Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir ?
Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına nazaran daha rahat bir hukuki sürece sahip boşanma davası çeşididir. Anlaşmalı boşanma davaları çekişmesiz bir hukuki süreci ifade etmektedir. Her iki eşin de boşanma hususunda karar kılmaları neticesinde anlaşmalı boşanma dava açılabilir. Eşler birlikte anlaşmalı boşanma davası açabileceği gibi bir eşin açtığı davaya diğer eşin sonradan katılıp anlaşmalı olarak boşanması mümkündür. Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin ortaklaşa hazırladığı protokolün boşanma dilekçesiyle birlikte mahkemeye sunulması ile başlar. Protokolde hukuki sorun yok ise ve hakim de protokolü uygun bulursa tek celsede boşanmak mümkündür. Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul ile kendinizi temsil ettirebilir ve hukuki sürecinizi etkili bir şekilde başlatabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Sanılanın aksine her çift anlaşmalı olarak boşanamaz. Kanun koyucu anlaşmalı boşanma davası açmak için birtakım şartlar koymuştur. Bu şartlara yazımızın devamında değineceğiz. anlaşmalı boşanma hakkına sahipseniz hukuki sürecinizi rahatlıkla başlatabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanan protokol oldukça önemlidir. Bu protokolde taraflar boşanmanın mali ve hukuki sonuçlarına ilişkin anlaşmalar yaparlar. Örneğin, kimin kime ne kadar nafaka vereceği, hangi malın kimde kalacağı gibi hususlar protokolde yer alır. Protokolünüzü Aile Avukatı İstanbul ile hazırlayarak anlaşmalı olarak boşanabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları
Yukarıda değindiğimiz gibi, anlaşmalı boşanma davası her durumda açılabilecek bir dava değildir. Mevzuatımızda anlaşmalı boşanma davası açmak için öngörülmüş hukuki koşullar bulunmaktadır. bu koşulların sağlanmasıyla anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Bu koşullar sağlanmıyorsa anlaşmalı değil çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz. Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul sizlere bu hususta gerekli bilgiyi sunacaktır.
1.Eşler en az 1 yıllık evli olmalı.
Kanun koyucu 1 yıldan daha kısa süreli evli olan çiftlerin anlaşmalı boşanma yoluyla evliliklerini sona erdirmelerine müsaade etmemektedir. Bu bağlamda 1 yıl veya 1 yıldan daha uzun süreli evli kişiler anlaşmalı olarak boşanabilir. Aksi halde açılan dava reddedilecektir. Buradaki amaç muvazaalı evliliklerin önlenmesi ve boşanmak isteyen kişilerin bu kararlarını tekrar gözden geçirmeleri için uygun bir süreye sahip olmalarının sağlanmasıdır. Süre koşulunu sağlamanız halinde Boşanma Avukatı İstanbul aracılığıyla anlaşmalı boşanma davası açabilirsiniz.
2. Anlaşmalı boşanma davası açılmalı.
Kural olarak eşler boşanmak istiyorsa başvuruda bulunmalıdırlar. Anlaşmalı boşanmak isteyenler genellikle mahkemeye birlikte müracaat etmektedir. Ancak eşlerden birinin açtığı anlaşmalı boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi de mümkündür. bu bağlamda birlikte başvuru zorunlu değildir.
3. Hakim, eşlerin boşanma iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmeli.
Burada anlatılmak istenen hâkimin boşanmak isteyen eşlerin kendi hür iradeleriyle boşanmak isteyip istemediklerine karar vermesidir. Eşlerden biri diğer eşin zoruyla anlaşmalı boşanma davasında yer alıyorsa bu durumda hakim davayı kabul etmeyecektir. bu nedenden ötürü her iki eş de hakim huzurunda bizzat dinlenir. Eşlerden biri duruşmaya katılamıyor ise de teknolojik yöntemlerle duruşmaya katılması sağlanır. Ayrıntılı bilgi için Aile Avukatı İstanbul ile görüşebilirsiniz.
4. Hazırlanan protokolde tarafların boşanmanın mali ve hukuki sonuçları ve varsa çocuklarının durumu konusunda anlaşmaya varmış olmaları gerekir.
Anlaşmalı boşanma davasının temel mantığı eşlerin boşanma ile ilgili hususlarda ortak karar alabilmesidir. Alınan bu kararlar protokole geçirilir ve hakime sunulur. Protokolde velayet ve nafaka gibi hususlara ilişkin bilgiler yer alır. hakim kendisine sunulan bu protokolü kabul etmek zorunda değildir. Örneğin, velayetin babada kalması kararlaştırılmış ise hakim bunun tekrar gözden geçirilmesini isteyebilir. Taraflar hakimin istediği değişikliği yapmaz ise anlaşmalı boşanma davası kabul edilmez. Bu süreçte Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul’dan hukuki danışmanlık alarak dava sürecinizin uzamasını önleyebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yer Alması Gereken Hususlar
-
Mali konular
Gerek tazminat gerekse nafaka istemleriniz anlaşmalı boşanma protokolünde yer almalıdır. Taraflar bu hususlara ilişkin bir istemde bulunmuyorsa bunu da belirtmelidirler. Ziynet eşyalarının durumu hususunda da mutabık olunmalıdır. Mal rejimi tasfiyesi konusunda anlaşmazlık yaşanmamalıdır.
-
Çocuklara ilişkin hususlar
Özellikle varsa çocuğun velayeti hakkında anlaşmaya varılmalıdır. Bunun yanı sıra çocuk için tedbir veya iştirak nafakası talebi protokolde yer almalıdır. Velayeti kendisinde olmayacak eş ile çocuğun arasında kişisel ilişkiye dair düzenlemeler de yapılmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Çekişmeşi Boşanma Davasına Dönmesi
Açtığınız anlaşmalı boşanma davanız bazı hallerde çekişmeliye dönebilir. Kural olarak anlaşmalı boşanma davası sonucu verilecek karar kesinleşinceye kadar eşlerden biri anlaşmalı boşanma protokolünde mutabık kılınan hususlardan birinde dönerse bu durumda dava çekişmeliye döner. Örneğin, protokolde kadın eşte kalması kararlaştırılan konutun daha sonra erkek eş tarafından talep edilmesi halinde uyuşmazlık çıkar. Uygulamada bazen anlaşmalı boşanma davası açan eşlerden birinin daha sonra boşanmaktan vazgeçmesi halinde diğer eşin boşanmakta ısrarcı olmasıyla anlaşmalı boşanma davasının çekişmeliye döndüğü gözlenmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Kaç Günde Sonuçlanır ?
- Anlaşmalı boşanma davasının başvurusundan sonra 40 gün içerisinde duruşma tarihi belirlenir ve eşler mahkemenin belirlediği duruşmaya davet edilir.
- Duruşma günü uyuşmazlık çıkmazsa mahkeme tek celsede anlaşmalı boşanma kararı verir.
- Anlaşmalı boşanmaya ilişkin gerekçeli kararın 30 gün içerisinde yazılması beklenir.
- Daha sonra gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Bu da yaklaşık 1 hafta sürmektedir.
- Eşler anlaşmalı tebligatı aldıktan sonra ya mahkemeye istinaftan feragat ettiklerine dair beyan sunarlar ya da verilen 2 haftalık istinaf süresinde işlem yapmazlar ise, anlaşma boşanma kararı kesinleşecektir.
- O halde kesinleşme şerhi içeren gerekçeli karar Nüfus Müdürlüğüne bildirilir ve tarafların nüfus bilgileri düzeltilir.
Anlaşmalı boşanma süreci takriben 2-3 ayı bulabilmektedir. Ancak Boşanma Avukatı İstanbul’un bu alandaki tecrübesi sayesinde bu süreç birkaç haftaya indirgenebilir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Anlaşmalı boşanma davası için görevli ve yetkili mahkeme neresidir ?
Anlaşmalı boşanma davası açmak için yetkili ve görevli mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yerin aile mahkemesidir.
Dava esnasında eşlerden biri ölürse dava ne olur ?
Ölüm evliliği kendiliğinden sona erdirir. Ancak bazı durumlarda ölen kişinin mirasçıları davaya devam edebilir. Bu oldukça teknik bir konu olup ayrıntılı bilgi için Aile Hukuku Avukatı İstanbul’a danışmanızı tavsiye ederiz.
Anlaşmalı boşanma davasında nafaka talep etmedim, sonradan isteyebilir miyim ?
Kural olarak anlaşmalı boşanma davasında nafaka istemediğini belirten kişi boşandıktan sonra yoksulluğa düştüğü gerekçesiyle nafaka davası açamaz.
Anlaşmalı boşanma davasını geri alabilir miyim ?
Evet, davanızın her aşamasında boşanma kararından dönmeniz mümkündür.
Anlaşmalı boşanmak isteyen kişi kusurlu olabilir mi ?
Anlaşmalı boşanma davaları açısından kusur önem arz etmeyecektir. tarafların boşanma hususunda karar vermeleri, gerekli konularda anlaşmaları yeterlidir.
Anlaşmalı boşanma davası ne zaman açılmalıdır ?
Anlaşmalı boşanma davası için öngörülmüş herhangi bir hak düşürücü süre söz konusu değildir. Taraflar koşulların sağlanması şartıyla serbestçe ve istedikleri zaman dava açabilir.
Anlaşmalı boşanma davasında avukat zorunlu mu?
Hayır, avukat desteği olmaksızın da anlaşmalı olarak boşanabilirsiniz. Ancak Anlaşmalı Boşanma Avukatları İstanbul boşanma hukukunda uzmanlaşmış avukatlar olup sizlerin hak kaybına uğramanızı önleyecektir.