse mali sonuçları protokolde yer alır. bu protokol hakim tarafından incelenir. Protokol ancak hakim tarafından uygun bulunursa anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir. 

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü İçeriği

Anlaşmalı boşanma protokolü titizlikle hazırlanmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz üzere bu protokol hakim tarafından incelenecektir. Anlaşmalı boşanma davanızın tek celsede tamamlanması için protokolünüzün iyi hazırlanması önem arz etmektedir. İstanbul boşanma Avukatı ile anlaşmalı boşanma protokolünüzü hazırlayabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alması gereken hususlar;

  • Mali konular
  1. Maddi ve manevi tazminat talepleri
  2. Nafaka talebi (özellikle yoksulluk nafakası)
  3. Mal rejimi tasfiyesi
  4. Aile konutuyla ilgili durum

Boşanmanın önemli mali sonuçları vardır. Eşler anlaşmalı olarak boşanmak istiyorsa anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın mali sonuçlarına yer vermelidir. Eşler nafaka, tazminat gibi hususlarda anlaşamıyorlar ise bu durumda anlaşmalı olarak boşanmazlar. Bu durumda dava çekişmeli hal alacaktır.

  • Çocuklara ilişkin konular
  1. Çocukların velayeti
  2. Velayeti kendisinde olmayan tarafın çocukla kişisel ilişki kurma düzenlemesi
  3. İştirak nafakası
  4. Tedbir nafakası

Belirtmek gerekir ki, eşler anlaşmalı boşanma protokolünde varsa çocukları ile ilgili düzenlemelere yer vermelidir. Hakim çocuğun üstün yararı gereğince protokolde velayet kime verilmiş olursa olsun bunu değiştirebilme yetkisine sahiptir. Örneğin protokolde çocuk babaya verilmiş ise de hakim çocuğun anne yanında kalmasını daha uygun bulabilir ve bu husus taraflarca kabul edilmezse anlaşmalı boşanma gerçekleşemez.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır ?

Anlaşmalı boşanma protokolü tarafların boşanmanın mali sonuçları ve çocuklara ilişkin kararlarını geçirdikleri bir belgedir. Taraflar anlaştıkları hususları bir kağıda geçirerek altına imzalarını atarlar. Anlaşmalı boşanma protokolü yazılı şekilde hazırlanmalıdır, sözlü olarak kabul edilemez. Daha sonra anlaşmalı boşanma davası dilekçenize eklenerek mahkemeye sunulmalıdır. Mahkemece bu protokol titizlikle incelenecektir. Dolayısıyla protokolünüzü İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatı ile hazırlamanız daha isabetli olacaktır. 

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Anlaşmalı boşanma protokolü bağlayıcı mıdır ?

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırladıktan sonra boşanmaktan vazgeçmeniz veya kabul ettiğiniz bir şeyden dönmeniz mümkündür. bu durumda anlaşmalı değil çekişmeli boşanma davası söz konusu olacaktır. 

 

Anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka istemedim, mahkemede isteyebilir miyim ?

Evet ama mahkemede anlaşmalı boşanma protokolüne aykırı söylemlerde bulunmanız halinde dava çekişmeli hal alacaktır.

 

Anlaşmalı boşanma davası için görevli ve yetkili mahkeme neresidir ?

Anlaşmalı boşanma davası açmak için yetkili ve görevli mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yerin aile mahkemesidir.

 

Anlaşmalı boşanma davasında avukat zorunlu mu ?

Hayır, avukat desteği olmaksızın da anlaşmalı olarak boşanabilirsiniz. 

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hakkında Yargıtay Kararlarından Örnek Alıntılar

“…ancak, taraflar anlaşmalı boşanma protokolü yaparken aralarındaki mal rejiminden kaynaklanan mallar bakımından anlaşmalarına engelleyen bir hükümde bulunmamaktadır. Bu nedenle, mal rejimi konusunda bir anlaşma yaparken bunu açık bir şekilde ifade etmeleri gerekmektedir. Örneğin, katılma alacağı ile değer artış payı alacağına konu mallar üzerinde herhangi bir hak talep etmiyorum, yada ev eşyalarından, taşınır ve taşınmaz mallardan kaynaklanan bir alacak isteğim yoktur veya katkı, katılma ve değer artış payı alacağı istemiyorum şeklinde açık bir biçimde genel kavramlardan hareket edilerek protokol yapmaları mümkündür. Tüm sorun katkı, katılma ve değer artış payı alacağı isteyip istemediklerini belirten genel kavramların protokolde yer alması ve bunun açık bir biçimde ifade edilmesidir. doğurabilecek nitelik taşıyan maddi vakıanın doğruluğunu kabul etmesidir. Mahkeme huzurunda yapılması halinde mahkeme içi ikrar olarak adlandırılan ikrar kesin delil niteliğindedir. Bu halde mahkemece, taraflar arasında görülen anlaşmalı boşanma davasındaki protokol ve özellikle davacının 16.07.2010 tarihli beyanı üzerinde durularak taşınmazın ne şekilde tasfiyeye tabi tutulacağını içeren mahkeme içi ikrar niteliğinde olup olmadığı değerlendirilip sonucuna göre bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.” 8. Hukuk Dairesi         2013/17315 E.  ,  2014/16370 K.

“Somut olayda, davacı erkek tarafından, davalı kadın ile boşanma ve ferileri hususunda anlaştıkları bildirilerek Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesi uyarınca anlaşmalı boşanma davası açılmış ve taraflarca müştereken imzalanan 01.07.2016 tarihli boşanma protokolü mahkemeye ibraz edilmiştir. Mahkemece de onaylanmasına karar verilen protokol kapsamında tarafların 2011 doğumlu ortak çocukları Meryem’in velayetinin davalı anneye verileceği ve davacı baba tarafından aylık 100 Amerikan Doları iştirak nafakası ödeneceği hususu tartışmasızdır. Mahkemece de hüküm fıkrasında velayet hakkının anneye verilmesine, baba ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmasına keza taraflarca sunulan 01.07.2016 tarihli protokolün onaylamasına da karar verilmiştir. Ne var ki velayet hakkı kendisine verilmeyen baba aleyhine aylık 100 Amerikan Doları iştirak nafakasına hükmedilmesi gerekirken hüküm fıkrasında yazım hatası yapılarak iştirak nafakasının “Davalıdan” alınmasına şeklinde karar verilmiştir.” 2. Hukuk Dairesi         2019/5927 E.  ,  2019/9230 K.

“4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesinde düzenlenen “Dürüst Davranma” kuralına da aykırılık teşkil etmekte; eş söyleyişle, hakkın kötüye kullanılması anlamına gelmektedir.
Yukarıda yapılan açıklamaların sonucu olarak; kural olarak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar arasında akdedilmiş olan boşanma protokolünde yer alan mal rejimi hukukundan kaynaklanan anlaşma maddelerinin mahkeme kararında yer alması veya protokolün mahkemece onaylanması gerekir. Mal rejiminden kaynaklanan talepler boşanmanın ferilerinden olmadığından ayrıca dava konusu edilebilirler.
Ancak somut olayda, davacının dava dilekçesinin ekinde boşanma protokolünü mahkemeye sunmuş olması, boşanma davasındaki beyanları, boşanma kararının hüküm kısmı ve tarafların hiçbir zaman protokoldeki imzalarını inkar etmemiş olmaları, dikkate alındığında, boşanma dava dosyasındaki bu belge ve beyanların mahkeme içi ikrar niteliğinde olduğu; böylece, görülmekte olan davada kesin delil niteliğini taşıdığı ve ayrıca davacının bu ikrarına rağmen eldeki davayı açarak tamamen aksini ileri sürmekle dürüstlük kuralına aykırı davrandığının ve bu durumun hakkın kötüye kullanılmasını teşkil ettiğinin kabulü gerekmiştir.” 8. Hukuk Dairesi         2016/4790 E.  ,  2018/13987 K.

Leave a Reply

Call Now Button