Anlaşmalı Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Aile ve Boşanma Hukuku
Anlaşmalı Boşanma Davasında Karar Ne Zaman Kesinleşir?

Boşanma davası sırasında hâkim boşanma kararı vermiş olsa da boşanma süreci henüz sonlanmaz. Boşanmanın sonuçlanması kararın kesinleşmesi ile mümkün olacağından mahkeme kararının kesinleşmesi beklenir.

Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilir. Dava sonuçlanmış olsa da karar kesinleşmeden boşanma gerçekleşmez. Boşanma kararı kesinleşene dek tarafların boşanması gerçekleşmemektedir.

Kararın kesinleşerek kesin hüküm vasfını kazanması için istinaftan feragat edilmesi veya istinafa gidilmesi ve sonucun beklenmesi gerekir. Bunun yanı sıra taraflar mahkeme hükmü açıklandıktan sonra mehillerin dolmasını bekledikleri takdirde süre tamamlandığında karar kesinleşmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davaları eşlerin aile birliğini sonlandırmak istemesi durumunda Aile Mahkemesi’ne açılır. Bu davalar anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilir. Çekişmeli boşanma davaları daha uzun süren ve eşler arasındaki çekişme nedeni ile karmaşık olabilen boşanma davalarıdır.

Çekişmeli boşanma davalarında tarafların iddialarını ispatlaması gerekli olabileceği gibi tanık beyanları ve delillerle mahkeme süreci takip edilir. Çekişmeli boşanma davaları uzun sürdüğünden bu davalar sırasında hâkim resen tedbir nafakasına hükmedebilir.

Ayrıca çekişmeli boşanma davasında yoksulluk nafakası talep eden eşin diğer eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olması istenir. Bunun yanı sıra boşanma davasının yol açacağı etkilerden biri de bu eş açısından yoksulluğa düşme olmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davaları ise daha kısa sürede sonuçlanan davalardır. Bu davalar tek celsede sonuçlanır. Bazı durumlarda anlaşmalı boşanma protokolü eksik ya da hatalı ise veya dilekçede yanlışlıklar varsa iki celsede duruşma sonlanabilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında taraf iradeleri sözlü olarak dinlenir. Bu iradeler dava öncesinde anlaşmalı boşanma protokolüne de kaydedilerek eşler tarafından imzalanır. Eşlerden birinin verdiği dava dilekçesini diğer eş kabul ettiğinde anlaşmalı boşanma davası açılır. Eşler bu davayı birlikte de açabilir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde eşlerin ortak kararları yer alır. Bu protokol boşanma sebebi ile ortaya çıkabilecek problemlerin giderildiği bir anlaşma metnidir. Protokolde eşlerin ortak kararına bağlı olarak hareket edildiği görülür.

Bu kapsamda da çocukların kimde kalacağı, nafaka miktarı, nafaka talebinin olup olmadığı, ortak konutun durumu, tazminat talebinin olup olmadığı, mal paylaşımının nasıl yapılacağı gibi çok sayıda konu hakkında fikir birliği oluşturulur.

Türk Medeni Kanununda düzenleme alanı bulan anlaşmalı boşanma davası sürecinde boşanma avukatından yardım almak, hatalı veya ihmali işlemler sebebiyle kayıp yaşanmasının önüne geçer.

 

Anlaşmalı Boşanma Süreci

Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma dilekçesi ile mahkemeye sunulur. Dava dosyası incelendikten sonra da mahkeme taraflara duruşma gününü tebliğ eder. Duruşma günü eşler birlikte dava sırasında yer alır.

Sözlü olarak mahkeme hâkimi eşlerin irade beyanlarını dinler. Protokolde yer alan yazılı irade beyanı ile sözlü beyanlar birbiri ile uyumlu olduğunda ve hâkimin eşlerin boşanma talebini yerinde bulması durumunda boşanma kararı verilebilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların mahkemenin vereceği karara itiraz etmesi nadir olarak görülen bir durum olduğundan mahkemenin verdiği kısa kararın ardından gerekçeli kararın açıklanması sürecine geçilir. Bununla birlikte taraflar arasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlığa bağlı olarak süreç farklı da devam edebilir.

Davanın son duruşmasında verilen kısa karar dosyada incelenecek herhangi bir husus kalmadığı anlamına gelmektedir. Hüküm duruşması son celsede görüldüğünden hâkim bu celsede taraflara son sözlerini sormaktadır. Dosyada incelemeye gerek duyulabilecek herhangi bir husus kalmadığında ise hâkim incelemenin sonuçlandığına kanaat getirebilmektedir.

Nihai karar verildikten sonra da taraflara tefhim olur. Bu karar son celsede duruşma zaptına da geçilir. Bu karar kısa karardır. Daha sonra ise gerekçeli karar hazırlanır ve taraflara bu kararın tebligatı yapılır. Mahkemenin vereceği kısa kararın ardından 1 aylık süre içerisinde gerekçeli karar yazılarak hazırlanır.

Gerekçeli kararın tebliğ edilmesi ile taraflara itiraz etme hakkı tanınmaktadır. Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülmüş olsa dahi gerekçeli karara itiraz etme hakkı taraflara tanınmış olan bir haktır. Bu karara itiraz edilmesi durumunda istinaf kanun yoluna başvurulmuş olur.

Gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra iki hafta içerisinde bu karara itiraz edilebilir. Bu durumda istinaf kanun yoluna başvurmak isteyen taraf istinaf harcını öder ve bu şekilde Aile Mahkemesi kararı üst mahkemeye taşınmış olur.

 

Anlaşmalı Boşanma Kararına İtiraz

Hâkimin boşanma kararı vermesinin ardından taraflara tebligat yapılır. Taraflar kendilerine yapılan tebligatlara iki haftalık süre içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Bu süreç istinaf aşamasına geçilmesi anlamına geleceğinden boşanma davası henüz kesin sonuca bağlanmamış olur.

İstinaf aşamasına geçilmemesi durumunda gerekçeli kararın yazılması gerekir. Gerekçeli karar yazılana kadar boşanma kesinleşmiş kabul edilmez.

İstinaf sürecinde ilk derece mahkemesinin kararı denetlenir. Bu süreçte ise mahkeme temyize gidebileceği gibi kararın kesinleşmesi de mümkündür. Boşanma davasında temyize gidildiğinde ise Yargıtay incelemesinin ardından karar kesinleşir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Anlaşmalı Boşanma Ücreti Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme masrafı ve avukatlık ücreti olmak üzere temelde iki gider kalemi mevcuttur.

 

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Mümkün mü?

Evet, avukatsız da anlaşmalı boşanmak mümkündür; ancak, hak veya menfaat kaybı yaşanmaması adına avukat yardımı almak çok daha sağlıklı olacaktır.

Leave a Reply

Call Now Button